Parlamentul European a aprobat, marti, proiectul de Directiva privind interzicerea unor sortimente de tigarete, precum cele mentolate, si reglementarea tigarii electronice, insa cu amendamente care au mai atenuat din restrictiile propuse initial de textul avansat de Comisia Europeana, scrie HotNews.ro.

de Claudiu Zamfir, HotNews.ro

Proiectul de directiva, care isi propune sa faca produsele din tutun mai putin atractive pentru tineri, a primit un vot larg din partea europarlamentarilor: 560 pentru, 92 impotriva, 32 abtineri. Proiectul va intra in procedura de trialogue, in care raportorul pentru aceasta propunere de directiva, europarlamentarul britanic Linda McAvan (laburista) urmeaza sa discute cu reprezentantii Comisiei Europene si cu ministrii din statele membre (Consiliul Uniunii Europene), in vederea adoptarii finale a directivei.

Daca directiva va fi agreata si de Consiliul UE, tigarile neconforme cu directiva vor mai putea ramane pe piata si mai bine de 10 ani. Astfel, in 18 luni de la adoptare, statele membre trebuie sa transpuna in legislatiile nationale viitoarea directiva, dupa care 36 de luni vor fi puse la dispozitie producatorilor si comerciantilor pentru conformarea la restrictiile privind aditivii si aromele speciale ale tigaretelor, si inca 5 ani va fi termenul de gratie pentru conformarea la interzicerea tigarilor mentolate. Produsele din tutun care nu vor fi conforme cu directiva vor mai fi tolerate pe piata timp de inca 2 ani, iar asa-numitele tigari electronice neconforme, 3 ani.

Ce prevede proiectul legislativ european adoptat de Parlamentul comunitar:

- In forma modificata de PE, propunerea de directiva prevede ca toate pachetele de tigari trebuie sa poarte un avertisment de sanatate care sa acopere 65 % din suprafata lor. Forma initiata de CE impunea acoperirea pachetului in suprafata de 75% cu avertismente de sanatate.

- Vor fi interzise tigarile cu diferite arome, precum cele de mentol sau fructe. In schimb, europarlamentarii au decis sa permita utilizarea unor aditivi "esentiali" la producerea tigarilor, cum este, de exemplu, zaharul. Si alti aditivi ar putea fi folositi, insa pentru producatorii de tigari trebuie sa aplice la Comisia Europeana pentru a primi permisiunea.

- Vor fi interzise pachetele cu mai putin de 20 de tigari fiecare, nu insa si sortimentele slims. In propunerea de directiva a Comisiei, tigarile slim erau interzise.
   
- Pentru combaterea traficului ilicit cu tigari, proiectul de directiva aprobat de Legislativul european prevede obligatia statelor membre de a garanta ca fiecare pachet de tigari precum si cartusele si baxurile pentru transport sunt identificate cu un cate un semn care sa permita urmarirea lor pe tot traseul de la producator la consumator.
   
- Asa-numita "tigara electronica" (e-cigarette) trebuie sa fie reglementata, insa nu ar trebui supusa aceluiasi regim ca al medicamentelor, cu exceptia cazului in care aceste tipuri de produse sunt prezentate ca avand proprietati curative sau preventive in tratarea dependentei de tutun. E-tigaretele pentru care se vor face cereri sa fie prezentate ca produse medicale vor trebui sa aiba maximum 30mg/ml de nicotina, sa prezinte avertismente de sanatate si sa nu fie vandute oricarei persoane sub 18 ani. De asemenea, producatorii si importatorii e-tigarilor vor trebui sa furnizeze autoritatilor competente o lista cu toate ingredientele pe care le contin aceste produse. In plus, e-tigarile ar urma sa fie supuse acelorasi restrictii de publicitate ca si produsele din tutun.

material integral pe HotNews.ro