Comisia Europeana considera ca sistemul social din Germania contravine regulamentelor europene si ca strainii din alte state comunitare au dreptul la ajutor social chiar daca nu lucreaza sau daca nu cauta un job. CE afirma ca Berlinul nu are voie sa impuna restrictii generale in aceste cazuri.

Opinia Comisiei Europene reiese dintr-un document obtinut de cotidianul Sueddeutsche Zeitung in care Executivul comunitar ia pozitie fata de un caz aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie (CEJ) din Luxemburg. CE afirma in acel document ca excluderea imigrantilor din UE de la plata ajutorului social (Hartz IV) nu este conforma cu dreptul european. Daca judecatorii vor fi de aceeasi parere, atunci verdictul va spori sansele imigrantilor din alte tari europene de a primi ajutoare sociale in Germania chiar si in situatia in care nu cauta loc de munca.

In Procesul de la CEJ se dezbate situatia unei tinere de 24 de ani din Romania care traieste din 2010 in Germania cu fiul ei. Aceasta ar fi locuit la sora sa in Leipzig si a primit alocatia pentru copil si un spor de intretinere de la Autoritatea regionala pentru Copii. Cererea romancei pentru plata ajutorului social a fost respinsa de Agentia pentru Munca. Procesul intentat statului german a fost trimis de Tribunalul Social din Leipzig la CEJ pentru clarificari.

Comisia Europeana deplange faptul ca excluderea strainilor din state comunitare de la plata Hartz IV este una generalizata. Conform regulilor in vigoare, drept la protectie sociala au doar strainii angajati sau cei care desfasoara activitati independente (echivalentul unei PFA). Imigrantii care vin in Germania si nu cauta loc de munca sunt exclusi din sistemul social.

In documentul respectiv, CE cere totusi ca fiecare caz sa fie analizat in parte. Desi pozitia Executivului de la Bruxelles se refera la persoanele fara loc de munca, un verdict in acest sens la CEJ ar putea usura substantial si plata ajutoarelor sociale pentru cei care cauta un loc de munca, dar nu gasesc oportunitate de angajare. Toate argumentele Comisiei se bazeaza pe principiul fundamental al UE conform caruia cetatenii comunitari trebuie sa beneficieze de tratament egal in toata Uniunea.

de Laurentiu Colintineanu