Banca Centrala Europeana ar trebui sa aiba atributii exclusive pentru a decide ce banci europene nu mai sunt viabile si ar trebui inchise, a afirmat miercuri Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.

Eforturile europene de creare a unei uniuni bancare, cu o supervizare comuna si un mecanism de rezolutie pentru inchiderea bancilor cu probleme s-au atenuat deoarece guvernele nu au ajuns la un acord privind detaliile si a costurile proiectului, noteaza Agerpres.

Joerg Asmussen sustine ca un mecanism unic de rezolutie este tot atat de important ca si crearea unei autoritati unice de supervizare, o responsabilitate ca va fi asumata de BCE.

Desi a salutat propunerea Comisiei Europene pentru un mecanism de rezolutie care sa isi inceapa activitatea in 2015, oficialul BCE a afirmat ca este necesara o discutie privind autoritatea care va decide ce banci europene nu mai sunt viabile si ar trebui inchise.

"In opinia mea, o astfel de decizie ar trebui luata exclusiv numai de autoritatea care supervizeaza bancile, care in viitor va fi BCE", a explicat Asmussen intr-un discurs rostit la Frankfurt.

Daca Parlamentul European va sprijini saptamana viitoare legea privind supervizarea bancara comuna, BCE si-ar putea asuma noile atributii in toamna lui 2014, a explicat oficialul BCE. Acesta a adaugat ca se asteapta ca 1.000 de persoane sa lucreze la supervizarea bancara, BCE urmand sa supervizeze direct 130 de banci ce detin 85% din activele bancare din zona euro.

BCE, care va prelua anul viitor rolul de supervizor bancar, se pregateste sa realizeze o analiza asupra calitatii activelor si bilanturilor pentru cele 130 de banci din zona euro pe care le va superviza in mod direct. Aceste date vor fi incluse in testele de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) in cooperare cu BCE. Oficialii BCE au dat asigurari ca analiza va fie cat mai riguros posibila, pentru ca mecanismul unic de supervizare sa aiba credibilitate pe piata.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), la finele lui 2011, bancile europene ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde euro.