Partidul Socialistilor Europeni (PES) a lansat ieri, 1 octombrie, procedura pentru nominalizarea unui candidat la Presedintia Comisiei Europene, in vederea alegerilor de anul viitor, avand ca favorit indiscutabil pe Martin Schulz, actualul lider al Parlamentului European.

Formatiunile politice nationale ale Partidului European vor intra in aceasta procedura pentru a nominaliza, in final, un candidat comun. Actualul presedinte al PES, Sergei Stanishev a declarat ca va fi un process deschis, in mod democratic si credibil politic.
O lista finala de candidati va fi redactata in data de 6 noiembrie, dup ace formatiunile la nivel national isi vor inainta propunerile.

Voturile pentru candidatul final precum si adoptarea unui manifest comun pentru o campanie la nivel european vor avea loc cu ocazia unui congres care va avea loc in Februarie 2014.

Coordonatorul de campanie, Brian Synnott, a declarat: “Este un process competitiv, la care lucram inca din anul 2009. Este flexibil si ia in considerare cultura politica a fiecarui partid component ; fiecare formatiune isi va consulta membrii intr-un mod democratic”.

Cine altul decat Schulz?

Desi partidele nationale isi pot propulsa candidati alternativi, in mod evident favoritul este Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

 
Intr-o declaratie de presa dupa consiliul partidului socialistilor, Stanishev l-a numit pe Schulz “o persoana care sustine ferm valorile noastre, cele care exprima nevoile reale ale cetatenilor. El este candidatul nostru cel mai puternic in acest moment”, declaratie care a fost considerata o nominalizare oficiala.


Synott a explicat ca prin aceasta declaratie Stanishev se referea la sansele de sustinere din partea formatiunilor nationale pe care le-ar avea Schulz. “Procesul de selectie este deschis incepand de astazi”, a adaugat acesta.
Intr-o analiza publicata anterior, EurActiv a transmis ca Partidul Socialistilor din Germania va avea, cel mai probabil, capitalul politic  pentru a selecta urmatorul presedinte al Comisiei Europene daca va ajunge la guvernare in coalitie cu Angela Merkel – acea “Grand Coalition” despre care se vorbeste in ultimele saptamani.

“Daca vom avea o mare coalitie, Partidul Socialistilor va dori sa nominalizeze candidatul din partea Germaniei. Acesta ar putea fi Martin Schulz daca familia noastra politica va gasi o majoritate pentru a-l desemna”, a declarat europarlamentarul german Jo Leinen pentru EurActiv.

Alte semnificatii ale campaniei


Posibilitatea partidelor europene de a-si desemna propriii candidati face parte din eforturile de a democratiza alegerile europene. Scrutinul din luna mai va fi primul care se va tine sub Tratatul de la Lisabona.

Multe partide europene, inclusiv Partidul Socialistilor, au marsat pe un procedura electorala deschisa. Spera, astfel, ca aceasta abordare a procedurii de selectie va personaliza campanile si va creste interesul alegatorilor.
PES este a doua formatiune care a demarat procesul electoral, prima fiind Partidul Verzilor.
Alianta Liberalilor si Democratilor a declarat ca vor discuta candidatii intr-o intalnire a grupului inaintea consiliului european din 19-20 decembrie. Partidul Popularilor Europeni nu a facut public, inca, modul in care vor nominaliza un candidat unic.

Urmatorii pasi in nominalizarea din partea PES:
·        

  • 6 Nov.: Anuntarea listei finale de candidate din partea PES
    •Feb. 2014: Congresul PES care va alege candidatul
  • •22-25 May 2014: Alegerile europene

Alte partide:
•19-20 Dec.: Pre-summit al ALDE pentru a discuta candidatul sau candidatii la presedintia UE

•7 Mar. 2014:  Congresul EPP in Dublin  

Citeste articolul original pe EurActiv.com