Europarlamentarii Marian-Jean MARINESCU (PPE), Norica NICOLAI (ALDE) au discutat la Timisoara despre "Rolul Parlamentului European in problematica dezvoltarii regionale. Importanta fondurilor europene"; europarlamentarul Victor BOSTINARU (S&D, PSD) a transmis un mesaj printr-o video-interventie. Adresati intrebari la tema europarlamentarilor.


Video streaming by Ustream

Timisoara, 28 martie 2014: "Rolul Parlamentului European in problematica dezvoltarii regionale. Importanta fondurilor europene" - o tema foarte importanta pe agenda Uniunii Europene - va fi abordata in dezbaterea interactiva organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, la Timisoara, 28 martie.

Dezbaterea va fi transmisa LIVE VIDEO pe Internet, vineri, 28 martie 2014, incapand cu ora 10:00. Europarlamentarii Marian-Jean Marinescu (PPE, PDL), Norica Nicolai (ALDE, PNL) si, prin intermediul unei video-interventii, Victor Bostinaru (S&D, PSD) vor atrage atentia asupra importantei votului la alegerile euro-parlamentare.

Tema discutiei: implicarea Parlamentului European in alocarea resurselor financiare ale Uniunii Europene si in noua abordare a directionarii fondurilor destinate dezvoltarii regionale, pentru urmatoarea perioada, incepand cu anul 2014, indicand solutii si idei cu potential efect pozitiv in Romania.

In deschiderea dezbaterii, Madalina Beatrice MIHALACHE, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, va vorbi despre rolul Parlamentului European in adoptarea legislatiei europene si despre importanta alegerilor europene din 2014, aratand de ce "acum este diferit".

Moderator: Vlad MIXICH

Europarlamentarii prezenti la dezbatere, vor puncta, in contextul temei abordate, urmatoarele subiecte:

  • Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), (PDL) va vorbi despre "Regiunile specializate inteligent", ca solutie pentru dezvoltare eficienta.

  • Norica NICOLAI, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), sef al Delegatiei Romane (PNL), va vorbi despre "Reorientarea fondurilor europene catre tineri: noi locuri de munca si stimularea tinerilor fermieri"

  • Victor BOSTINARU, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), PSD, va vorbi, in cadrul unei interventii inregistrate video, despre "Oportunitati novatoare pentru dezvoltarea sectorului energetic cu sprijinul fondurilor europene"

Dezbaterea interactiva "Rolul Parlamentului European in problematica dezvoltarii regionale. Importanta fondurilor europene", organizata la Timisoara, 28 martie 2014, marcheaza al patrulea eveniment din seria dezbaterilor interactive organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania in mai multe orase din tara.

  • Partea a II-a a evenimentului: Dezbatere interactiva, cu interventii libere din partea Membrilor Parlamentului European, jurnalistilor si autoritatilor locale invitate:

  • Sorin MAXIM, Director, Agentia de Dezvoltare Regionala Vest

  • Reprezentant Consiliul Judetean Timis

  • Codruta BOTEZ, Institutia Prefectului - judetul Timis

  • Reprezentant Primaria Timisoara

  • Corina TURSIE, Prodecan, Facultatea de Stiinte Politice, Filozofie si Stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest

  • Radu NICOSEVICI, presedinte Academia de Advocacy

  • Reprezentant Centrul Europe Direct

  • Studenti in domeniul afacerilor europene

Adresati intrebari la tema prin intermediul formularului de la finalul articolului. Postarile care nu contin intrebari, nu sunt la tema, contin atacuri la persoana si alte elemente injurioase nu vor fi aprobate. Cele mai interesante intrebari vor fi adresate invitatilor in cadrul dezbaterii.

Arhiva dezbaterile anterioare

  • Sibiu, 21 martie 2014: VIDEO Dezbatere interactiva - Oportunitati pentru tineri: educatie, cultura si locuri de munca - care este rolul Parlamentului European?
  • Iasi, 21 februarie 2014:Dezbaterea video "Rolul Parlamentului European in extinderea Uniunii Europene", Iasi, 21 februarie 2014
  • Pitesti, 7 februarie 2014: VIDEO Locuri de munca in UE si acces liber la acestea - un motiv pentru a vota la europarlamentare? Europarlamentari si experti - au dezbatut la Pitesti
  • LIVE TEXT Madalina Beatrice MIHALACHE, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania,

    "Aceste alegeri europene vor oferi pentru prima data alegatorilor sansa de a influenta viitoarea directie politica a Uniunii Europene atunci cand ii vor vota pe cei 751 de deputati in Parlamentul European. Acest lucru se datoreaza noilor competente conferite Parlamentului European in urma intrarii in vigoare in 2009 a Tratatului de la Lisabona, conform caruia nominalizarea pe care Statele Membre trebuie sa o faca pentru conducerea Comisiei Europene trebuie sa tina seama de majoritatea care se va forma in Parlamentul European in urma alegerilor din 22 - 25 mai 2014."

  • Marian-Jean MARINESCU, Membru al Parlamentului European, vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE), (PDL) a vorbit despre „Regiunile specializate inteligent”, ca solutie pentru o dezvoltare eficienta.

    Fiecare regiune a Europei are specificul sau: traditii, istorie, cultura, mentalitate, resurse primare, forta de munca specializata intr-o anume directie. Nu este eficient sa dirijezi investitiile in toate domeniile economice, indiferent de regiune. Trebuie sa concentrezi resursele cu prioritate in domeniile competitive, tinand cont de specificul regiunii. Numai astfel poti obtine un rezultat maxim. Daca investesti eficient obtii dezvoltare rapida si de durata, creezi locuri de munca, asiguri o specializare facila a fortei de munca, pastrezi traditiile”.

    Fondurile europene – nu ne-am miscat atat de repede. Am pierdut doi ani. Intre 2007 si 2008 nu s-a facut ceea ce trebuia facut, autoritati de management in 2009.

    Intre 2009 – 2011 s-au facut eforturi, in 2012 absorbita a fost slaba - 20%, insa contractarea a fost de 75%.

    Se plangeau primarii – nu avem de unde sa mai depunem proiecte, nu mai sunt bani. In ultimul timp, a scazut contractarea – avem 80% contractare, in conditiile in care am reusit sa obtinem inca un an.

    Am obtinut un an in plus de cheltuieli, acum doua saptamani s-a primit o scrisoare 20% nu este contractat, faceti ceva – un euro din cinci. Mai avem doar pana in 2015 posibilitatea de a cheltui acesti bani.

    Ar fi putut fi mai bine. Cred ca pretul/costul investitiilor in Romania este foarte ridiccat – pentru un metru de orice, de apa, de canl, de drum, mult mai mult decat in alta parte.

    Poti cheltui bani pe un proiect din toate fondurile – vrei sa dezvolti o firma, foarte bine – iei bani pentru drum din fondul de coeziune; iei bani pentru firma pentru competitivittate. Pentru firme sutn un miliard si ceva – sa cream locuri de munca.

    Vrei sa iti scolesti oamenii? Iei din Fondul Social. Poti sa utilizezi bani din mai multe fonduri in cadrul aceluiasi proiect. Exista un Acord care care acopera toate fondurile, sa se simplifice lucurile.

    Filosofia: tu, stat membru, sa demonstrezi ca vrei sa duci banii intr-un loc convergent.

    Nu duci banii pentru apa, canal, fara sa ai

    Autostrada in Moldova (este intordusa) – duci bani pe coeziune, dar si pe competitivitate pentru firme, pentru oameni, sa ii scolesti – sa fie coerent – prin strategii. Strategie energetica!

    400 de mii de locuri de munca -pot fi finantate prin 10 miliarde bani gratis de la UE. Daca mai pui si banii Romaniei - ar insemna 800.000 locuri de munca

    Marea problema a acestui Acord de parteneriat este ca nu are strategii.

    L-am intrebat pe Ministrul Fondurilor Europene de ce nu avem strategie - s-a raspuns ca nu e nevoie de strategii sa semneze Acordul. - Asa este [formal]. Dar nu trebuie sa am niste strategii in fata? De ce am dus banii intr-un sector si nu in altul?

    Acum se decide soarta Romaniei pe urmatorii 7 ani.

    Mai avem de cheltuit 10 mld. din vechiul exercitiu. 

 

Norica NICOLAI, Sefa Delegatiei romanesti a grupului ALDE: "Pentru Europa aceste alegeri vor fi foarte importante"

Trebuie regandita strategia de securitate. Tot ceea ce se va intampla in perioada urmatoare va fi ca unii membri isi vor mari bugetele de securitate.

Lumea e fluida. E mai bine ca esti intr-un bloc cu mai multe apartamente decat intr-o casa care va cadea. Europea nu are solutii. Trebuie sa gasim solutii sa coexistam.

Este nevoie de reorientare in mentalitatea folosirii fondurilor europene, pentru o mai buna stimulare a prosperitatii locale si regionale. Aceasta inseamna nu doar mitigarea efectelor crizei, dar mai ales gasirea de solutii pentru viitor, deci investitii in tineri: mai multe programe vocationale si de formare, mai mult ajutor pentru start-up-uri sau IMM-uri care angajeaza tineri si, in paralel, mai multe plati la nivel rural pentru tinerii fermieri. Toate acestea sunt doar cateva dintre ideile promovate in Parlamentul European si de catre Comisia Europeana si tine de noii deputati europeni ai Romaniei sa poata modela viitoarele politici regionale dupa nevoile particulare ale regiunilor romanesti".

Lucrez in domeniul politicii externe, in Comisia de aparare, in Comisia de egalitate de sanse. Comisia actioneaza si ca un for de analiza si colutii. orice schimbare si orice bunastare se realizeaza intr-un parteneriat. Problema somajului si a locurilor de munca pentru tineri - este ingrijorator somajul in randul tinerilor - state membre mai noi care stau mai bine in comparatie, cu tendinta de a croniciza acest somaj.

Acum se discuta si probabil va avea succes plata suplimentara cu 25% pentru femieri (se vor finanta activitati precum: cumpararea de active, granturi de instalare).

Sunt colegi de-ai nostri care sustin in PE mai putin investitii in agricultura - am reusit sa obtinem mult in Romanai printr-o colaborare transpartinica, au reusit sa dea mai mult agriculturii romanesti.

Desi suntem oarecum specializati si avem interese diferite (ca europarlamentari) , ne uneste interesul de a face Romania mai vizibila.

Victor BOSTINARU, Membru al Parlamentului European, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), (PSD), a vorbit, in cadrul unei interventii inregistrate video, despre Oportunitati novatoare pentru dezvoltarea sectorului energetic cu sprijinul fondurilor europene”: „Este pentru prima data cand reusim, in Parlamentul European, sa obtinem o abordare integrata, din punct de vedere al finantarilor europene, referitoare la productia, distributia si transportul de energie si utilizarea acesteia in sistemele individuale sau de catre consumatorii individuali. Cred cu sinceritate ca Romania trebuie sa-si propuna o absorbtie inteligenta, calitativa a fondurilor europene si unul dintre cele mai importante obiective ale atragerii acestora ar trebui sa fie consolidarea independentei energetice a tarii noastre in acord cu politicile europene si in egala masura reducerea sistematica a emisiilor de dioxid de carbon.”
  • transcrierea inregistrarii video:

  • Sunt dintre aceia care cred cu sinceritate ca este una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, avand rolul de a reduce decalajele de dezvoltare intre statele membre dar si intre regiunile statelor membre

  • Ca raportor al Fondului de Coeziune, in urma discutiilor sistematice pe care le-am avut atat cu agentii implicati in Polul de Coeziune din Romania, precum si cu jucatorii importanti la scara europeana, am obtinut ceea ce cu justa motivatie un important membru al PE numea Revolutia verde sau, cum spun la randul meu, este un raport verde, este un raport de succes din perspectiva adaptarii la schimbarile climetice, unul din cele mai importante obiective ale UE.

  • Revenind la Romania, cred cu sinceritate ca trebuie sa-si propuna nu doar absorbtia in sine a fondurilor UE, dar mai ales o absorbtie inteligenta, calitativa a acestora si unul dintre cele mai importante obiective ale absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa fie consolidarea independentei energetice a tarii noastre in acoprd cu politicile europene si in egala masura reducerea sistematica a emisiilor de dioxid de carbon, ambele fac parte din Strategia 2020

  • Propunerea Comisiei Europene si a Raportului adoptat de PE deschide un camp larg de actiune pentru obiectivele de economisire a energiei si de accesare a energiilor veryi.

  • Ca urmare a dialogului avut cu Uniunea Cons judetene, Asociatia Municipiilor si unii dintre cei mai importanti jucatori pe piata energetica, am definit ca unul dintre cele mai importante obiective ale fd de coeziune si asta in premiera europeana, am introdus anveloparea cladirilor de data aceasta si publice si private, aici este premiera de care va vorbeam, pana acum Fondul European de Dezvoltare Regionala permirtea izolarea termica a clsadirilor publice; acum FEDER si Fondul de Coeziune permit si anveloparea cladirilor private.

  • De ce acest lucru, pentur ca eficienta energetica nu este doar un enunt al strategiei europene 2020 ci inseamna o enorma economisire de energie.

  • Din studiile realizate reiese ca mediul urban este responsabil de circa 40% din totalul consumului de energie; din totalul emisiilor de dioxid de carbon in medie cladirile incalzite sunt responsabile cu circa 36%.

  • Am urmarit, in egala masura,. In operatiunea de anvelopare, crearea de locuri de munca si schimbarea fozionomiei oraselor noastre.

  • Am mai introdus doua elemente novatoare si extrem de benefice pentru consumul total de energie dar si pentru factura termica.

  • Am permis ca centralele termice sub 20 MW, asa numitele centrale de cartier daca sunt bazate pe cogenerare, respectiv produc energie termica si energie electrica sau daca sunt din noua generatie - produc energie termica, energie electrica si aer rece – aceasta conditionare de 20 de MW dispare.

  • Aceasta inseamna ca din 2014 in orasele romanesti putem construi centrale 20MW - pe cogenerare, le putem reabilita pe cele existente sau putem construi centrale mai mari de 20 MW daca sunt pe tri-generare.

  • Stiind toti ca cele mai mari pierderi se realizeaza in sistemele de distributie si transport care imbatranesc si sunt vinovate de peste 40% din totalul pierderilor am obtinut finantarea proiectelor europene pentru sistemele de distributie si transport.

  • Este prima data cand reusim o abordare integrata: productia, distributia si transportul de energie si utilizarea acesteia in sistemele individuale sau de catre consumatorii individuali.

  • Daca aceste lucruri sunt posibile din Fd de coeziune am obtinut ca prevederile referitoare la acest capitol din Fd de dezv regionala si din Fd coeziune sa fie absolut identice de asemenea standardele, criteriile tehnice sa fie formulate identic in cele dopua fornsuri.

  • Ambele fonduri au ca element comun abordarea multifond si abordarea integrata, ceea ce inseamna ca in cadrul aceluiasi proiect ne putem gandi la solutionarea tuturor problemelor care pot aparea, fiind posibila utilizarea mai multor fonduri din Politica de Coeziune.

  • Aceste elemente noi la care am contributi fac ca Romania sa poata fi unul dintre marii beneficiari si daca aceste lucruri vor fi aplicate inteligent in tara noastra sunt convins ca putem schimba nu doar imaginea Romaniei si putem convinge cetatenii europeni care platesc factura la eneregie ca Polul de coeziune nu doar face orasele mai frumoase, ci economiseste o suma importanta de bani.

Moderator Vlad Mixich: spunea dl Marinescu despre felul in care subventia a schimbat agricultura. Un element prezent in toate discursurile  avem nevoie de o strategie - daca vrei sa navighezi, trebuie sa stii unde te duci. Altfel, te duce vantul unde vrea el. Dna Nicolai spunea ca trebuie sa fie o presiune de jos in sus.

Sesiune de intrebari:

Care sunt cateva linii strategice?

- Marian-Jean MARINESCU: ar trebui sa existe o consultare masiva - cu mediul de afaceri, dar si cu specialisti, pentru a avea o viziune.

Primul lucru pe care ar trebui sa il facem - mai ales gandidu-ne la contextul actual, ceea ce se intampla cu Federatia Rusa.

Da, ave, gaze, avem rezerva de carbune, exista tehnologii moderne - in Germania exista o strategie pentru utilizarea tehnologiiilor moderne - avem centrale nucleare, avem si energie verde. trebuie sa vedem ce facem, incotro ne indreptam - sa asiguram securitatea din punct de vedere energetic al Romaniei, sa vedem unde ne indreptam.


- A doua prioritate in opinia mea - infrastructura - suntem ramasi in urma - noi am pus pe harta legatura Moldova - Sebes / Bucurestiul pe Sud.

- A treia: strategii pentru fiecare gegiune - fiecare regiune sa isi stabileasca prioritatile - unde poate sa se dezvolte competitiv.

Acordul a plecat deja, nu stiu cat va dura pana va fi aprobat, Programele operationale - avem drafturile -

Norica NICOLAI: Reteaua de infrastructura energetica este invechita. Avem distribuitori, le-am privatizat - nu le-am cerut sa imbunatateasca si sa schimbe modul de distributie - cat de mult imi afeacteaza consumul si standardul de civilizatie.Transportul de petrol si transportul de gaze.

Exista un risc major de accidente.  

Standardul de comunitate: canalizare, apa, surse energetice de incalzire, apa in mediul rural. Va trebui sa gasim solutii. Probabil ca trebuie gasite solutii ca statul sa subventioneze. trebuie sa ii invatam pe cetateni cu standarde ridicate.

Infrastructura rutiera - trebuie foarte clare standarde.

Inovare, antreprenoriat, mediu - aici avem capacitatea sa schimbam. Cu doua conditii: reglementare a statului in materie de conduita. Legea romana nu te stimuleaza sa iti impui creativitatea. Trebuie neaparat facute o republicare a acestor norme si a acestor legi. Legea imi spune ce sa fac. Daca nu faci, sa fie sanctiuni.

Mediul devine important: ex. avem aglomerari in acelasi loc, inzapeziri in acelasi loc. Trebuie sa gandesc. Trebuie un proiect major.
In ceea ce priveste energia, avem o problema majora, mai ales in actuala conjuctura de securitate. Petrolul si resursele din Marea Neagra vor fi greu de exploatat. In Insula Serpilor nici o companie nu va veni. Nu stiu unde se vor opri rusii. Probabil la gurile Dunarii - acesta este scopul Uniunii slave.

Sorin MAXIM, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Vest:
Daca ne uitam la cum se finantau proiectele acum 10 ai, contractele erau un fluviu de acte aditionale - nu exista o legislatie care sa-i opreasca. Cred ca mai avem multe de facut institutional.
Cred ca trebuie sa planificam mai mult.
Apreciez aceasta metafora cu un vapor care nu stim unde merge. Trebuie sa proiectam mai bine. POS DRU este gresit croit (nu faci cerere de proiecte fara o strategie). Cred ca un sistem regional de dezvoltare este vital. Romania nu este o tara mica si pot fi gestionate sau Croatia - este o tara foarte diversificata, eterogena - si cultural, si al distantelor - tot ce inseamna trebuie abordat diferit. Apreciez aceast mentiune - Europa nu mai finanteaza reducerea disparitatilor ( a fost un exercitiu pe care Europa l-a tolerat); acum este la nivel european, 11 obiective tematice si niste indicatori pe care Romania si le-a asumat.

Romania trebuie sa creasca procentul de alocare dezvolatre in regiunea noastra. Procentul pe care Romanai l-a negociat este 2%.