Oficialii romani incurajeaza utilizarea confiscarii extinse pe o scara mai larga. In cadrul conferintei "Confiscarea extinsa: Cat racuperam?" Procurorul General Tiberiu Nitu a pus accentul pe necesitatea schimbarii mentalitatii magistratilor dupa adoptarea, anul trecut, a legislatiei care permite aceasta procedura. Infractorii prefera mai degraba inchisoarea decat confiscarea averii, a aratat Procurorul Sef DNA Laura Codruta Kovesi, transmite Freedom House Romania, organizatorul evenimentului.

"Procurorii trebuie sa fie mai curajosi in ceea ce priveste confiscarea extinsa, iar mentalitatea in cazul infractiunilor economico-financiare trebuie schimbata", considera procurorul general Tiberiu Nitu, potrivit Agerpres.

Monica Macovei, raportor al Parlamentului European, a explicat nevoia activarii acestui instrument in contextul in care banii negri ai infractorilor, desi acestia sunt in inchisoare, sunt folositi in continuare pentru producerea unor noi retele de crima organizata, mai arata comunicatul citat.

"Confiscarea in procese penale si numai dupa o condamnare penala este total insuficienta pentru a lupta cu criminalitatea organizata. Desigur avem si confiscare extinsa, mai nou, in penal, insa este putin aplicata", a spus Monica Macovei, raportor pentru Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, citata de evz.ro

In sprijinul autoritatilor romane, expertii straini Mark LESTER (Procuror Federal, USA) si Peter THOMAS (consilier politic, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Romania) au prezentat regulile procedurale din domeniul confiscarii extinse in tarile lor, Statele Unite si Marea Britanie fiind printre cele mai avansate state din domeniu. Dario SCALETTA  (procuror, Parchetul din Palermo, Italia), Frédéric TEILLET (magistrat, consilier, Ambasada Frantei in Romania) si Geert Jan BUISMAN (consilier politic, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania) au prezentat  proceduri si date statistice specifice tarilor de provenienta, sustinand eficienta acestui instrument in lupta impotriva criminalitatii.

Citeste comunicatul integral pe site-ul Freedom House Romania.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana, Directorate-General Home Affairs, prin programul „Prevenirea si Lupta impotriva Criminalitatii” si implementat de Fundatia Freedom House Romania, in parteneriat cu Ministerul Justitiei, Inspectoratul General al Politiei Romane, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Direction des affaires criminelles et des graces din cadrul Ministère de la justice, Magistrats européens pour la démocratie et les libertés, Expert Forum si Ministerul Justitiei.