Angela Merkel si-a consolidat pozitia de lider al Germaniei in urma alegerilor din 22 septembrie, dar tara va trece in urmatoarele saptamani printr-o perioada de instabilitate care va marca negocierile dificile pentru coalitia de guvernare. Vezi cum se pozitioneaza cateva din tarile UE, majoritatea avand la guvernare partide socialiste.

Sursa foto: Comisia Europeana

Ultima ora - pe scurt
Angela Merkel si Uniunea Crestin Democrata, formatiune care a sustinut-o in alegeri, si-au pierdut partenerii de guvernare - Partidul Liber Democrat, care nu a trecut pragul de 5% voturi impus pentru a intra in Bundestag, ceea ce inseamna ca va fi nevoie sa faca o alianta fie cu partidul Verzilor, fie cu Social-Democratii.

Citeste o analiza despre avantajele si dezavantajele variantelor de coalitii aici
Expertii citati intr-o analiza detaliata a EurActiv.com considera ca o coalitie cu social-demicratii (numita "grand coalition" ar fi o veste buna pentru Europa. In acelasi timp, arata un studiu publicata luni de think-tankul European Council on Foreign Relations (ECFR), partidul Verzilor a fost mult mai pro-european si mai critic fata de strategia de austeritate a lui Merkel. Totusi, nu este clar daca o coalitie cu Verzii ar fi mai pro-europeana decat una cu social-democratii ("grand coalition").
Citeste argumentele si analiza integrala aici

Martin Schulz, favorit pentru a candida la Presedintia Comisiei Europene

Un alt efect al rezultatului alegerilor de la Berlin este propulsarea social democratului Martin Schulz in "pole-position" pentru a fi candidat la Presedintia Comisiei Europene, mai arata EurActiv.com. Acest lucru depinde de concretizarea "marii coalitii" de la Berlin.

Citeste analiza pe acest subiect aici.


Cum se pozitioneaza cateva din tarile europene fata de alegerile din Germania:


Franta
"François Hollande, presedintele cu orientare socialista al Frantei, a sperat la o victorie a social-democratilor. Dar odata ce Merkel s-a instalat in pozitia de conducere, aceasta si Hollande nu vor mai avea de ales decat sa colaboreze strans pe politicile europene", au aratat expertii citati de EurActiv.com.
Declaratia confirma opiniile exprimate inainte de alegeri de liderii politici din Franta care au declarat pentru euractiv.fr ca si-ar fi dorit sa vada Partidul Socialistilor cu un scor mai bun in sondaje.

Polonia - nu foarte incantata de ideea unei "mari coalitii"
Analistii politici consultati de EurActiv au explicat ca, in Polonia, nu este foarte bine vazuta varianta unei "mari coalitii". Context: in 2015 vor avea loc si aici alegeri parlamentare iar Social-democratii din aceasta tara sunt considerati ca fiind prea apropiati de Rusia.

Spania se teme de alte taieri in bugete la nivelul UE
Spania, o tara lovita grav de criza zonei euro, incearca sa anticipeze impactul unui al treilea mandat Merkel asupra politicii economice a Uniunii, potrivit EurActiv Spania.

Dat fiind ca Berlinul este principalul motor al austeritatii in Europa, Madridul se intreaba daca alegerile din 22 septembrie vor duce la alte taieri in bugetele institutiilor europene.

Slovacia
Fara a arata public un foarte mare interes fata de alegerile din Germania, aceasta tara are, in general, interese comune cu Germania, in materie de politici externe si nu s-a distantat de regulile bugetare si consolidarea fiscala promovate de Merkel.

Un analist politic citat de EurActiv.sk spune ca Slovacia ar trebui sa acorde mai mare atentie alegerilor din Germania si din declaratiile sale, potrivit sursei citate, se deduce o preferinta pentru Merkel. Analistul spune: “social-democratii nu au fost capabili sa genereze o personalitate care sa o contrabalanseze pe cea a lui Merkel. Coalitia cu Uniunea Crestin-Democrata la conducere a fost capabila sa conduca Germania oarecum cu succes catre iesirea din criza".

In acelasi timp, trebuie mentionat ca Guvernul Slovaciei este condus de un prim ministru de stanga.

Cehia

Cehii se pregatesc, la randul lor, pentru alegeri parlamentare care vor avea loc in luna octombrie a acestui an.
Analistul Vladimír Handl de la Institute of International Relations (IIR) din Praga a spus ca Social-Democratii din Germania nu au reusit sa-si rezolve problema de leadership.

Temele europene precum criza zonei euro separa opiniile in sfera politica, a mai spus analistul citat. Insa, acesta considera ca o victorie a stangii este cea mai probabila in Cehia, cu o posibila participare a comunistilor la guvernare.

Bulgaria
In Bulgaria problemele interne eclipseaza, in mod similar, alegerile din Germania, arata Dnevnik, partenerul media al EurActiv in Bulgaria.
Guvernul minoritar condus de Plamen Oresharski, sustinut de socialisti, se confrunta cu proteste de strada prin care i se solicita demisia.

Partidul de opozitie, Citizens for European Development of Bulgaria (GERB) o sustine pe Angela Merkel.

Citeste analiza integrala, cu pozitiile exprimate in mai multe tari europene, pe EurActiv.com

Romania
In mod similar, Angela Markel este sustinuta si de opozitia din Romania. Anul trecut, Merkel a fost unul dintre invitatii speciali ai Congresului partidelor de centru-dreapta, membre ale grupului PPE. Analistul Emil Stoica a declarat pentru EurActiv.ro ca pentru Romania Uniunea Europeana reprezinta stabilitate iar Merkel intruchipeaza aceasta stabilitate.

De altfel, Presedintele Traian Basescu a transmis duminica, 22 septembrie, Angelei Merkel un mesaj de felicitare pentru castigarea alegerilor. Vezi mesajul Presedintiei aici.