Fondurile UE pentru agricultura au fost absorbite in proportie de 67% iar fondurile structurale vor avea o rata de absorbtie de 30% pana la 31 decembrie, a declarat premierul Victor Ponta luni, 23 decembrie. Tot astazi, Ministerul Fondurilor Europene a prezentat un tabel cu situatia fondurilor europene la data de 20 decembrie, cu sume si procentaje. Rata de absorbtie s-a dublat in ultimul an. Si totusi, ne situam pe ultimul loc din Uniunea Europeana, potrivit situatiei oficiale a Comisiei Europene, la trimestrul III 2013.

Potrivit premierului, 2,7 miliarde de euro - au intrat in tara in contul fondurilor pentru agricultura, ca plati directe si fonduri pentru dezvoltare rurala.

"... dar surpriza surprizelor, pariul pe care zicea toata lumea ca o sa il pierdem, fondurile structurale si de coeziune. Vreau sa ii multumesc domnului ministru Teodorovici dar i tuturor celorlalti ministri, pentru ca este vorba de dezvoltare regionala, de mediu, de transporturi, de cresterea competitivitatii, de cercetare, POSDRU, in 2013 2,88 de miliarde de euro incasate de Romania, iar domnul ministru Teodorovici ma asigura ca, pana pe 31 decembrie depasim cifra faimoasa de 30%."

In total, a mai spus Ponta, sunt circa 5,5 miliarde de euro, fonduri care au intrat in tara in acest an.  

Citeste declaratiile integrale ale premierului pe acest subiect aici.

Ponta a declarat, in acelasi context, ca "pornind de la 7% anul trecut si cifra de 3 miliarde, Romania este intre cele 28 de tari europene, dupa ce atatia ani a fost un exemplu negativ pentru toata lumea, inclusiv pentru Moldova - ce inseamna sa ai fonduri europene pe care nu esti in stare sa le atragi, acum avem cea mai mare crestere din Europa, 115%, fata de perioada anterioara, suntem pe primul loc de departe intre toate cele 28 de tari".

Un document publicat tot luni, 23 decembrie pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene reflecta dinamica atragerii de fonduri europene pentru acest an, cand, practic, rata de absorbtie s-a dublat fata de acelasi moment al anului trecut.

Vezi tabelul cu situatia generala si defalcata pe programe - document atasat.

Din tael se mai poate observa ca doua Programe au avut performante deosebite, ajungand la 51% - Dezvoltarea Capacitatii Administrative si, respectiv 47% - Programul Operational Regional.

Dinamica "spectaculoasa" din ultimul an, si anume dublarea ratei de absorbtie, nu a "ridicat" totusi Romania pe lista statelor membre ale UE, unde ne aflam tot pe ultimul loc, cel putin asa arata situatia intocmita de Comisia Europeana - actualizata trimestrial, asadar valabila pana la finalul trimestrului III 2013.

Potrivit tabelului publicat pe site-ul Directoratului de Politica Regionala, Romania se gaseste pe locul 27, fiind urmata numai de Croatia (care a aderat recent la UE).

Tabelul si contextul pot fi consultate aici

Nota redactiei: explicatie legata de procentajul luat in considerare de Comisia Europeana: CE considera sume absorbite si avansul pe care Comisia l-a acordat Romaniei, in contul fondurilor structurale, in primii 3 ani de la data aderarii. Aceasta suma se ridica la 1,95 miliarde euro (vezi detalii aici); adica aproape 10%  din totalul fondurilor alocate (19,7 miliarde euro, politica de coeziune, pe perioada 2007-2013).

Ioana Morovan