Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Comisia Europeana a lansat o noua procedura de clasificare internationala a universitatilor

Comisia Europeana a lansat o noua procedura de clasificare internationala a universitatilor

Publicat: 31 Ianuarie 2013 @ 02:23

Comisia Europeana a lansat astazi, 30 ianuarie, o noua clasificare internationala a universitatilor din intreaga lume, anuntand ca asteapta participarea a aproximativ 500 de universitati. Primele rezultate vor fi publicate la inceputul anului 2014, anunta Executivul european intr-un comunicat de presa. U-Multirank, asa cum se numeste clasificarea, va evalua universitatile din patru domenii specifice: administrarea afacerilor, inginerie mecanica, inginerie electrica si fizica.

Lista de discipline specifice va fi extinsa treptat in anii urmatori, precizeaza Comisia Europeana. Aceasta clasificare a universitatilor este realizata cu finantare de la Uniunea Europeana si a fost lansata public la Dublin, sub presedintia irlandeza a UE.

U-Multirank va primi o finantare europeana de 2 milioane EUR in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii in perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finantarii initiale in 2015-2016. Obiectivul este ca o organizatie independenta sa realizeze ulterior clasificarea, se arata in comunicat.

Executivul european precizeaza ca aceasta clasificare a universitatilor este "multidimensionala" si vine in contextul in care abordarile traditionale privind clasificarea performantei universitatilor se concentreaza "in mod disproportionat" pe excelenta in cercetare.

Noua clasificare va evalua universitatile in cinci domenii diferite:

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat intr-un discurs sustinut inainte de lansare ca "actualele clasificari au tendinta sa evidentieze rezultatele cercetarii mai presus de toate, dar U-Multirank va oferi studentilor si institutiilor o imagine clara a performantei acestora intr-o serie de domenii importante. Aceste cunostinte ii vor ajuta pe studenti sa aleaga universitatea sau colegiul care sunt cele mai bune pentru ei".

Ruairi Quinn, ministrul irlandez al educatiei, a declarat ca "presedintia irlandeza este ferm hotarata sa sprijine desfasurarea urmatoarei etape a U-Multirank. Invit institutiile de invatamant superior sa profite de aceasta oportunitate de a participa la crearea unui sistem de clasificare care va evidentia multe aspecte pozitive ale invatamantului superior din Europa, in beneficiul studentilor, al conducatorilor institutiilor, al factorilor de decizie politica si al altor parti interesate."

U-Multirank va evalua universitatile in ceea ce priveste patru domenii specifice: administrarea afacerilor, inginerie mecanica, inginerie electrica si fizica, iar lista de discipline specifice va fi extinsa treptat in anii urmatori, informeaza Comisia Europeana.

Context

Clasamentul universitatilor va fi elaborat de un consortiu independent, condus de Centrul pentru Invatamantul Superior (CHE) din Germania si de Centrul pentru Studii Politice de Invatamant Superior (CHEPS) din Tarile de Jos. Printre parteneri se numara Centrul pentru Studii Stiintifice si Tehnologice de la Universitatea Leiden (CWTS), specialistii in informatie de la Elsevier, Fundatia Bertelsmann si firma de software Folge 3, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Consortiul va colabora cu parteneri nationali si cu organizatii ale partilor interesate reprezentand studentii, universitatile si intreprinderile. In comunicat se precizeaza ca utilizatorii individuali vor putea sa obtina o clasificare "personalizata", care sa reflecte nevoile lor; aceasta le va permite sa obtina informatii privind institutiile sau disciplinele care ii intereseaza cel mai mult si sa pondereze criteriile in functie de preferintele proprii.

In cadrul unei conferinte organizate in 2008, sub presedintia franceza a Uniunii Europene, expertii au cerut realizarea unei noi clasificari a universitatilor. Ulterior, Comisia Europeana a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de catre un consortiu de organizatii din cadrul invatamantului superior si al cercetarii, cunoscut sub numele de CHERPA si finalizat in 2011. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de institutii de invatamant superior din Europa si din lume, a confirmat faptul ca atat conceptul unei clasificari multidimensionale, cat si punerea sa in practica sunt realiste, informeaza CE.

Clasificarea universitatilor in Romania

Amintim ca universitatile din Romania au fost clasificate pentru prima oara in istorie dupa criterii europene in cursul anului trecut, iar rezultatele clasificarii au fost publicate pe 6 septembrie 2011. Toate universitatile particulare au fost clasificate in ultima categorie valorica, iar principala consecinta a acestei clasificari o reprezenta acordarea unui "buget mult marit" universitatilor din prima categorie si, respectiv, a unui buget foarte mic celor mai slabe universitati.

Pe 19 iunie 2012, ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop, a anuntat ca a contestat in justitie rezultatele clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii.  

La inceputul lunii septembrie 2012, Expert Forum avertiza printr-o analiza ca evaluarea si clasificarea universitatilor risca sa fie anulate, in conditiile in care "la doar 2 saptamani de la instalare, Guvernul Ponta a actionat, prin Ordonanta de Urgenta nr. 21/2012, prin care, pentru anul universitar 2012-2013, cheltuirea fondurilor publice in universitati se face independent de evaluare si clasificare. Mesajul politic transmis prin OUG 21/2012 este asadar de sustinere netransparenta a mediocritatii, din fonduri publice".

Pe 1 octombrie, ministrul Ecaterina Andronescu declara ca "MECTS are doua procese privind clasificarea universitatilor, deschise de institutii nemultumite de categoria in care au fost incluse. Noi nu putem merge in instanta si sa dovedim ca locul unde au fost plasate respectivele instiutii este corect, intrucat nu avem criteriile care au stat la baza clasificarii. In acest context, am putea fi nevoiti sa facem o noua evaluare si un nou clasament".

Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, a carei presedinta era anul trecut Corina Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei - a atacat atunci in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie 2011, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene "a fost un pilotaj".

Amintim de asemenea ca PSD a cerut in august 2011 ca Guvernul de la acea vreme sa retraga hotararea privind clasificarea universitatilor.

de Raluca Pantazi

Articole legate de acelasi subiect
Raportul MCV remarca progresele Romaniei in justitie si lupta anticoruptie/ VIDEO Explicatiile Angelei Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene | 28 Ianuarie 2015
Raportul MCV remarca progrese, critica Parlamentul si considera un test numirea sefului DIICOT- surse Mediafax | 28 Ianuarie 2015
Liderii statelor UE anunta noi sanctiuni pentru Rusia dupa atacul sangeros al separatistilor in Mariupol | 27 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
TOP Stiri interne: Toni Grebla, urmarit penal/ Francul elvetian a urcat la 4,51 lei/ Fostul ministru al Internelor Cristian David, arestat/ | 22 ian 2015
Urmariti pe 30 ian. LIVE VIDEO & TEXT Dezbaterea "Cerul Unic European: un spatiu aerian eficient si performant" | 26 ian 2015
Klaus Iohannis despre Rosia Montana: Proiectul trebuie rediscutat. Nu mi se pare potrivit/ Exploatarea gazelor de sist nu este rentabila | 22 ian 2015
Legea privind securitatea cibernetica, declarata neconstitutionala | 21 ian 2015
Presedintele Klaus Iohannis, la Realitatea TV: Imi doresc un guvern PNL. Nu-mi pot atinge obiectivele de tara cu un guvern PSD | 22 ian 2015
VIDEO INTERVIU Iuliu Winkler: Exista pericolul ca finantarile "clasice" si cele care implica investitii private, la nivelul Uniunii Europene, sa intre in conflict | 23 ian 2015
NATO va construi in 2015 centre de comanda in sase tari, inclusiv in Romania - minister lituanian | 24 ian 2015
Republica Moldova: Continua criza politica pentru formarea coalitiei/ VIDEO Victor Bostinaru: "Romania trebuie sa lucreze cu partenerii moldoveni pentru lansarea de proiecte comune" | 22 ian 2015
Stiri externe - Ziua Internationala a Imbratisarilor/ Google investeste un milliard de dolari in SpaceX/ A inceput Forumul Economic Mondial de la Davos | 21 ian 2015
Stiri interne - ICCJ a decis astazi definitiv ca Iohannis nu a fost incompatibil/ Iohannis pentru NYT: "Avem nevoie de un guvern puternic"/ Suspiciuni de evaziune fiscala la ANAF/ Inspectia Muncii va fi desfiintata | 21 ian 2015
EurActor
Membrii EurActor
Ultimele 10 articole publicate
Raportul MCV remarca progresele Romaniei in justitie si lupta anticoruptie/ VIDEO Explicatiile Angelei Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene | 28 ian 2015
Platformele "Dosare achizitii publice" si "Dosare anticoruptie", realizate de HotNews.ro si EurActiv.ro, mentionate pozitiv in raportul tehnic ce insoteste MCV | 28 ian 2015
Raportul MCV remarca progrese, critica Parlamentul si considera un test numirea sefului DIICOT- surse Mediafax | 28 ian 2015
Corina Cretu, catre ministrul Teodorovici: "Ma astept ca Romania sa inteleaga ca instrumentele financiare reprezinta viitorul" | 28 ian 2015
Urmariti pe 30 ian. LIVE VIDEO & TEXT Dezbaterea "Cerul Unic European: un spatiu aerian eficient si performant" | 26 ian 2015
Trei apeluri de proiecte pentru sprijinirea romanilor din diaspora, lansate in consultare publica | 22 ian 2015
Seful anti-terorism al UE: Comunicatiile ar trebui sa fie accesibile serviciilor de securitate/ Strategia UE, anuntata pentru luna mai/ INTERVIU VIDEO Victor Bostinaru | 22 ian 2015
TOP Stiri interne: Toni Grebla, urmarit penal/ Francul elvetian a urcat la 4,51 lei/ Fostul ministru al Internelor Cristian David, arestat/ | 22 ian 2015
Moody's a scazut ratingul Rusiei la Baa3, cu doar o treapta deasupra categoriei "junk" | 19 ian 2015
Germania: Miscarea anti-islam Pegida si-a anulat manifestatia de luni, de la Dresda, dupa amenintari islamiste/ Politia a interzis orice adunare publica, invocand un "risc terorist" | 19 ian 2015
Parteneri de continut