Comisia Europeana (CE) urmareste indeaproape proiectul minier Rosia Montana, dar pana in prezent nu a existat o incalcare a legislatiei UE, a declarat joi, pentru Agerpres, Joe Hennon, purtatorul de cuvant al comisarului european de mediu, Janez Potocnik.

Intrebat de AGERPRES despre scrisoarea primita marti de comisarul Potocnik de la eurodeputatii Eirk Banki, FIDESZ, Laszlo Tokes, independent afiliat PPE, si Csaba Sogor, UDMR, prin care oficialului european i se solicita 'informatii in privinta planurilor de actiune ale CE in raspuns la evolutiile din Romania, care intentioneaza sa accelereze autorizarea unui proiect minier care va utiliza tehnologia prin cianurare, ce reprezinta un mare risc pentru mediu', Joe Hennon a raspuns ca, "pana in prezent, nu a existat o incalcare a legislatiei UE, dar urmarim acest proiect indeaproape".

"Implementarea adecvata a Directivei UE privind deseurile miniere va minimiza riscurile pentru sanatatea publica si mediu pe care le presupun activitatile miniere care necesita utilizarea cianurilor", a mai precizat Joe Hennon.

In ceea ce priveste explicatiile solicitate de cei trei eurodeputati pentru lipsa de actiune a CE in domeniul legiferarii interzicerii complete a utilizarii tehnologiei de cianurare in industria mineritului, in contextul in care Parlamentul European a adoptat in mai 2010 cu o larga majoritate o rezolutie care solicita o decizie in acest sens pana la sfarsitul lui 2011, purtatorul de cuvant al comisarului european de mediu afirma ca, "date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deseurile miniere si absenta de alternative adecvate, conform cunostintelor actuale, pentru cianurare in extractia aurului, o interdictie generala a cianurilor in minerit nu pare indicata".

Nu in ultimul rand, mentioneaza Joe Hennon, "este importanta cresterea ratei de reciclare a produselor continand metale pretioase in UE, intrucat acest lucru poate reduce dependenta de mineritul aurului in UE si va contribui la o crestere a eficientei resurselor".

Unul dintre semnatarii scrisorii trimise marti comisarului european de mediu, Csaba Sogor, a declarat miercuri pentru  AGERPRES ca spera in implicarea oficialului european in acest dosar, desi Potocnik a afirmat anterior ca respectiva chestiune e de competenta nationala.

"Incercam sa-l convingem pe comisarul /european pentru mediu Janez/ Potocnik sa se implice in vreun fel. Bineinteles, a mai raspuns candva dupa rezolutia din 2010 ca aceasta chestiune e de competenta nationala, dar aici sunt cateva lucruri care cred ca implica si CE, de exemplu schimbarea albiei unei ape si aceasta lege pe care parlamentul vrea s-o voteze in ceea ce priveste dreptul de a nationaliza proprietate privata in favoarea unei companii. Nu ai cum sa favorizezi o firma privata prin nationalizare. Cand UE ne-a cerut sa restituim bunurile confiscate pe vremea comunismului, si acesta a fost un acquis comunitar, a trebuit sa indeplinim niste norme, acum vrem sa renationalizam. Aici poate sa intervina CE, noi nu am scris aceste puncte in scrisoare, dar tine de competenta comisarului sau a CE sa se informeze si sa se implice daca asa crede", a declarat Sogor.