Romania va trebui sa isi reformeze sistemul de cercetare pentru a se asigura ca cercetatorii sunt pregatiti sa concureze si sa colaboreze cu cei mai buni din Uniunea Europeana, a declarat Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare. Aceasta a lansat astazi, la Bucuresti, programul-cadru european de Cercetare, Dezvoltare si Inovare "Orizont 2020". Este vorba despre un program cu un buget de 80 de miliarde de euro, la care pot depune proiecte in domeniul cercetarii si inovarii toate tarile europene. "Orizont 2020 aduce o simplificare a mecanismelor de finantare", iar in acest program "exista un bonus de 8.000 de euro pe care cercetatorii care castiga proiecte il vor primi", a anuntat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare. Raluca Pantazi

Romania va trebui sa isi reformeze sistemul de cercetare pentru a se asigura ca cercetatorii sunt pregatiti sa concureze si sa colaboreze cu cei mai buni din Uniunea Europeana, a declarat Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare. Aceasta a lansat astazi, la Bucuresti, programul-cadru european de Cercetare, Dezvoltare si Inovare "Orizont 2020". Este vorba despre un program cu un buget de 80 de miliarde de euro, la care pot depune proiecte in domeniul cercetarii si inovarii toate tarile europene. "Orizont 2020 aduce o simplificare a mecanismelor de finantare", iar in acest program "exista un bonus de 8.000 de euro pe care cercetatorii care castiga proiecte il vor primi", a anuntat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare.

Romania este prima tara in care s-a lansat Programul-cadru european pentru cercetare si inovare "Orizont 2020". Evenimentul a avut loc astazi, 4 octombrie, in prezenta comisarului european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta - Maire Geoghegan-Quinn, a ministrului Educatiei Nationale - Remus Pricopie, a ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica - Mihnea Costoiu, si a secretarului de stat pentru Cercetare - Tudor Prisecaru.

Programul-cadru "Orizont 2020" dispune de un buget de 80 de miliarde euro si finanteaza initiativele care reusesc sa aduca aproape de indeplinire obiectivele asumate de catre statele membre si de Uniunea Europeana prin intermediul Strategiei "Europa 2020" (sub rezerva adoptarii Cadrului financiar multianual de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene in perioada imediat urmatoare).

Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta: Romania va trebui sa introduca reforme pentru a se asigura ca cercetatorii sunt pregatiti sa concureze cu cei mai buni din UE

Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta, a declarat in cadrul evenimentului de lansare ca programul Oizont 2020 va promova o implicare mai puternica in cercetare si dezvoltare a sectorului industrial si o crestere a investitiilor. "Orizont 2020 uneste eforturile sectorului privat si ale statelor membre la o scara fara precedent in zone cheie de cercetare, pentru a atinge rezultate pe care tarile sau companiile le gasesc greu de atins" in mod individual, a explicat aceasta.

Comisarul european a precizat ca "nu ne concentram doar pe marii jucatori, ci si pe Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM)". Programul "introduce si un nou instrument adaptat nevoilor specifice ale IMM-urilor: va da posibilitatea IMM-urilor sa primeasca granturi pentru proiecte inalt inovatoare. (...) Vreau ca aceste noi instrumente sa fie la dispozitia IMM-urilor", a declarat Maire Geoghegan-Quinn.

"Competitia pentru fondurile din Orizont 2020 va fi acerba, mai ales in conditiile in care exista presiuni asupra proiectelor nationale. Unul dintre obiectivele mele pentru Orizont 2020 este sa existe o participare mai larga si ca toate tarile si regiunile sa isi construiasca nivelurile de excelenta de care avem nevoie pentru a reusi cu acest program. Exista o oportunitate de a creste investitiile romanesti in cercetare si inovare, care se pare ca sunt destul de scazute. Fara aceasta investitie nationala, va fi dificil sa concurezi eficient in Orizont 2020", a avertizat oficialul de la Bruxelles.

Comisarul european a anuntat ca, la fel ca alte state membre, "Romania va trebui sa introduca reforme pentru a se asigura ca cercetatorii sunt pregatiti sa concureze si sa colaboreze cu cei mai buni din Uniunea Europeana. In noua politica de coeziune, fiecare stat membru si regiune trebuie sa dezvolte strategii de specializare inteligenta, construite pe punctele lor forte. O asemenea strategie va fi o pre-conditie pentru finantarea in cercetare si inovare in ce priveste fondurile structurale si de investitii europene", a declarat Maire Geoghegan-Quinn. 

Aceasta a afirmat ca majoritatea studiilor "arata clar ca unele tari din centrul, sudul si estul Europei nu isi exploateaza inca intregul potential de cercetare si inovare. Iar Romania este una dintre ele". "Cred ca Orizont 2020 este foarte bun pentru Romania: in primul rand, Orizont 2020 promoveaza excelenta, inovarea si impact economic, iar Romania are mare nevoie de toate acestea. (...) In al doilea rand, cel mai bun mod pentru ca Romania sa accelereze impactul investiilor sale in cercetare si dezvoltare este prin cooperare internationala. Este adevarat mai ales pentru investitiile romanesti private in cercetare si dezvoltare, care se concentreaza pe anumite sectoare ca auto, tehnologia informatiei si comunicatiilor, producerea de noi tehnologii si securitate", a adaugat comisarul european pentru cercetare.

Oficialul a avertizat ca "acesti bani trebuie cheltuiti eficient, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Nu este de ajutor sa introduci bani intr-un sistem care nu functioneaza. Reforma nu este usoara. Va incurajez sa priviti onest la orice regula din sistemul vostru national de cercetare si inovare care ar putea fi simplificata. Stiu cat de greu este sa simplifici si sa devii mai eficient, dar sunt absolut convinsa ca va merita efortul".

In final, comisarul european pentru cercetare a declarat ca "este o mare onoare pentru Romania" faptul ca este prima tara in care se realizeaza lansarea oficiala a programului Orizont 2020.