Romania este implicata in sapte proiecte dintre cele aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice incluse pe lista data publicitatii luni de Comisia Europeana si care vizeaza prioritatile in domeniu pana in 2020. Printre acestea se afla si un gazoduct pe traseul Nabucco-Vest, desi proiectul nu figureaza sub acest nume, ci in cadrul Coridorului sudic al gazelor, informeaza Agerpres.

Pe lista de proiecte prioritare de infrastructura a UE se afla intarirea capacitatii retelei de transport de electricitate intre Romania si Bulgaria, care presupune construirea unui circuit dublu de 159 km intre statia de 400 kV de la Cernavoda si cea de la Stalpu de 220/110 kV, care va fi inlocuita cu una de 400/110 kV. Unul dintre cele doua circuite ar urma sa fie conectat la statia de 400 kV de la Gura Ialomitei, situata in vecinatatea noi linii. De asemenea, va fi construit un circuit dublu de 137,5 km intre statiile existente de la Gutinas si Smardan si unul simplu de 260 km intre statiile Gadalin si Suceava.

Un al doilea proiect pe electricitate inclus pe lista de prioritati a UE este realizarea interconectarii Romania-Serbia, intre statiile Resita si Pancevo (Serbia), dar si a liniilor interne intre Portile de Fier si Resita, Resita si Timisoara/Sacalaz si respectiv Arad-Timisoara/Sacalaz.

Pe gaz, Romania trebuie sa integreze sistemul de transport si livrare a gazului, asigurand curgerea reversibila la punctul de la Isaccea si realizand interconectarea retelei nationale cu conducta de Tranzit 1 din Bulgaria. Un al doilea proiect pe gaz in care este implicata Romania este cel privind cresterea capacitatii de depozitare a gazului in sud-estul Europei, ceea ce presupune dublarea capacitatii Depomures la 600 milioane metri cubi si cresterea capacitatii de extragere si injectare a gazelor cu 4 milioane de metri cubi pe zi.

Proiectul de interconectare Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI) se afla si el pe lista proiectelor prioritare ale UE in urmatoarea perioada de programare. Acesta presupune modernizarea si extinderea conductei AGRI intre Constanta, Arad si Csanadpalota, precum si constructia unui terminal pentru Gaz Natural Lichefiat (GNL) la Constanta.

De asemenea, este inclusa in lista de proiecte prioritare si ruta geografica initiala a Nabucco Vest, desi proiectul nu mai este numit in acest fel, ce presupune construirea unei conducte de 1.318 km care sa asigure o capacitate de livrare de 6,1 milioane mc Romaniei, Bulgariei si Ungariei si 52 milioane mc Austriei.

Nu in ultimul rand figureaza pe lista proiectul de transport a gazului din Azerbaidjan si Turkmenistan catre Romania, care implica, in ceea ce priveste tara noastra, constructia unei conducte submarine care sa asigure legatura cu Georgia, cunoscuta sub numele de "White Stream". Aceasta ar urma sa aiba o lungime totala de 1.250 km si va avea o capacitate zilnica de 46 milioane de metri cubi pe zi.

Cele circa 250 de "proiecte de interes comun" (PIC) vor beneficia de proceduri accelerate de acordare a licentelor si de conditii de reglementare imbunatatite si pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul Mecanismului Conectarea Europei (CEF), in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru infrastructurile energetice transeuropene pentru perioada 2014-2020. Astfel, acestea ar urma sa fie realizate mai rapid si sa fie mai atractive pentru investitori.

Odata incheiate, proiectele vor ajuta statele membre sa isi integreze pietele energetice, le vor permite sa isi diversifice sursele de energie si vor contribui la eliminarea izolarii energetice a anumitor state membre. De asemenea, ele vor permite retelei sa absoarba cantitati tot mai mari de energii din surse regenerabile si vor contribui, prin urmare, la reducerea emisiilor de CO2.

"Trebuie sa ne asiguram ca fondurile noastre limitate sunt utilizate in mod rational si ca banii UE ajung acolo unde pot crea cele mai multe beneficii pentru consumatorii europeni. Prin intermediul acestei liste de proiecte de infrastructuri energetice si prin beneficiile care rezulta de pe urma lor, speram, de asemenea, sa atragem mai multi investitori", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

CE va monitoriza indeaproape punerea in aplicare a masurilor de acordare a autorizatiilor si executia proiectelor, iar lista proiectelor de interes comun va fi actualizata la fiecare doi ani, pentru a include noile proiecte necesare si a le elimina pe cele invechite. Consiliul si Parlamentul European dispun de maxim patru luni pentru a se pronunta asupra proiectelor prioritare inclusa pe lista UE.