Incotro se indreapta Europa? / Care este viitorul Europei? Intrebari deloc simple, care necesita dezbateri complexe. In urma cu 7 ani, Romania devenea stat membru al Uniunii Europene si parte a procesului decizional. Euro-parlamentarii Marian-Jean Marinescu (PPE), Catalin Ivan (S&D), autoritati locale si jurnalisti, dezbat la Iasi tema extinderii UE, in contextul apropiatelor euro-alegeri (25 mai 2014, in Romania). In plus, vor exista inregistrari audio-video cu alti invitati relevanti. Cele mai interesante intrebari online, de la cititori, vor fi adresate invitatilor in cadrul dezbaterii.

LIVE TEXT

  • Catalin Ivan, despre negocierile UE-SUA: Scandalul interceptarilor telefonice a reprezentat un moment foarte tensionat pentru aceste negocieri. Sigur ca Romania isi doreste semnarea acestui acord.
    Madalina Beatrice MIHALACHE: Parlamentul European considera ca aceste alegeri sunt diferite fata de celelalte. In primul rand, puterile Parlamentului au crescut prin prevederile Tratatului de la Lisabona...
    Catalin IVAN Toate fortele politice din Romania au facut mereu eforturi pentru a ajuta Republica Moldova. Nu cred ca se mai poate pune vreo problema in ceea ce priveste drumul european al Moldovei care e un drum cu un singur sens. In ceea ce priveste Ucraina, ea parea ca are un drum comun cu Republica Moldova, dar in aceste momente s-a indepartat de parcursul european. Ramane de vazut daca liderii europeni vor castiga aceasta batalie geopolitica cu Moscova
    Alexandru LAZESCU: Liderii euopeni nu au luat in calcul corect forta Rusiei de embargou economic... •Rusia nu va sta pasiva fata de integrarea Moldovei

  • conferinta s-a incheiat

    Declaratii:

    Madalina Beatrice MIHALACHE, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European la Bucuresti:

    • Parlamentul European considera ca aceste alegeri sunt diferite fata de celelalte. In primul rand, puterile Parlamentului au crescut prin prevederile Tratatului de la Lisabona. Multi traim cu impresia ca Parlamentul este o institutie de mana a doua. Nu e adevarat. PE e codecident in pste 90% din decizii.
    • Parlamentul European va fi cel care il va alege pe presedintele Comisiei Europene

    Alexandru Lazescu:

    • Parlamantul European dispune de o platforma multimedia foarte buna si transparenta. E o sursa extraordinara pentru presa.

    Mihai Chirica:

    • Vor fi niste alegeri deosebit de importante si pentru viitorul european al Romaniei
    • Speram sa avem niste lideri importanti in viitorul Parlament
    • Structura viitorului Parlament nu poate fi decisa decat daca intelegem cu totii rolul sau si vom iesi cu totii la vot

    Catalin Ivan:

    • Trebuie sa acordam o importanta mai mare comunitatilor izolate din Romania si sa implementam programele europene care permit o conectare la internet a acestor zone. programe similare s-au implementat in Norvegia, Grecia etc. Slovenia sta mai bine la acest capitol.
    • E un proiect foarte important pentru Romania deoarece vom conecta elevii de la sate la invatamantul modern european.
    • Despre proiectul "Capitala europeana". Pentru noi toti este important ce se intampla si dupa ce orasul in cauza nu mai e "capitala europeana", cu ce ramane comunitatea
    • Despre drepturile romanilor in strainatate: Romanii au fost jigniti adesea in Italia, Spania sau Anglia. E cumplit sa vezi cum o natiune intreaga o ia razna pe baza unor zvonuri. A fost nevoie de o actiune hotarat in PE. Noi le-am pus la dispozitie numeroase studii in care aratam realitatea in ceea ce priveste migrata si anume ca erau putini romani care vroiau s amearga la munca in Anglia.
    • Despre negocierile UE-SUA: Scandalul interceptarilor telefonice a reprezentat un moment foarte tensionat in aceste negocieri. Romania isi doreste semnarea tratatul intr-o forma convenabila pentru ambele parti

    Intrebare: Cum afecteaza evenimentele din Ucraina parcursul european al Republicii Moldova?

    Catalin Ivan: Toate fortele politice din Romania au facut mereu eforturi pentru a ajuta Republica Moldova. Nu cred ca se mai poate pune vreo problema in ceea ce priveste drumul european al Moldovei care e un drum cu un singur sens. In ceea ce priveste Ucraina, ea parea ca are un drum comun cu Republica Moldova, dar in aceste momente s-a indepartat de drumul european. Ramane de vazut daca liderii europeni vor castiga aceasta batalie geopolitica cu Moscova.

    A. Lazescu: Liderii euopeni nu au luat in calcul corect forta Rusiei de embargou economic

    • E foarte important ca toti europarlamentarii romani sa ajute Republica Moldova deoarece este vorba de interesul nostru national
    • Componenta noastra nationala in PE nu e data numai de europarlamentari ci si de toti angajatii in anumite pozitii cheie, consilieri, tehnicieni etc.
    • Rusia nu va sta pasiva fata de integrarea Moldovei.

    Intrebare: Despre strategia PE de a ridica nivelul de interes al tinerilor pentru Uniunea Europeana

    Madalina Beatrice MIHALACHE: Exista o intreaga strategie la nivel european in acest sens din care si Romania face parte. Se lucreaza pe mai multe planuri, de la conferinte ca cea de azi pana la actiuni in social media unde tinerii au o prezenta mai activa. Va pot spune ca biroul nostru din Romania are cei mai multi fani pe facebook.

    • Politicienii trebuie sa fie principalii actori in aceste alegeri

    Intrebare: Despre creditele de studii acordate de Marea Britanie. Urmareste guvernul sa blocheze aceste credite pentru studentii romani si bulgari?

    Catalin Ivan: Nu se poate pune problema. Guvernul britanic a ordonat aceste controale asupra creditelor sustinand ca au fost persoane care le-au accesat fara sa mai urmeze cursurile. Am trimis un memoriu catre autoritatile britanice autorizate, iar raspunsul a fost acesta. Nu este vorba despre o campanie impotriva studentilor romani si bulgari.

    Despre reflectarea in tara a muncii de europarlamentar si a temelor europene

    Catalin Ivan: Exista o lipsa de interes fata de stirile venite din Parlamentul European. Motivele sunt multiple, dar as sublinia doua motive: -Necunoasterea activitatii unui europarlmentar, dar si faptul ca eurodeputatii nu stiu sa transmita pentru presa nationala ceea ce fac ei acolo.

    Madalina Beatrice MIHALACHE: Ne confruntam si cu o inflatie de stiri venite din Parlamentul European. Sa nu confundam totusi calitatea muncii unui europarlamentar cu faptul ca el o poate transmite mai bine sau mai defectuos.

    Alexandru Lazescu: Sigur ca presa nu va fi foarte interesata de stirile legate de pescuit, dar temele mari ar trebui preluate si dezbatute..

    Momente-cheie in evolutiile recente ale extinderii Uniunii Europene: 
    • 29 noiembrie 2013, Vilnius: Republica Moldova si Georgia parafeaza Acordul de Asociere la Uniunea Europeana, demarand procedura pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, preconizata pentru toamna acestui an.
    • 28-29 noiembrie 2013, Vilnius: Esecul Parafarii de catre Ucraina a Acordului de Asociere la Uniunea Europeana, in schimbul relansarii relatiilor economice cu Rusia, a dus in ultimele trei luni la proteste de strada violente, care nu contenesc. Imediat dupa esecul parafarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana de catre Ucraina, Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat: "Este o dezamagire, nu doar pentru UE, ci si pentru poporul din Ucraina".
    • ianuarie 2014: Serbia a inceput oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeana.
    • 1 iulie 2013: Croatia a devenit cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. 
    • 1999: Turcia a devenit candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeana, dar procesul de negociere este lent: demarat in 2005, continua in prezent cu deschiderea unor capitole de negociere. 

    In perspectiva apropiatelor alegeri euro-parlamentare din 25 mai 2014, ce miza a extinderii urmeaza sa fie avuta in vedere? 
    • Care este rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene? 
    • Cum se va configura granita de Est a Uniunii Europene si cum pot euro-parlamentarii sa influenteze acest proces? 
    • Ce rol pot juca euro-parlamentarii romani in demersurile extinderii? Cum vor putea euro-parlamentarii romani influenta decizia la nivel european in privinta R. Moldova?
    Euro-parlamentarii romani Marian-Jean MARINESCU,  Catalin IVAN, din partea principalelor grupuri politice,  dezbat "Rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene", la Iasi, vineri, 21 februarie. La eveniment participa printr-o interventie inregistrata Norica Nicolai (ALDE).

    Evenimentul continua seriei dezbaterilor interactive organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, menite sa atraga atentia asupra alegerilor euro-parlamentare 2014, care vor avea loc in intervalul 22-25 mai, in statele membre ale Uniunii Europene.
     
    Participa la dezbatere si sustin prezentari:
    - Madalina Beatrice MIHALACHE,
    Seful Biroului de Informare al Parlamentului European la Bucuresti, Cuvant inainte, deschiderea dezbaterii: "Parlamentul European si rolul acestuia in adoptarea legislatiei europene. Alegerile europene din 2014: acum este diferit"

    - Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, vicepresedinte, Grupul Partidului Popular European (PPE): “Viitorul = Statele Unite ale Europei”

    - Catalin IVAN, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, sef al Delegatiei Romane (PSD): „Parlamentul European, platforma de promovare a Romaniei”

    - Norica NICOLAI, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), sef al Delegatiei romane (PNL) – interventie inregistrata. Subiect: "Parlamentul European - pentru mai multa determinare in promovarea valorilor UE si mai multa flexibilitate in relatia cu statele terte."

    Importanta alegerilor euro-parlamentare va fi tratata, in cadrul dezbaterii, si din perspectiva autoritatilor locale, prin interventia dlui Cristian ADOMNITEI, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Au fost invitati sa participe la dezbatere reprezentanti ai Primariei Iasi, ai Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", ai mass-media. 
     
    Inregistrari video din partea unor personalitati invitate: 
    Vladimir FILAT, fost premier al Republicii Moldova (2009 - 2013), fost presedinte interimar al Republicii Moldova (2010), distins cu "Ordinul Republicii", in semn de inalta apreciere a meritelor deosebite in promovarea valorilor democratice, pentru contributie substantiala la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.
     
    Adresati intrebari la tema pentru invitatii dezbaterii. In masura timpului, cele mai interesante intrebari vor primi raspuns in timpul dezbaterii. La celalte intrebari invitatii vor raspunde ulterior, intr-un interval de timp rezonabil. 

    Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vor fi validate comentariile care nu contin intrebari, care nu se refera la temele anuntate sau care constau in atacuri la persoana.