Scurgerile de informatii legate de paradisurile fiscale sunt dezbatute pe larg in presa internationala. Cascada dezvaluirilor publicate in ziarele din toata lumea a plecat de la un mic CD incarcat cu date si primit in urma cu 18 luni de Gerard Ryle, atunci cand era ziarist de investigatii in Australia, unde incheia o ancheta legata de o vasta frauda financiara.

Peste 175.000 de companii din Marea Britanie sunt controlate de catre entitati offshore din Insulele Virgine, Cipru, Dubai sau Seychelles, potrivit The Guardian. Dintre acestea, peste 60.000 sunt listate ca active in registrul oficial al intreprinderilor din Marea Britanie.


Dupa punerea sub acuzare pentru frauda fiscala a fostului ministru pentru Buget, Jerome Cahuzac, cotidianul Le Monde a anuntat ca un apropiat al lui Francois Hollande, trezorier al campaniei pentru prezidentiale, este actionar la societati offshore din insulele Caiman.

Acest dosar are potentialul de a deveni un scandal global, in conditiile in care aceasta scurgere de informatii din industria britanica offshore expune pentru prima oara identitatile a 1.000 de persoane care detin conturi si averi in paradisuri financiare, de la presedinti la plutocrati, fiica unui dictator notoriu si un milionar britanic acuzat ca isi ascunde bunuri de fosta sa sotie, noteaza The Guardian.

"Tarile din G8 nu au nici o scuza pentru ca nu au luptat impotriva coruptiei", a anuntat joi organizatia Global Witness, dupa publicarea anchetei internationale care a dezvaluit numele persoanelor care detin averi in paradisurile fiscale. "Aceasta investigatie este ca un semnal de alarma, iar tari precum Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia sau Rusia nu mai au nici o scuza daca nu actioneaza", considera organizatia specializata in lupta impotriva coruptiei.

de M.B.