Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, ca mecanismul de stimulare a primarilor care realizeaza proiecte din fonduri europene este discutat cu Comisia Europeana pentru aplicarea acestuia de la 1 ianuarie, iar sprijinul sa se realizeze din fonduri UE, relateaza Mediafax.

Teodorovici a fost intrebat in ce stadiu se afla discutia legata de stimulentele care ar putea fi acordate alesilor locali care desfasoara proiecte finantate din fonduri europene.

"Trebuie sa vorbim si cu Comisia Europeana pentru a vedea exact care este mecanismul care sa poata permite o astfel de finantare pentru primari, pentru ca se va merge pentru acei primari care au fonduri europene ca sa stimulam atragerea de proiecte europene la nivel de comunitati locale si probabil ca se va face o raportare la ceea ce exista ca si baza salariala astazi. Cam asta e in mare mecanismul, problema este sa fie de Comisia Europeana acceptat", a raspuns Teodorovici.

El a fost intrebat despre ce suma ar putea fi vorba si impactul asupra bugetului. "Aceasta este o chestie care se adauga din bani europeni la ceea ce exista astazi, nu e un efort pe bugetul de stat", a mai spus ministrul.

"Poate sa fie din urmatorul cadru financiar, ideea e sa avem un asemenea mecanism agreat de cei de la Comisia Europeana, sa se dea intr-adevar un stimulent. Discutam cu Comisia Europeana anul asta sa stabilim ca de la 1 ianuarie sa fie permisa o astfel de abordare", a precizat Teodorovici.

De asemenea, el a mentionat ca simulentul nu va atinge un cuantum egal cu salariul alesilor locali.

"Este mai mult moral sau un factor psihologic faptul ca stimulezi personalul respectiv", a mai declarat Teodorovici.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, in 8 noiembrie, la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD, ca primarii vor beneficia de salarii mai mari si de schimbarea sistemului de calculare a acestora in functie de numarul de locuitori ai localitatilor, fiind luat in calcul si un spor pentru fonduri europene.

"Salariile primarilor, eu cred ca e o problema importanta si eu vreau ca salariile primarilor sa fie marite. In opinia mea, in ultimii cativa ani de zile se perpetueaza o ipocrizie, ca primarul nu are nevoie de salariu, ca fura", a declarat Dragnea.

El a sustinut ca aceasta explicatie "ipocrita" a fost inventata "prin 2000 si ceva de niste oameni care aveau niste functii prin Guvernul Romaniei".

Vicepremierul a sustinut ca responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semneaza in aceasta calitate este foarte mare, inclusiv in ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri europene.

Dragnea a afirmat ca in cazul functionarilor care se ocupa de fondurile europene sunt alocate bonusuri de 75%, in vreme ce primarii nu beneficiaza de niciun fel de spor, nici macar de spor de vechime.

De asemenea, el a mentionat ca a avut o discutie cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru ca inclusiv primarii sa beneficieze de sporuri in cazul absortiei de fonduri europene, chiar daca nu vor fi de 75%.

"Am vorbit cu domnul Teodorovici sa incercam sa vedem cum putem modifica legislatia pentru ca un primar sa primeasca, poate nu 75% in plus la salariu pentru ca nu trei sferturi din munca lui este pentru proiectele europene, dar un procent care sa fie legat de munca si timpul pe care il dedica acelor proiecte", a spus Dragnea.

El a mentionat ca o alta masura pe care o are in vedere vizeaza salarizarea primarilor in functie de numarul de locuitori ai localitatilor, si nu in functie de incadrarea acestora in categorii: comuna, oras sau municipiu.

Dragnea a mentionat ca masurile privind salarizarea primarilor sunt cuprinse in proiectul care va modifica legea administratiei locale.

de R.M.