In urmatorii 3 ani vom asista la o dezbatere intensa despre viitorul UE, care ar putea culmina probabil cu o Conferinta Interguvernamentala (IGC) in 2015, in pregatirea unui nou tratat constitutiv. Pozitionarea statelor membre in ecuatia europeana este determinanta pentru aceasta dezbatere.

Dezbaterea cu privire la viitorului Europei e mai actuala ca oricand. Factorii de decizie europeni cu experienta, corporatiile multi-nationale, partidele politice si oamenii politici la nivel national sau in plan extern, think-tank-urile si multi altii au inceput sa lanseze numeroase idei si scenarii.

Romania este unul dintre cele 25 de state membre UE care au decis sa semneze Tratatul Fiscal. Unde se plaseaza insa Romania in dezbaterea despre viitorul institutiilor europene si al Uniunii Europene in general? Ce va insemna pentru Romania, ca si stat membru, un nou Tratat al UE?

Incercam sa gasim raspuns la aceste intrebari formand un consortiu cu organizatii din Bruxelles – Bucuresti – Cluj, implicand atat societatea civila organizata, cat si lumea academica interesata de acest subiect. Partenerii unui proiect atipic, care incearca sa tina ancorata Romania la dezbaterea contemporana sunt: Facultatea de Studii Europene Cluj, Institutul de Cercetari Europene Cluj, SNSPA Bucuresti, GrupRomania Bruxelles, Clubul “Romania-UE” Bruxelles si “Casa Europei” Cluj. Partenerul media: EurActiv Romania.

Prima dezbatere publica a avut loc vineri, 15 februarie 2013, la Cluj, in incinta Facultatii de Studii Europene si a fost moderata de Dan Luca, Presedintele „Casei Europei” Cluj, initiatorul proiectului „Opinia Romaniei despre viitorul institutiilor europene” (foto, stanga).

  • Mesajul lui Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe: "Acest tip de exercitiu public de reflectie poate reprezenta o sursa valoroasa de idei in contextul dialogului institutional de la nivelul Uniunii. Dezbateri precum cele organizate de dumneavoastra sunt un mijloc eficient atat pentru aducerea la cunostinta publicului a temelor aflate pe agenda UE, cat si pentru discutarea viitorului Europei, a directiei de dezvoltare a institutiilor comunitare".
  • In deschiderea dezbaterii, Nicolae Paun, Decanul Facultatii de Studii Europene de la Cluj, preciza: "Mediul academic trebuie sa ofere politicienilor idei pe care sa le poata pune in miscare pentru a gandi strategii. Din perspectiva anilor care vin, Universitatile trebuie sa faca mai mult pe negocierile viitoare, sa renunte la comoditatea din interiorul zidurilor, sa se deschida catre comunitati".
  • "Intrebari precum Cum vedem Romania in UE? Cum vede Romania UE? Ce este statul de drept? Cum interpretam subsidiaritatea? Cum respectam pluralismul? - ofera raspunsuri pentru o implicare pro-activa a Romaniei", preciza Diana Iancu, decanul Facultatii de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti in cadrul interventiei sale.
  • Daca majoritatea panelistilor s-au aratat optimisti in privinta viitorului Uniunii Europene, Vasile Puscas, fostul Negociator Sef al Romaniei la UE, tragea un puternic semnal de alarma: "Uniunea are probleme in privinta definirii tratatelor si implicit a liderilor sai. S-a ajuns la criza, tocmai pentru ca s-a persistat in politici aberante la nivel european. A te scuza ca din cauza crizei nu se pot face anumite schimbari, nu are relevant. Problema reala fiind aceea ca nu s-au produs schimbarile necesare inainte de aparitia crizei, pentru ca aceasta sa fie evitata". Este important ca “rolul Comisiei Europene sa se orienteze si spre dirijarea politicilor cu acoperire globala, nu doar pe initiere si monitorizarea acestora”, sublinia profesorul clujean.
  • Deputatul Aurelia Cristea mentiona in contextul discutiilor lansate importanta deschiderii spre universitate, un rol determinant avandu-l noua generatie, care se poate implica in proiecte strategice pentru Romania: “Participarea cetatenilor este importanta pentru a gasi solutii, printr-o dezbatere in care exista si opozitie”.
  • Institutionalul romanesc are nevoie de continut si de sprijin pentru a intra intr-un proiect complex ca cel al reasezarii institutiilor europene. “Ne bucuram ca semnalul nostru, venit de la societatea civila si mediul academic, este receptat cu mare atentie de Guvernul Romaniei”, preciza Dan Luca. “In prezent pregatim a doua dezbatere a proiectului, pe care estimam sa o derulam in incinta Parlamentului European de la Bruxelles, la sfarsitul lunii mai 2013. Inca de acum a confirmat participarea la dezbatere Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe”, adauga Luca.

In toamna lui 2013, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti, vor fi prezentate in mod oficial concluziile dezbaterilor „Opinia Romaniei despre viitorul UE”.


Linkuri:

- Prezentarea din cadrul conferintei

- Viitorul UE. Romania

- Mesajul ministrului de externe Corlatean


- Racordarea mediului universitar la mediul european (Studiu de caz SNSPA  - prezentare lect univ. dr. Diana-Camelia Iancu)


Nota redactiei:
EurActiv Romania
a fost partener media la acest eveniment. Initiatorul evenimentului, Dan Luca, conduce PSD Diaspora si ocupa in prezent o functie executiva la EurActiv.com. Inainte de a se implica activ in poilitica, in calitatea de reprezentant al EurActiv.com, s-a numarat printre fondatorii si asociatii EurActiv.ro. In prezent, compania care opereaza EurActiv.ro este detinuta semnificativ de compania-mama EurActiv.com (Belgium /UK) si de membrii echipei locale.