Cum vedeti rolul Uniunii Europene in viata dumneavoastra de zi cu zi? Ce inseamna a fi european? Ce inseamna solidaritatea europeana? Ce fel de Europa ne dorim pentru viitor? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala,Dacian Ciolos, le-a abordat luni, 17 martie, la Bucuresti in cursul celei de-a 50-a editii a dialogului cu cetatenii, la care au participat cetateni din Romania si din strainatate, prin intermediul transmisiei video si prin Twitter.

Dreptul la calatorie, drepul la munca, libera circulatie in statele membre reprezinta un drept european, a spus comisarul Ciolos raspunzand unei intrebari cu privire la libertatea de miscare a cetatenilor. Comisarul Dacian Ciolos:

"Trebuie sa fim fermi cand vedem reticenta din partea statelor membre... aceasta este ipocrizie si imi este greu sa inteleg acest lucru"

"We must be firm when it comes to reticence from Member States...this is hypocrisy, and to my mind it is something hard to understand."

Europa trebuie sa fie mai atenta la nevoile cetatenilor sai, pentru a se asigura ca politicile elaborate la Bruxelles tin cont de diversitatea unei Uniuni cu 28 de state membre si peste 500 de milioane de cetateni, fiecare avand propriile aspiratii si asteptari. Europa viitorului o construim acum; vrem sa ne asiguram ca cetatenii Romaniei sunt ascultati in acest proces, iar opiniile lor sunt luate in considerare. Va invit sa participati la acest dialog, pentru a discuta ce fel de Europa ne dorim pentru viitor si cum o putem construi impreunaa, a declarat comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

 

Cateva dintre postarile pe Twitter ale comisarului Ciolos:

Ciolos: Trebuie sa gasim variante mai dinamice de a integra preocuparile & interesele cetatenilor in procesul legislativ european
Ciolos: Dreptul de a munci in alt stat membru este un drept fundamental in UE.
Traditiile locale nu ar trebui sa fie in contradictie cu valorile europene.


Dialogul are loc la data de 17 martie intre orele 11.00 si 13.00 la Biblioteca Nationala a Romaniei (Atrium, Bd. Unirii 22) si este moderat de jurnalistul de televiziune Luca Niculescu.

Evenimentul este transmis live prin webstream, iar cetatenii din intreaga Europa pot participa, de asemenea, prin intermediul Twitter, utilizand hashtagul #EUDeb8. Dialogul va continua cu 10 dezbateri cu cetatenii la nivel local, organizate in cooperare cu Reteaua Europe Direct din Romania. Context Un Eurobarometru recent arata ca 56% dintre romani se simt cetateni ai UE (media UE este de 59%), iar 63% dintre romani sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul UE (media UE este de 51%). Cu toate acestea, numai 40% cunosc drepturile aferente calitatii de cetatean al UE si doar 19% considera ca vocea lor este auzita in UE (29% din media UE). 63% dintre romani ar dori sa afle mai multe despre drepturile lor in calitate de cetateni ai UE. Dialogurile cu cetatenii organizate in cadrul aAnului European al Cetatenilora din 2013 (IP/13/2) continua si in 2014.

Aceste dialoguri pot fi urmarite pe internet, la adresa

https://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/romania/bucharest/index_en.htm

In mod curent, cetatenii pot primi raspunsuri la intrebarile despre UE prin intermediul Centrului Info Europa, aflat sub coordonarea Ministerului de Afaceri Externe roman. (aflat in incita Bibliotecii Centrale Universitare, Bucuresti)