Guvernul britanic planuieste sa introduca un prag maxim anual de 75.000 de imigranti UE, in cadrul unui plan de revizuire a politicilor in domeniul liberei circulatii, si o inasprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs in presa, relateaza The Guardian in editia electronica, citata de Mediafax.

Insa, potrivit publicatiei britanice, propunerea, care face parte dintr-o serie de alte masuri, a fost deja criticata de catre un influent parlamentar conservator, in opinia caruia Guvernul nu va putea opri un aflux de romani si bulgari, asteptat in ianuarie.

Propunerea si criticile parlamentarului reflecta tensiuni tot mai puternice in interiorul partidului aflat la putere cu privire la modul de gestionare a temerilor electoratului pe tema migrarii, promovate de anumite publicatii, comenteaza The Guardian.

Confruntarile intre conservatori pe tema UE urmeaza sa se intensifice in 2014, in contextul in care eurodeputati, parlamentari si consilieri locali cauta modalitati sa stopeze ascensiunea UKIP, o formatiune xenofoba si eurosceptica, tot mai populara prin pozitia dura fata de migrarea din state membre UE, care, potrivit unor analisti, ar urma sa castige teren in urma alegerilor europene si locale din mai.

Documentul, intocmit de Ministerul britanic de Interne si vazut de The Sunday Times, subliniaza ca imigratia nelimitata din UE a afectat planurile britanicilor necalificati de a gasi locuri de munca, a incurajat "turismul pentru beneficii sociale", a exercitat anumite presiuni asupra serviciilor publice si a provocat o "amplificare a tensiunilor sociale".

Ministerul propune o serie de masuri menite sa reduca imigratia, intre care introducerea unui prag de 75.000 de imigranti din interiorul Uniunii pe an si inasprirea criteriilor de angajare. Insa introducerea acestui prag necesita renegocierea relatiilor britanice cu Europa, promisa de premierul David Cameron in cazul in care va fi reales in 2015.

De asemenea, in contextul alegerilor europene din mai, un grup de parlamentari conservatori i-au scris premierului cerand un "veto britanic fata de toata legislatia UE actuala". Potrivit Mail on Sunday, parlamentarii sunt de parere ca propunerea lor "va permite Guvernului sa preia preia controlul asupra frontierelor, anularea restrictiilor UE asupra afacerilor, redobandirea controlului asupra politicii energetice si invalidarea aplicarii Chartei UE a drepturilor fundamentale".

Pe de alta parte, ministrul laburist din umbra pentru afaceri Chuka Umunna a subliniat, intr-o emisiune BBC One, asupra importantei stoparii ocuparii locurilor de munca de catre imigranti in defavoarea britanicilor, indemnand Guvernul sa aplice in mod corect prevederile referitoare la plata unui salariu minim si sa creasca de zece ori amenzile pentru angajatorii care nu il acorda. Insa, in opinia sa, migrarea a adus o serie de beneficii Marii Britanii.