Europarlamentarii au adoptat joi, 12 septembrie, cu 500 de voturi o initiativa prin care IMM-urile vor fi scutite de un procent din taxe pentru absorbirea forței de munca tinere. Petru Luhan, euro-deputat PPE a declarat pentru EurActiv.ro ca schema de finantare se va concretiza printr-o schema de ajutor de stat la nivel national, facilitatile urmand sa fie decontate de Comisia Europeana.

Ioana Morovan

Luhan a mai declarat ca, pentru a intra in vigoare, initiativa trebuie sa fie aprobata in varianta finala, sub forma undei Directive, de catre Comisia Europeana treaca si de votul Consiliului.

„Aceasta schema va fi proporționala cu rata de angajare de omeri tineri. Ce inseamna asta? Daca o intreprindere angajeaza 15% omeri tineri va beneficia de 15% scutiri de taxe. Pentru aceasta statele membre vor beneficia de subvenții din partea Uniunii Europene” a mai declarat Petru Luhan.

Practic, dupa intrarea in vigoare a Directivei, autoritatile nationale trebuie sa elaboreze o schema de ajutor de stat care sa prevada conditiile concrete si tipul de taxe sau impozite pentru care sa vor aplica facilitatile. Aceasta schema trebuie aprobata de Comisia Europeana. Dupa ce devine functionala, autoritatile nationale trimit periodic la Bruxelles raportari privind sumele subventionate, acestea urmand sa fie decontate de Comisia Europeana, a explicat europarlamentarul roman, membru al Comisiei pentru dezvoltare regionala.

Despre programul de 8 miliarde de euro dedicat angajarii somerilor tineri

"Initiativa pentru ocupare in randul tinerilor someri" este un program nou al Uniunii Europene, pentru care sunt alocate circa 8 miliarde de euro in perioada 2014-2015.
Romaniei ar urma sa ii revina circa 400 milioane de euro pentru aceste facilitati, potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu din luna iulie, citate de Mediafax.

Potrivit informatiilor citate, la inceputul lunii iulie, liderii europeni au ajuns la un acord pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor, ridicand suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro in total.

Comisia Europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state.


Vezi mai multe informatii despre inițiativa privind ocuparea forței de munca in randul tinerilor pe site-ul Parlamentului European:

In cadrul aceleiasi initaitive, o alta masura adoptata de europarlamentari joi, 12 septembrie, a fost cea de marire a varstei angajaților considerați tineri de la 25 la 30 de ani. Aceasta va permite unui numar semnificativ de tineri sa beneficieze de oportunitați de lucru cat si IMM-urilor sa obțina un procent mai mare de scutiri de taxe, dar i generarea competiție intre companii, se arata intr-un comunicat de presa al europarlamentarului Petru Luhan.

De asemenea, Parlamentul European a votat ca toate stagiile din sectorul public si privat sa fie remunerate. „Adica stagiarii voi primi bani in cadrul instituțiilor, ONG-urilor sau companiilor unde vor activa,”  mai spus Luhan.

Background
In luna februarie a acestui an rata omajului in randul tinerilor a fost 24 %, Parlamentul European, astfel, propunand Comisiei Europene un program de „garanții pentru tineri.” Scopul proiectului avea ca misiune sa asigure ca toți tinerii vor avea deschideri spre oferte de angajare de buna calitate ori ii vor continua educația sau ucenicia in termen de maxim patru luni de cand devin omeri sau ii termina studiile, arata un comunicat de presa al europarlamentarului Petru Luhan.

 Mai mult de o jumatate de an a trecut de la inițiativa menționata, iar progresele, dei existente, sunt nesemnificative in comparație cu gravitatea problemei, rata omajului in randul tinerilor fiind acum de 23,5%.