Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat intr-un interviu pentru Agerpres, ca perspectivele Romaniei in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen sunt pozitive si ca, informal, semnalele sunt "in regula". "Avand in vedere climatul si de stabilitate politica, dincolo de retorica politica interna care mai apare si a aparut si in aceste zile, ar trebui in mod firesc sa ne indreptam spre o decizie pozitiva in doi pasi", a declarat seful diplomatiei romane, subliniind ca Romania indeplineste criteriile de aderare de circa 3 ani.

Intrebat daca transferul aderararii la spatiul Schengen de pe agenda Consiliului JAI din septembrie, pe cea a consiliului din decembrie (din cauza contextului international) afecteaza sansele Romaniei, ministrul Corlatean a raspuns: "Romania practic pe evaluarea Comisiei Europene indeplineste criteriile de aderare deja cam de vreo trei ani. Deci s-ar fi putut in 2010, s-ar fi putut la inceputul lui 2011, la finalul lui 2011, la inceputul lui 2012 si nu s-a intamplat. De ce? Din ratiuni politice, multe dintre ele tinand de interesele unor grupuri politice in plan intern intr-o serie de state membre".

"Ceea ce am reusit in martie anul acesta, dupa o discutie in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne, a fost sa introducem pe agenda urmatoarei reuniuni a Consiliului JAI din decembrie anul acesta un punct legat de aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. Presedintia lituaniana a UE a introdus sub forma unui proiect de decizie, subliniez, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si, bineinteles, nu doar ca asteptam cu interes, dar facem masurile firesti pe canalele diplomatice, pe langa ceea ce colegii din Ministerul de Interne fac, pentru ca, pe fond, acolo este institutia responsabila, dar noi facem demersurile firesti pe langa statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii, probabil in doi pasi, in doua trepte, pana la urma o decizie fireasca, legitima, normala, pentru ca Romania si-a facut treaba, a indeplinit criteriile tehnice obiective din tratate, din acquis-ul Schengen, a investit foarte multi bani. Acest lucru este recunoscut practic de toate statele membre. Avand in vedere climatul si de stabilitate politica, dincolo de retorica politica interna care mai apare si a aparut si in aceste zile, ar trebui in mod firesc sa ne indreptam spre o decizie pozitiva in doi pasi", a declarat seful diplomatiei.

Intrebat daca a primit semnale ca ar putea exista obstacole in anumite state, Corlatean a precizat ca "nu am inregistrat in ultima perioada de timp asa cum inregistrasem anul trecut semnale de rezerva sau negative. As spune ca informal semnalele sunt in regula, dar fie ca ne place sau nu exista niste momente politice si electorale importante in cateva state membre ale UE cu greutate, unele chiar in septembrie, dupa care vom putea discuta cu noile guverne ultimele detalii.
I.B.