Finantarile SEE si Norvegiene in Romania insumeaza aproximativ 306 milioane euro, disponibile pana in 2016. Programele au fost oficial lansate astazi, 28 iunie 2013. Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei a explicat, in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro/HotNews.ro, cu ocazia unei intalniri online cu cititorii, ca rata de absorbtie a acestor fonduri in perioada anterioara a fost de 85%, "secretul" fiind procedurile mai simple si sprijinul oferit de birourile care gestioneaza programele. Vezi interviul VIDEO

 

Principalele declaratii ale lui Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei:

  • Am avut in cea mai mare parte experiente pozitiva in prima perioada de finantare, in 2012. Fondurile noastre au fost absorbite in proportie de 85% as spune, ceva mai bine decat absorbtia fondurilor europene.
  • Am avut multe proiecte care au contribuit la cresterea economica si sociala, la dezvoltarea sectorului de turism, a sectorului de sanatate, as putea mentiona cateva exemple concrete: noul centru adiminstrativ si de cercetare al Muzeului Astra din Sibiu, noul centru national pentru copii cu autism, in Bucuresti, multe proiecte de business foarte bune precum o noua fabrica pentru producerea echipamentelor medicale, in Iasi, o fabrica pentru productie de sucuri si gemuri, in Cluj si peste alte 60 de proiecte. Cred ca sunt rezultate foarte bune pentru prima perioada de finantare.
  • Acum am demarat o noua etapa de finantari pentru care sunt disponibile de trei ori mai multe fonduri si pentru care suntem abia la inceput.
    Speram ca in noua perioada de finantare sa avem 100% rata de absorbtie.
  • Ca o comparatie cu fondurile europene - cred ca o parte din explicatia pentru rata de absorbtie crescuta este faptul ca procedurile sunt mai simple, fondurile sunt mai accesibile, angajatii nostri au avut instructiuni specifice sa fie foarte deschisi si foarte binevoitori si sa reactioneze rapid, fara prea multa birocratie, speram sa ramana la fel si in continuare.
  • Din pacate a trebuit sa anulam cel mai mare program al nostru, este un domeniu foarte complicat, programul se numeste "Captarea si stocarea carbonului", in contextul incalzirii globale, acest program a trebuit anulat pentru ca baza pentru acesta a disparut, pe scurt. Acesti bani, 40 de milioane de euro, trebuie realocati, si suntem in negocieri cu autoritatile romane pentru a gasi noi domenii pentru aceste fonduri. In aceeasi situatie se gaseste un alt program, de 15 milioane de euro.
  • Ne bucuram ca in acest moment furnizam cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul ONG din Romania. Dar am spus de asemenea la lansare ca speram ca aceste fonduri sa contribuie la  dezvoltarea economica si sociala. Nu sunt foarte incantat de proiectele care constau in cea mai mare parte din conferinte si seminarii. Am vrea sa vedem rezultate reale, rezultate concrete in beneficiul nu numai al ONG-urilor, ci al societatii romanesti in general.

Lansarea oficiala a programelor de finantare, insumand 306 milioane euro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, astazi, 28 iunie au fost lansate Granturile SEE si norvegiene, in prezenta Ministrului norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, dna. Grete Faremo, a Ministrului Fondurilor Europene, dl. Eugen Orlando Teodorovici si a Ministrului Justitiei, dl. Robert-Marius Cazanciuc.

Granturile au valoare totala de aproximativ 306 milioane de euro i sunt alocate pentru perioada de pana in 2016. Ele sunt destinate sa susțina programe si proiecte din 21 de domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Vezi comunicatul integral aici.

Vezi informatii pe pagina oficiala a Granturilor SEE si Norvegiene aici.

Citeste si raspunsurile oferite cititorilor EurActiv.ro/HotNews.ro de catre Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei, si Adriana Popescu, Coordonator program de finantare FDSC, legate de Fondul ONG, program care finanteaza societatea civila din Romania cu peste 15 milioane euro.

Ioana Morovan