Euro-parlamentarii prezenti la Sibiu vor raspunde intrebarilor tinerilor si altor cetateni, participanti la dezbaterea interactiva "Rolul Parlamentului European in problematica oportunitatilor pentru tineri: educatie, cultura si locuri de munca", organizata de Biroul Parlamentului European in Romania vineri, 21 martie. Puteti adresa intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.


O premiera in Romania, acest eveniment face parte dintr-o serie de patru dezbateri interactive, transmise live prin Internet, cu intrebari adresate de catre cetateni invitatilor prezenti la eveniment.
 

Video streaming by Ustream


Pentru Uniunea Europeana si statele membre, combaterea si diminuarea somajului reprezinta una dintre provocarile majore in perioada de criza post-financiara.

In prezent, peste 5,5 milioane de persoane sub 25 de ani nu au un loc de munca. Rata somajului in randul tinerilor ajungea la 23,2% in decembrie 2013, potrivit European Parliamentary Research Service.

La dezbatere vor participa membri ai Parlamentului European, din principalele grupuri parlamentare, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale in teritoriu, la cel mai inalt nivel institutional, experti, redactori-sefi si editori ai unor publicatii si institutii media regionale si locale, jurnalisti si alti reprezentanti ai organizatiilor nationale, regionale si locale relevanti pentru dezbaterea europeana.
 
***
Link la urmatorul eveniment:

***

Cele mai importante idei prezentate la dezbatere:   

Catalin IVAN, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), Sef al Delegatiei Romane (PSD) a vorbit despre "utilizarea noilor tehnologii in educatie pentru combaterea somajului":

  • Raportul la care lucrez acum, Resurse educationale deschise in invatamantul superior estimez ca va fi votat intr-o luna. Cum ar trebui regandit modelul de invatamant, educatia europeana, romaneasca, sa adaptam sistemul european la realitatile de pe piata muncii?
  • Cum sa raspundem somajului in randul tinerilor, abandonului scolar, indepartarea europei de obiectivul economiei bazate pe cunoastere.
  • Realitatea europeana: piata muncii unica, europeana este doar in teorie. Teoretic, ar trebui ca orice absolvent de invatamant superior s-ar putea angaja, teoretic, oriunde in Europa, nu ar trebui sa existe bariera.
  • In practica, diferenta este colosala. In toate cele 28 State Membre, aptitutidinile, cunostintele pe care le dobandesc tinerii in scoala difera foarte multe de la stat la stat si chiar in interiorul Uniunii Europene, diferente intre Vest si Est, intre Nord si Sud; doar conjunctural, cu noroc, un tanar care termina, de exemplu, in Sibiu sa isi gaseasca un loc de munca in Franta in domeniul de studiu urmat in Sibiu.
  • Solutiile despre care se discuta sunt multiple, se discuta mult despre integrarea aptitudinilor, a capabilitatilor, astfel incat sa raspunda cat mai exact nevoilor ; ce cer angajatorii de la ei.
  • 28 sisteme de invatamant diferite, este aproape imposibil sa vorbim de o piata a fortei munca unica.
  • Folosirea resurselor educationale deschise are mai multe avantaje. Accesul la materiale educationale - mai facil. Decat sa investesti in manuale nationale, la nivel european se poate gandi un continut comun. Apar insa complicatii legate de controlul calitatii: cine certifica, in ce limbi vor fi facute, degeaba ai Internet in toate clasele, degeaba ai profesori care stiu sa foloseasca tehnologiile la nivel mediu daca toate materialele sunt in engleza.
  • Unui copil de clasa I nu i se pot prezenta materiale in engleza. Resursele educationale deschise se folosesc mai mult in universitati, acolo nu ar fi o problema asa de mare ca sunt in limba engleza.
  • Daca dorim sa introducem inca din scoala primara, atunci trebuie traduse in toate limbile (chiar si in limbile minoritatilor).
  • Apar si aici cateva obstacole importante. Face statul un efort si duce Internet (prin programul Internet in scoala ta, avem Internet in 2500 de scoli, 700 si ceva de mii elevi) : nu e suficient. Manualele digitale :  e nevoie de mult mai mult, de materiale interactive, de continut similar, scopul final este de a uniformiza aptitudinile pe care le dobanesc la nivel european, pentru a vb de o piata a fortei de munca unice.
  • Daca asiguram infrstructura tehnica (tablete, calculatoare), ramane un efort foarte mare pe care tb sa il faca profesorii; in factorul uman investitiile sunt mai mari decat in tehnica.
  • 80% din cadrele la nivel european nu folosesc tehnologii moderne. Investitia trebuie sa fie una foarte consistenta. Dupa aceea putem vorbi de continut, cat de interactive sunt, cine controleaza calitatea resurselor eductionale deschise

     

Denise Theodoru, Societatea Romana de Radiodifuziune, moderator:

Subiectul este de-a dreptul fascinant/ clasele virtuale care ar lua locul claselor cu predare simultan/ Comisiarul pentru educatie, cultura a lansat la Bucuresti programul ERASMUS PLUS.

 

Iuliu WINKLER, Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (PPE)."Programul Erasmus pentru tinerii intreprinzatori" 

·                     ProgramuL ERASMUS pentru tinerii intreprinzatori / Sa fii intreprinzator este o atitudine mai mult decat o chestiune care se invata. Pe noi, cetatenii tarilor din Estul Europei, tari de partea proasta a Cortinei de Fier/ un sistem care nu pune pret pe tineri (era dirijata, foarte putin dirijata de ).

  • Antreprenoriatul, capacitatea de genera idei, de a gandi independent, de a genera lucruri care nu s-au mai intamplat este un lucru foarte important. Cei care in Silicon Valey au inceput in garaj - se vorbeste mult despre el / aceasta este lumea globalizata. 
  •  Curajul de a fi antreprenor, independent / stimularea antreprenoriatul este in preocuparea CE, a celor care concep politicile europene, un program concret care vine sa ajute ERASMUS pentru itnerii intreprinzatori. Deja functioneaza, care a fost cuprins si este finantat deja in noul Cadrul 2014 - 2020, nu este vorba de sume fabuloase. Decidentii gandesc si sunt interesati de cifrele cu multe zerouri /Cel mai important lucru de schimbat - mentalitatile, mai ales tinerilor - ei reprezinta ziua de maine.
  • Este un program cu sume mai modeste, poate fi extraordinar de important pentru mentalitaaile si capabilitatile tinerilor. Concret, schimb extra-transfrontalier, peste 30 de tari in acest program, pe langa cele 28 SM / stagiu petrecut in alta tara  in intreprinderea unui mic intreprinzator mentor, dornic sa impartaseasca experienta.
  • Sa puna pe picioare o afacere care genereaza profit, o filosofie care sta la baza acestui program : nu trebuie sa reinventam roata - daca are bine gandit axul, merge, constatam o realitate existenta, incercam sa invatam de la altii -IMM-uri in special, coloana vertebrala a UE - peste 90% din locurile de munca din UE sunt create de IMM-uri.
  • Programul cofinantarea CE pentru sederea de 6 luni in alt stat - cresterea economica si crearea de locuri de munca post-criza 2008-2009 nu poate fi asteptata din partea marilor companii multi-natonale - IMM-urile genereaza noi job-uri, schimbatoare si au adaptabilitatea necesara de a aplica modele de afaceri viabile, probabil ca la Sibiu se poate gandi o afacere cu una de la Munchen, la Sb va avea particularitati care o vor diferentia (similara, dar nu identica).
  • In functionarea acestui program, este nevoie de un sistem, pe ideea punctelor de contact - acestea functioneaza si in Romania in mai multe orase, in Transilvania la Brasov si la Cluj. Trei puncte de contact in Bucuresti, Piatra-Neamt, intr-un mod descentralizat (foarte important - informatia trebuie adusa cat mai aproape de cei care o pot utiliza).
  • Exista deja, din totalul de peste 8000 aplicatii care si functioneaza, 324 proiecte in Romania
  • 214 programe care acum functioneaza. Relevant si interesant - sunt si mentori din Romania (44, doritori sa accepte . Nr propuneri acceptate 23.)
  • Unde s-ar indrepta - cei mai multi in Italia, Spania, Austria, Belgia, Germania./ Puternice comunitati romanesti, nu este intamplator ca se indreapta interesul catre aceste tari./ Primii parteneri comericali ai Ro Italia si Germania (in mod constant).
  • Sectoarele - Cei care doresc sa capete experienta sunt interesati de domeniul constructiilor, al arhitecturii, al ingineriei, pe locul doi hoteluri, restaurante, turism, publicitatate, media si servicii conexe - pe locul IV - educatia si serviciile de formare profesionale.
  • Mentori - in domeniile: servicii fiscale , consultanta , publicitatea media, educarea si formarea profesionala.
  • 17 mentori in domeniul ingineriei 

Denise THEODORU, moderator: Ma gandesc deja la interviuri, emisiuni, in care sa aduecem mentori. In 2013 s-a lansat Garantie pentru tineret, va fi finantat de FSE si la nivel national, dar si printr-un proiect european. Politicile decid de unde vin si unde se duc acesti bani.

 

Theodor Dumitru STOLOJAN, Membru al Parlamentului European,  Sef al Delegatiei Romane (PDL), Grupul Partidului Popular European (PPE). "Tinerii si refocalizarea politicilor europene":

  • Problema cu tinerii si cu somajul la tineri nu a aparut intamplator in Europa , are cauze foarte adanci, criza a generat cresterea somajului, fenomenul somaj la tineri are si alte cauze care se mentin si dupa cresterea crizei. In aceasta scurta expunere trebuie sa intelegem provocari care act asupra europei, modul in care UE incearca sa raspunda la aceasta problema grava.
  • Nu este un lucru mai greu de acceptat terminaand un proces de educatie sa ajunga in bratele Oficiilor care ii acorda ajutoare de somaj. Globalizarea - am discutat mult despre ea , romanii au auzit despre ea/ cazul Nokia de la Cluj, competitie, destructurari mari an toate Statele Membre, deplasari de industrie spre Asia de SE, cu pierdere locuri munca in UE. Digitalizarea care schimba absolut totul in privinta modului in care sunt gandite si executate produsele si serviciile. Bil Gates / societatile nu sunt pregatite pentru ce urmeaza in 20 de ani de acum, dezvoltarea softurilor, a roboticii va schimba locuri de munca, indiferent ca ne referim : soferi, asistenti, alte activitati.
  • Poli multipli de crestere economica, schimbarile climatice 
  • Din dorinta de a raspunde la schimbarile climatice, a fi in avangarda lumii, a mers cu prea multi pasi inaintea Ucrainei, Rusiei si chiar SUA. Gigantii din UE au spus- mergeti inainte dar doar cu un pas, ori reusiti sa ii convingenti si pe ceilalti - Europa si-a redus emisiile cu efect de sera, la nivel global au crescut.
  • O discutie care nu face obiectul acestui seminar: somajul in Europa este legat de transfomari incredibile supra economiei Europei, la care raspunsurile - multe, sunt in cautare
  • schimbarea demografica: Europa imbatraneste, Ro imbatraneste  
  • Exista o schita sugestiva: De la primul razboi mondial, al doilea, apoi a urmat Interentul : WWI, WWII, WWW/ cine ramane in urma acum ramane pentru o perioada lunga./ Noi ne straduim sa introducem un card de sanatatae de un deceniu!.
  • Mergem mai departe- concluzia - ce se intampla in Europa in domeniul somajului nu este o simpla consecinta a crizei 
  • exista trenduri care necesita regandirea. Redresarea economica FARA locuri de munca - ex Romaniei este concludent, se intampla si in Europa. Somajul in randul tinerilor - este nesustenabil, social este de neacceptat. Apar si esecurile politicilor eocnomie si sociale din UE si din Ro. Pe langa o serie de factori pe care ii putem controla mai putin : globalizare , avem propriile probleme legate de cerintele economice si sociale .
  • Avem declaratii ale ministrilor mai noi si mai vechi: anomaliile sist de invat din Europa. Proportia intre licee teoretice si licee/scoli tehnice. Probelemele de cunostinte si abilitati; ce invata in scoala si ceea ce cere piata muncii. Abandonul scolar ; dimensiuni mult mai mari in Ro decat la nivelul UE: Antreprenoriatul si IMM-urile
  • Date: 
  • In 2012 170 mii copii de varsta invatamantului obligatoriu  
  • 45% din copiii care termina liceul si nu urmeaza o scoala mai departe, nu isi gasesc un loc de munca. Acesta este fenomenul, ce incearca sa faca UE pentru a contracara acest fenomen. UE lucreaza prin doua mari parghii: printr-un buget care prezinta 1% din PIS SM. Prin reglementari europene, prin directive apicate in SM. Refocalizare a politicilor europene - se discuta de dimensiunea sociala a Uniunii Economice si Monetare.
  • Exista un instrument pentru coordonarea instrumentelor economice, procesul integrat in semestrul european. Cand discutam de dimensiunea sociala - capacitatea guvernelor de a se ocupa de problemele locurilor de munca si altor probleme care necesita abordare la nivelul UE si fiecarui SM.
  • UE a venit cu politica europeana Garantia pentru tineri: o noua politica europeana, la nivelul UE, al fiecarui SM sa se elaboreze planuri nationale, orice tanar (pana in 25 de ani) in momentul in care a terminat studiile sau a parasit studiile in max 4 luni sa i se ofere fie un loc de munca  de buna calitate, fie o posibilitate de a continua studiile in diferite formule (nu dor in sesnsul de universitate, ci si de pregatirea practica - invatarea unei meserii etc).
  • Aceasta politica noua, daca ne gandim in Ro este aproape imposibil de realizat in conditiile capacitatii administrative.
  • UE actioneaza si pe alte planuri : aceste cuvinte crestere economica si crearea de locuri de munca se gasesc in discursul fiecarui politician : auzi numai de crestere economica si de crearea de locuri de munca.
  • Noi suntem obisnuiti cu sloganurile: cand vorbesti prea mult despre ele si sa faci prea putin totul se transforma in foarte multe vorbe. In fond, discutam de o Europa comepetitiva, reinnoire industriala in Europa, in Ro, Exista un alt trend in paralel cu cresterea fortei de munca in China si cu costul logisticii (transport din China) - tendinta de realocare a unor activitati industriale din Asia de Sud-Est din nou spre zonele unde SUA are un avantaj competitiv prin costul scazut al energiei.
  • Europa risca sa piarda si aceasta competitie spentru realocarile industraiel care se produc. Reinnoire si nu reindustriale (produsele de masa in China), e vorba foarte mult de zonele care creeaza multa valoare.
  • Este o batalie care se duce in lume-  in Romania este aceeasi situatia. Cresterea economica, valoarea care se creeaza in Romania nu mai este recunoscuta in Romania. Cumparata de marile companii care nu reflecta valoarea ; avem crestere in PIB, dar nu si in buzunare. Valoarea - nu este recunoscuta in locul unde se produce.
  • Initiativa pentru tineri trebuie pusa in aplicare la nivelul fiecarui Stat Membru - regiuni unde somajul la tineri depasea 21% ar fi tb sa isi elaboreze planurile pana la 31.12.2013
  • Garantia pentru tineri: Atat cat poate actiona la nivelul 1% din PIB a realocat si fonduri si instrumente financiare pentru combaterea somajul la tineri. Un nou fond European Initiativa pentur tineri: fond european creat in mod special - decizie politica in 2013- devansata folosirea fondurilor 2014-2015;  6 miliarde euro puse la dispozitia SM / Romaniei ii revin in primii doi ani 106 milioane euro.
  • (Garantia pentru tineri : o politica europeana care trebuie realizata in SM prin planuri nationale)
  • Trei regiuni - somaj mai mare de 20% - ce putea sa faca Romania inca de la 1.09.2013 Ro putea aloca bani din bugetul tarii (apoi recuperati din acesti bani) pentru a crea aceste programe.
  • Din Fondul Social European -106 milioane sa mai aloce in acelasi scop. Exista alte fonduri europene, instrumente financiare care pot ajuta in aceasta directie
  • Fondul European de Ajustare la Globazilare - a fost folosit in Ro o singura data cazul Nokia.


-----------------------

Interventii ale Membrilor in Parlamentul European, prezenti la eveniment:

- Catalin IVAN, Membru al Parlamentului European, Sef al Delegatiei Romane (PSD), Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D): "Utilizarea noilor tehnologii in educatie pentru combaterea somajului"

- Theodor Dumitru STOLOJAN, Membru al Parlamentului European, Sef al Delegatiei Romane (PDL), Grupul Partidului Popular European (PPE): "Tinerii si refocalizarea politicilor europene"

- Iuliu WINKLER, Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (PPE): "Programul Erasmus pentru tinerii intreprinzatori"

- Renate WEBER, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), PNL: interventie inregistrata video: aInitiativele Uniunii Europene pentru sprijinul tinerilor: o prioritate absoluta

------------------------ Catalin Sef al Delegatiei Romane (PSD), Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D): "Utilizarea noilor tehnologii in educatie pentru combaterea somajului"- Theodor Dumitru Sef al Delegatiei Romane (PDL), Grupul Partidului Popular European (PPE): "Tinerii si refocalizarea politicilor europene"- Iuliu , Grupul Partidului Popular European (PPE): "Programul Erasmus pentru tinerii intreprinzatori"- Renate , Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), PNL: interventie inregistrata video: aInitiativele Uniunii Europene pentru sprijinul tinerilor: o prioritate absoluta

Foto: Catalin Ivan (S&D/PSD), Theodor Stolojan (PPE/PDL), Iuliu Winkler (PPE/UDMR), Renate Weber (ALDE/PNL)

Adresati intrebari la tema pentru invitatii dezbaterii. In masura timpului, cele mai interesante intrebari vor primi raspuns in timpul dezbaterii. La celalte intrebari invitatii vor raspunde ulterior, intr-un interval de timp rezonabil.

Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vor fi validate comentariile care nu contin intrebari, care nu se refera la temele anuntate sau  care constau in atacuri la persoana. 


***
Link la urmatorul eveniment:

28 Martie 2014
Timisoara: Dezbatere interactiva Biroul Parlamentului European, Rolul Parlamentului European in problematica dezvoltarii regionale. Importanta fondurilor europene”
***

Arhiva

Link arhiva Primul eveniment din seria dezbaterilor interactive, Pitesti, 7 februarie 2014:

Link arhiva  - Al doilea eveniment din seria dezbaterilor interactive, Iasi, 21 februarie 2014