"Comentariile facute in documentul: Identificarea nevoilor de dezvoltare pentru perioada 2014 - 2020 dovedesc o slaba cunoastere atat a autorilor, cat si a Ministerului Fondurilor Europene - care a asumat acest document - asupra realitatilor locale din Romania", arata un comunicat semnat de Institutul pentru Politici Publice si alte patru ONG-uri care fac parte din grupurile consultative cu autoritatile de resort. Acest studiu nu a fost facut public, fiind dezbatut in prezent numai in cadrul acestor grupuri. EurActiv.ro a obtinut documentul din surse apropiate consultarilor (vezi fisierul atasat). Documentul este realizat pe baza unui contract de 2 milioane lei, in urma unei achizitii publice, de un consortiu de consultanti condus de o companie italiana: Fondazione Giacomo Brodolini.

Ioana Morovan

"Regretam sa constatam faptul ca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Fondurilor Europene, isi poate asuma public un asemenea document care, in pofida a ceea ce pretinde, nu contine elemente vizionare autentice, nu pleaca de la punctele slabe deja constatate in implementarea actualelor Programe Operationale (implicit de misiunile de audit ale Comisiei Europene), nu ofera idei de posibile solutii. In schimb, documentul abunda in folosirea cliseelor (cuvantul eficient apare de numai putin de 63 de ori) si exprimarilor mai degraba generale, goale de orice continut. Romania, prin guvernantii ei, are datoria de a prezenta Comisiei Europene dar si opiniei publice din Romania un document strategic bine articulat acesta orientand fundamental dezvoltarea investitiilor din Romania pe urmatorii ani. In conditiile de fata, superficialitatea documentului intitulat Identificarea nevoilor de dezvoltare pentru perioada 2014 - 2020 va avea efecte mai grave decat cele pe care le constatam astazi in urma slabei pregatiri si necoordonarii intre cei care au stabilit prioritatile de finantare din actualul exercitiu financiar.",

- arata o scrisoare deschisa adresata Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, de catre Institutul pentru Politici Publice si alte patru ONG-uri (vezi detalii in fisierul atasat - scrisoare protest IPP).

Documentul criticat (vezi fisierul atasat) este rezultatul unei licitatii publice atribuita pentru suma de circa 1,9 milioane RON unui consortiu condus de compania italiana: Fondazione Giacomo Brodolini.

Mai multe detalii despre licitatie si atribuirea contractului pot fi gasite in SEAP (www.e-licitatie.ro), numar anunt de participare: 132441 / 29.12.2011. Asadar, procedura de achizitie publica a durat nu mai putin de un an.

Desi in anuntul de atribuire este mentionata doar firma italiana, pe site-ul companiei de consultanta Relians Development&Planning aflam ca, de fapt, a fost vorba de un consortiu din care au mai facut parte SC Euzone Consultancy Network SRL, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, SC RAMBOLL Romania SRL si Relians DP.

In Fisa de date a achizitiei se arata:

Obiectul contractului este achiziția publica de servicii de consultanța privind elaborarea unei descrieri exacte i relevante i cuantificarea nevoilor de dezvoltare ale Romaniei, la nivelul diferitelor sectoare economice si pe baza distributiei teritoriale a acestora.

Obiectivele specifice ale prezentului contract constau in:

a) Identificarea nevoilor de dezvoltare:

– abordare din punct de vedere al principalelor categorii de beneficiari (entitati publice centrale, entitati publice locale, sector privat, ONG/societate civila) prin chestionare, interviuri

– abordare de la nivelul domeniilor economice si sociale prin dezbateri publice, seminarii, caravane

– abordare din p.v. financiar prin estimarea valorii nevoilor identificate si a potentialului national de (co)finantare (public sau privat)

b) analiza comparativa a nevoilor identificate cu politicile publice existente (inclusiv din punct de vederea al alocarilor financiare stabilite prin aceste politici)

c) elaborarea a 2-3 scenarii de abordare a cadrului de programare post 2013 (pentru Obiectivul Convergenta)

 

De asemenea, s-au solicitat sase experti cheie cu experienta de cel putin 5 ani i8n elaborarea de studii/rapoarte pe domenii specifice (infrastructura, dezvoltare regionala, agricultura etc).

 

Documentatia de atribuire a suferit nu mai putin de 28 de clarificari si contractul este in derulare pana in luna august 2013.