Iasi, 21 februarie 2014: Rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene - o tema de mare actualitate pe agenda Uniunii Europene si cu o importanta covarsitoare din perspectiva granitei de Est a Uniunii Europene - a fost abordata in dezbaterea interactiva organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, la Iasi, vineri, 21 februarie.

In cadrul dezbaterii, transmise LIVE VIDEO pe Internet, invitati de marca din Parlamentul European au adresat publicului un mesaj menit sa atraga atentia asupra importantei votului la alegerile euro-parlamentare, aratand rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene.

In deschiderea dezbaterii, Madalina Beatrice MIHALACHE, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European, a vorbit despre rolul Parlamentului European in adoptarea legislatției europene si a subliniat importanta alegerilor europene din 2014, aratand de ce „acum este diferit": "Aceste alegeri europene vor oferi pentru prima data alegatorilor sansa de a influentța viitoarea direcțtie politica a Uniunii Europene atunci cand ii vor vota pe cei 751 de deputați in Parlamentul European. Acest lucru se datoreaza noilor competentțe conferite Parlamentului European in urma intrarii in vigoare in 2009 a Tratatului de la Lisabona, conform caruia nominalizarea pe care Statele Membre trebuie sa o faca pentru conducerea Comisiei Europene trebuie sa țtina seama de majoritatea care se va forma in Parlamentul European in urma alegerilor din 22- 25 mai 2014."

Europarlamentarii au punctat, in contextul temei abordate, urmatoarele:

  • Prezent la dezbaterea de la Iasi, Catalin IVAN, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), Sef al Delegatției Romane (PSD) a subliniat importanta activitatii europarlamentarilor romani din Parlamentul European, ca mijloc de promovare a tarii, in ansamblul sau.

  • Raspunzand unei intrebari din mediul online cu priivre la scenariile posibile cu privire la traseul european al Republicii Moldova, in actualul context al evolutiilor dramatice din Ucraina, europarlamentarul Catalin IVAN a declarat: "Toate fortele politice din Romania au facut mereu eforturi pentru a ajuta Republica Moldova. Nu cred ca se mai poate pune vreo problema in ceea ce priveste drumul european al Moldovei care e un drum cu un singur sens. In ceea ce priveste Ucraina, ea parea ca are un drum comun cu Republica Moldova, dar in aceste momente s-a indepartat de parcursul european. Ramane de vazut daca liderii europeni vor castiga aceasta batalie geopolitica cu Moscova."

Alte declaratii ale europarlamentarului Catalin IVAN, in cadrul euro-dezbaterii de la Iasi:

Intotdeauna am privit activitatea din Parlamentul European ca pe un mijloc de promovare nu numai a intereselor romanilor - libera circulatie, eliminarea restrictiilor de munca in strainatate, sanctionarea derapajelor xenofobe, sustinerea legilor avantajoase pentru Romania - ci si a imaginii tarii in ansamblu, prin diverse evenimente si proiecte. (...)

Din punctul meu de vedere, cel mai important rol pe care il are un euro-parlamentar este acela de ambasador al cetatenilor care ii dau votul.

(…) Putem sa influentam deciziile - prin votul in plen, prin votul in Comisii, dar este foarte important contactul personal si modul in care europarlamentarii romani reusesc sa aiba influenta in Parlamentul European.

Beneficiile (in cadrul Uniunii Europene -n.r.) sunt evidente: de la investitii, legislatie, parteneriate, mobilitate, este evident progresul pe care statele il au atunci cand statele fac parte dintr-un spatiu comun - social, politic, economic.

(Nota pentru jurnalisti: declaratia integrala, in format video, este disponibila la linkul de mai jos, de la minutul minutul 00:37', https://www.ustream.tv/recorded/44061400)

  • Norica NICOLAI, Membru al Parlamentului European, Membru al Comisiei Uniunea Europeana – Rudia, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), sef al Delegatiei romane (PNL), intr-o video-interventie inregistrata, a declarat: in acest peisaj, care nu este foarte optimist, al politicii de vecinatate si in general al politicii externe a Uniunii Europene, Parlamentul European a fost structura care a militat pentru mai multa coeziune in politica externa, prin numeroase rezolutii care privesc politica externa in general, poltica de securitate sau anumite situatii - in special. Parlamentul European a cerut Uniunii Europene si Statelor Membre mai multa coeziune in abordarea situatiilor de politica externa, mai multa determinare in a promova valorile UE si mai multa flexibilitate in relatia cu statele terte. Credem ca este important sa exportam valorile noastre, sa fim prezenti in diferite situatii in care este nevoie de noi. Aici credem ca trebuie sa fie un nou inceput pentru mandatul viitor. ”

(Nota pentru jurnalisti: declaratia integrala, in format video, este disponibila la linkul de mai jos, de la 01h29', https://www.ustream.tv/recorded/44061400)minutul 01:29)

  • Cu ocazia evenimentului, Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), a transmis urmatorul mesaj scris referitor la tema dezbaterii: Viitorul = Statele Unite ale Europei”.Asaltul populismului este prezent peste tot in Uniune. Chiar si partidele traditionale si-au alterat discursul. incearca sa obtina voturi prin abordari populiste sau nationaliste. Eu cred ca Uniunea Europeana nu este problema, ci solutia. Partidele pro-europene trebuie sa apere valorile si realizarile Uniunii. Marele invins al acestor alegeri trebuie sa fie euroscepticismul.”

In mesajul de intampinare adresat invitatilor si participantilor, autoritatile locale au subliniat importanta institutiei parlamentare, la nivelul Uniunii Europene.

Vezi prezentarea europarlamentarului Marian-Jean Marinescu "Viitorul UE = Statele Unite ale Europei"

  • Mihai CHIRICA, viceprimar al Municipiului Iasi:

Ma bucura faptul ca reprezint autoritatile locale la o dezbatere pe care eu o consider de maxima importanta, pentru ca rolul autoritatii publice in a motiva cetatenii sa se prezinte la vot si astfel sa decida pentru viitorul european al Romaniei este deosebit de important. intrebarea fireasca pe care ne-o punem de fiecare data este: “unde ar fi fost Iasiul daca nu am fi fost in Uniunea Europeana?” Cred ca am mai dat raspunsuri si in anul precedent: cu siguranta, mult mai inapoi decat suntem acum. Amplasati la marginea de rasarit a Uniunii Europene, intr-o zona in care din punct de vedere economic, nu am fi avut prea multe resurse la dispozitie pentru a progresa, gura de oxigen a fost importanta pentru Iasi si Iasiul arata poate unul dintre cele mai europene orase din regiunea de Nord-Est pentru ca a reusit sa inteleaga rolul Uniunii Europene in ceea ce priveste ajutorul pe care il poate da oraselor integrate. Pentru noi, Parlamentul European, avand in vedere perspectiva cresterii atributiilor acestuia, reprezinta o locomotiva importanta cu privire la deciziile care se vor lua pe viitor in Uniunea Europeana.”

(Nota pentru jurnalisti: declaratia integrala, in format video, este disponibila la linkul de mai jos, de la minutul minutul 00h:30', https://www.ustream.tv/recorded/44061400)

Declaratie invitat din Republica Moldova (video-interventie inregistrata):

  • Vladimir FILAT, fost premier al Republicii Moldova (2009 - 2013), fost presedinte interimar al Republicii Moldova (2010), distins cu „Ordinul Republicii”, „in semn de inalta apreciere a meritelor deosebite in promovarea valorilor democratice, pentru contributie substantiala la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana”, a declarat, intr-o video-interventie inregistrata:Alegerile pentru Parlamentul European sunt foarte importante. Rolul Parlamentului European in procesul de extindere al Uniunii Europene este decisiv. Parlamentul European a sprijinit intotdeauna efortul Republicii Moldova de democratizare si de europenizare. Republica Moldova a ajuns sa fie campion in cadrul Parteneriatului Estic in procesul de europenizare si aceasta in cea mai mare parte se datoreaza suportului pe care l-a avut tara noastra din partea Parlamentului European. De aceea, indemn cetatenii Republicii Moldova, daca au cetatenie romana, sa participe activ la alegerile pentru Parlamentul European, astfel, ajutand Republica Moldova in parcursul sau european.”

Dezbaterea interactiva Rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene”, organizata la Iasi, 21 februarie 2014, marcheaza al doilea eveniment din seria dezbaterilor interactive organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania in mai multe orase din tara.

Prima dezbatere a avut loc la Pitesti, 7 februarie 2014, pe tema „Alegerile europarlamentare 2014: acum este diferit. Rolul Parlamentului European in contextul problematicii pietei muncii si libera circulatie a lucratorilor”.

Note pentru jurnalisti:

inregistrarea video a evenimentului de vineri, 21 februarie 2014, Iasi, este disponibila la:

https://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_25789/Care-sunt-provocarile-aderarii-la-Uniunea-Europeana-Despre-rolul-Parlamentului-European-in-politica-de-extindere-a-UE-in-direct-cu-euro-parlamentari-romani-la-Iasi-vineri-1000-13.00.html

https://www.ustream.tv/channel/alegeri-europene-2014

Pentru video-interventiile inregistrate si/sau alte detalii, nu ezitati sa ne contactati la conferinte@euractiv.ro.

Materiale suplimentare sunt disponibile pe site-ul dedicat alegerilor euro-parlamentare, la adresa https://www.elections2014.eu/ro.

Informatiile despre alegerile europene din 2014 sunt de asemenea comunicate in mod constant si prin intermediul retelelor de socializare folosite de Parlamentul European, folosind hashtag-ul dedicat #EP2014. Informarile publicate de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania pe canalele proprii in retelele de socializare se pot accesa la urmatoarele adrese: Facebook - www.facebook.com/EPIO.Romania, Twitter - @EP_Romania.