Zona Euro va cunoaste in 2014 o relansare mai putin puternica decat se estima initial, potrivit Comisiei Europene, cu noi riscuri de derapaj al deficitelor pentru Franta si Spania, care ar putea obliga cele doua tari sa faca noi eforturi bugetare, scrie AFP.

Luand act de decelerarea tarilor emergente, care afecteaza economia europeana, Bruxellesul a redus din nou marti previziunea de crestere pentru 2014, anul in care zona euro ar urma sa depaseasca recesiunea.

In conditiile in care miza pe o crestere de 1,4% in urma cu un an, Comisia se asteapta acum la 1,1% si 1,7% in 2015.

Fara nicio surpriza, relansarea ar urma sa fie sustinuta de Germania, a subliniat Olli Rehn, comisarul european insarcinat cu Afacerile Economice. Berlinul ar urma sa afiseze o crestere de 1,7% in 2014 si de 1,9% in 2015.

Franta ar urma sa scape de recesiune in acest an, Comisia estimind o crestere de 0,2%, urmata de o accelerare la 0,9% in 2014 si 1,7% in 2015.

"Exista semne in crestere ca economia europeana a atins un punct de cotitura. Consolidarea bugetara si reformele structurale aplicate au creat baza pentru relansare", a apreciat Rehn, care a avertizat insa ca este "prea devreme pentru a clama victoria".

Printre motivele de ingrijorare figureaza nivelul "inacceptabil" al somajului, peste 12% in zona euro. Pe ansamblul zonei euro, somajul nu ar urma sa scada inainte de 2015, potrivit prevederilor comisiei.

Dar aceste imbunatatiri ascund disparitati importante. In conditiile in care Belgia pare pe drumul cel bun pentru iesirea din procedura de deficit excesiv, Spania se indeparteaza de perspectiva de a aduce deficitul sub 3% din PIB in 2016, asa cum a promis.

Deficitul ar urma sa atinga 6,8% in acest an, sa se reduca la 5,9% anul viitor dar sa creasca din nou la 6,6% in 2015, potriviti Comisiei.

Franta, care a beneficiat si ea de clementa din partea CE, nu va reusi nici ea sa-si reduca deficitul sub 3% in 2015 fara noi eforturi, cu un deficit prevazut de 4,1% in acest an, 3,8% anul viitor si 3,7% in 2015.

Bruxellesul dispune din acest an de dreptul de analiza asupra bugetelor celor 17 state membre si ar putea solicita modificari daca acestea nu sunt conforme cu obiectivele de deficit sau cu recomandarile economice facute in primavara. Verdictul va fi pronuntat in 15 noiembrie.

La acea data, Comisia va face si un rezumat al dezechilibrelor economice din Europa, moment in care ar putea critica Germania pentru excedentele sale comerciale. Balanta conturilor curente germane este puternic excedentara de ani de zile, peste pragul de 6% din PIB.

de R.M.