Corectiile financiare aplicate procentual (intre 5% si 25%) pe programele cu fonduri europene, propuse de Bruxelles dupa controalele efectuate in 2012, vor fi suportate partial din bugetul de stat, partial de catre beneficiarii care au fost reverificati si la care au fost descoperite nereguli. Din declaratiile premierului de joi, 11 iulie, se deduce ca numai aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro fiind suportate de catre beneficiarii "cu probleme". Aceasta presupune ca proiectele sa fie reverificate individual si sa la fie aplicate corectii proportional cu neregulile constatate.

Ioana Morovan

"O prima precizare necesara este aceea ca sumele nu se pierd, ci pot fi realocate pe proiecte viitoare, dezavantajul fiind ca banii vor veni mai tarziu, ceea ce este o problema dat fiind ca trebuie cheltuite ca si toate celelalte fonduri UE pana cel tarziu in anul 2015. O a doua precizare: corectiile nu se aplica dintr-o data, ci sumele se retin din declaratiile de cheltuieli remise Comisiei Europene, esalonat, pana la finalul contractului sau proiectului respectiv", a explicat pentru EurActiv.ro Leonard Orban, partener la Orban Biris European Consultants, fost Ministru al Afacerilor Europene.

Faptul ca Guvernul aloca numai 175 milioane lei (circa 166 milioane euro) din bugetul de stat pentru aceste corectii inseamna ca diferenta, pana la valoarea estimata de circa 700 milioane euro este suportata de catre beneficiarii "cu probleme", adica beneficiari reverificati individual, carora li se aplica corectii proportional cu neregulile constatate.

Corectiile solicitate de Comisia Europeana

Potrivit unui memorandum aprobat de Guvern in noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a solicitat, ca o conditie pentru deblocarea programelor, corectii aplicate procentual la nivelul unor Programe Operationale, astfel:

• pentru POR, Axele prioritare 1, 3 si 5 – o rata de corectie de 10% aplicata contractelor cu proceduri de achizitie publica lansata inainte de octombrie 2011;

• pentru POS CCE, Axa prioritara 2 - o rata de corectie de 10% aplicata contractelor cu proceduri de achiztie publica lansata inainte de octombrie 2011; Axa prioritara 3 – o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor; Axa prioritara 4 – o corectie forfetara de 5%;

• Pentru POS T, un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de octombrie 2011, pentru contractele de achizitie publica gestionate de CNADNR, finantate din Axa prioritara 1 si de CN-CFR, finantate din toate Axele;

• Pentru POS M, o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror achizitie publica a fost lansata inainte de octombrie 2011.

• Pentru POS DRU, aplicarea unei corectii financiare de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor dar neincluse in declaratii si aplicarea unei corectii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

Situatia pe programe

La Programul Operational Transport, situatia este destul de clara. Comisia Europeana a solicitat  "un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de octombrie 2011, pentru contractele de achizitie publica gestionate de CNADNR, finantate din Axa prioritara 1 si de CN-CFR, finantate din toate Axele;".

Asa cum EurActiv.ro a scris in luna aprilie, citand reprezentanti ai Ministerului de resort, Autoritatea de Management a POS - Transport a reverificat 128 de contracte (adica toate contractele existente) si, acolo unde au fost constatate nereguli au fost aplicate corectii de 20-25% "si chiar au fost recuperate debitele".

Potrivit lui Leonard Orban, reverificarea si depistarea proiectelor cu probleme a fost finalizata si in cazul Programului Operational Sectorial Mediu si Programului Operational Regional. Asadar, aici exista deja o lista cu proiecte unde au fost constatate nereguli si care suporta corectiile din propriul buget.

"In cazul in care aceste suma corectiilor suportate de fiecare beneficiar este mai mica decat suma globala - pe program - echivalentul procentului solicitat de Comisia Europeana, diferenta este suportata de la bugetul de stat", a mai explicat Leonard Orban.

Singurul program unde reverificarea punctuala nu s-a finalizat este POS DRU, datorita numarului foarte mare de proiecte existente (peste 2.600). Suma totala estimata a corectiilor pe POSDRU este de circa 200 milioane euro.

Mecanismul necesar pentru a suporta diferenta (pana la suma echivalenta corectiei aplicata procentual la nivelul POSDRU) a fost initiat inca din toamna anului trecut, printr-un memorandum intocmit de Ministerul Muncii si aprobat de Guvern.

Ceea ce nu se stie este cum si cand au fost/vor fi reverificate punctual cele peste 2600 de proiecte finantate prin acest program.

Autoritatile nationale au insa obligatia sa le verifice, asa cum deducem dintr-o scrisoare a Comisiei Europene citata in noiembrie 2012 de catre HotNews.ro: "As dori sa va  atrag atentia asupra Articolului 101 din Regula 1083/2006, care impune autoritatilor nationale obligatia de a urmari recuperarea sumelor neeligibile de la beneficiarii finali. Sumele deja recuperate pot fi deduse din rata medie de corectie de 25%", se arata in scrisoarea semnata de Koos Richelle, directorul general al DG Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, transmisa in noiembrie autoritatilor de la Bucuresti 

Nota (1): EurActiv.ro a solicitat informatii punctuale despre cum s-a realizat/se va realiza reverificarea proiectelor POSDRU pentru aplicarea punctuala a corectiilor financiare.

UPDATE (24.07.2013) Ministerul Muncii a transmis urmatorul raspuns la solicitarea EurActiv.ro: "DGAMPOSDRU impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene au deciz sa lanseze, in toamna acestui an, o serie de proiecte de Asistenta Tehnica pentru AMPOSDRU. In acest moment Autoritatea de Management se afla in plin proces de redactare a caietelor de sarcini pentru licitatiile publice care vor fi organizate in a doua jumatate a anului curent. Unul din aceste proiectele de asistenta va avea si o componenta de reverificare a cererilor de rambursare. Fiind vorba de o licitatie publica, toate datele vor fi publicate atat in SEAP cat si pe site-ul AMPOSDRU www.fseromania.ro."

Nota (2): EurActiv.ro a solicitat saptamana trecuta Ministerului Fondurilor Europene explicatii despre mecanismul aplicarii corectiilor precum si lista cu proiectele unde au fost constatate nereguli. Informatiile nu au fost obtinute pana la momentul publicarii articolului.