Raportul eurodeputatului ceh Oldrich Vlasak care prevede extinderea regulii 'n+3' pentru Romania si Slovacia a fost adoptat marti in Comisia pentru dezvoltare regionala a Parlamentului European, dupa o veritabila mobilizare impotriva unor amendamente introduse de raportor care riscau sa blocheze negocierile cu Consiliul, punand in pericol intrarea in vigoare pana la sfarsitul anului a derogarii obtinute de cele doua state, potrivit Agerpres.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu sustine ca raportorul, Oldrich Vlasak, propunea practic ca orice stat membru sa poata beneficia de extinderea perioadei de doi ani pentru angajarea fondurilor UE.

'A fost o situatie sensibila, pentru ca pana la urma fiecare stat membru are posibilitatea sa ceara. Dar problema este ca Romania si Slovacia au fost mentionate explicit in concluziile Consiliului European, ca urmare a negocierilor din februarie. Pentru ca ele sunt singurele state care au fost limitate la 10% crestere a fondurilor de coeziune peste ce au avut in 2007-2013. Presedintele Traian Basescu a negociat cu /Herman/ Van Rompuy si a primit, ca un fel de compensare, posibilitatea sa extindem perioada de cheltuire a banilor cu inca un an pentru perioada 2007-2013', a declarat vicepresedintele grupului PPE pentru AGERPRES.

El a adaugat ca alte state membre, si in special Ungaria, ar fi dorit sa beneficieze de aceasta extindere a regulii 'n+3'. 'Pe noi nu ne deranja acest lucru, pentru ca noua nu ne lua nimic. Problema este insa ca in pozitia Consiliului European din iunie se spune clar ca nu accepta decat Romania si Slovacia. Ceea ce facea negocierile foarte dificile si puteam ajunge in situatia sa nu putem sa votam inainte de 31 decembrie si pierdeam banii. Si atunci toata lumea a militat, eurodeputatii romani si reprezentanta Romaniei la UE, pentru pastrarea propunerii Comisiei', a precizat Marinescu.

El a mai afirmat ca, saptamana trecuta, a mai avut loc un vot in Comisia pentru bugete a PE pe acest subiect, iar atunci nu a existat o mobilizare suficient de puternica pentru a respinge amendamentele lui Vlasak. De asemenea, el apreciaza ca o scrisoare trimisa de vicepremierul Liviu Dragnea raportorului si datata 1 august, in care acesta isi exprima aprecierea pentru draftul de raport, a fost o 'sincopa' in mobilizarea impotriva amendamentelor sustinute de Oldrich Vlasak.

'Nu cred ca este in ordine sa se trimita direct de la guvern o scrisoare direct la raportor. A fost o eroare destul de mare dupa parerea mea', a afirmat Marian-Jean Marinescu.

Practic, eurodeputatii PDL il acuza pe Liviu Dragneaïiar Petru Luhan chiar a dat publicitatii un comunicat in acest sens martiïca isi exprima aprecierea in scrisoarea sa, consultata de AGERPRES, pentru amendamentul 6 din raportul Oldrich Vlasak, desi acesta propune inlocuirea formulei 'state membre afectate de limitarea fondurilor pentru politica de coeziune la 110% din nivelul lor in perioada 2007-2013 de programare', valabila doar pentru Romania si Slovacia, cu exprimarea 'anumite state membre'.

In replica, eurodeputatul PSD Victor Bostinaru il acuza pe Marian-Jean Marinescu de 'politicianism', afirmand ca aprecierile din scrisoarea lui Liviu Dragnea pentru raportul Vlasak reprezinta o multumire formala, 'lucru de abecedar in adresarea diplomatica'.

'In ultima fraza, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice atentioneaza insa asupra faptului ca orice intarziere ca urmare a redeschiderii negocierilor cu Consiliul si Comisia Europeana ar putea avea efecte grave pentru Romania si Slovacia', mentioneaza Bostinaru intr-un comunicat de presa. El remarca totusi ca, 'in urma unei cooperari impecabile a tuturor europarlamentarilor romani', raportul a fost adoptat cu 40 de voturi pentru si numai 3 impotriva.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu sustine ca odata cu votul din Comisia REGI s-a acordat si un mandat de negociere, de care raportorul Oldrich Vlasak este acum constrans.

'In mod normal ar putea sa se incheie negocierile intr-o singura sedinta. Asta inseamna ca putem sa votam in noiembrie in plen. Iar pana in decembrie va fi timp de tradus in cele 24 de limbi si de publicat in Monitorul Oficial. Eu zic ca suntem acum 99% siguri ca se poate termina inainte de sfarsitul anului', a mai spus Marinescu.
I.B.