Sectorul IT&C poate absorbi cu usurinta peste 800 milioane euro in perioada 2014-2020, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv Razvan Cotovelea, Ministrul pentru Societatea Informationala. In plus, exista in acest moment proiecte declarate eligibile, dar pentru care nu au mai existat suficiente fonduri din actualul program de finantare UE, in valoare de peste 100 milioane euro. In schimb, au existat si corectii financiare pe proiectele din acest sector, in valoare de 25 milioane lei si o serie de proiecte se afla sub investigatie.

Ioana Morovan

Vezi mai jos interviul VIDEO (partea a doua) acordat EurActiv, in care Ministrul Razvan Cotovelea vorbeste despre cheltuirea fondurilor europene in sectorul IT&C.

Prima parte a interviului poate fi urmarita aici - teme de discutie: Strategia nationala privind Agenda Digitala a Romaniei, masuri pentru dezvoltarea sectorului e-commerce

 

Transcriere - Declaratiile ministrului

Intrebare: Ati mentionat recent o suma de peste 800 milioane euro necesara pentru finantarea domeniului IT&C si a prioritatilor strategiei nationale privind Agenda Digitala. Pe de alta parte, potrivit declaratiilor recente, MFE poate aloca in jur de 500 milioane euro acestui domeniu prin fondurile structurale. Ce se intampla cu diferenta de bani necesara, cum se va proceda?

  • Important este sa finalizam acest document strategic, acolo vom desena principalele intereventii, politicile publice pe care Romania doreste a le finanta in perioada urmatoare.
  • Evident ca vom avea masuri concrete si domenii prioritare. Sunt anumite domenii care necesita investitii in primii 2-3 ani, sunt altele care necesita investitii relativ constante pe aceasta perioada de 7 ani, altele care vor veni la finalul perioadei de implementare.
  • Declaratia mea este in contextul in care avem un proces deschis de negociere cu Comisia Europeana, iar Ministerul Fondurilor Europene ca si integrator al acestei politici de programare, cat si ministerele de linie care fundamenteaza alocarile sectorului vor avea discutii, negocieri, intalniri cu executivul european si probabil in urmatoarele 2 luni vom ajunge la o decizie concreta, la o solutie finala privind alocarile pe fiecare domeniu in parte. Global vorbind, sectorul IT&C poate sa absorbi cu usurinta o suma de peste 800 milioane euro.
  • Evident ca necesarul de fonduri in Romania este mult mai mic decat necesitatile noastre nationale, in toate domeniile, in toate sectoarele economice. Va trebui sa vedem cat primim de la Uniunea Europeana ca si alocare finala, sa vedem ce posibilitati avem de la bugetul de stat si care este marja, pentru ca nu am mentionat lucrul acesta, de cofinantare din partea entitatilor private.
  • Daca vom socoti toate aceste elemente financiare, vom observa ca sumele sunt importante si asa cum a fost pentru 2007-2013 unde am atras fonduri suplimentare fata de cele alocate initial sper ca acest lucru sa se repete si pe viitor - 2014-2020 - si sa reusim sa absorbim toate fondurile pe care sectorul IT&C le va avea la dispozitie.
  • Exista o competitie nedeclarata intre diferite domenii, Programe Operationale. In acest moment de exemplu Ministerul a atras peste 100 milioane lei fonduri suplimentare fata de alocarea initiala din perioada 2007-2013 iar, in plus, fata de aceasta suma, daca s-ar putea face o realocare in saptamanile urmatoare, cu usurinta am putea absorbi peste echivalentul a 100 milioane euro - realocare din alte Programe Operationale - daca va fi cazul.
  • Stim ca, in prezent, Ministerul Fondurilor Europene evalueaza evolutia contractarii. Avem proiecte declarate eligibile, insa fara finantare, de peste 100 milioane euro.
  • Este un sector dinamic, avem o expertiza de exceptie in Romania, companii romanesti, companii multinationale care si-au intarit prezenta si portofoliul de produse si servicii si este usor pentru acest sector extrem de dinamic sa absoarba fondurile.
  • Pasul urmator - si este una din prioritatile mele - sa ne concentram mai mult pe exportul de drepturi de proprietate intelectuala, software, sa incercam sa exportam produsele si ideile pe care le avem, arhitectura de protectie, baze de date, pentru ca este un export care are o valoare adaugata extraordinar de mare.

Intrebare: Exista ceva concret initiat in acest sens?

  • Da, incepand din luna mai vom incepe sa organizam misiuni economice de promovare specifice domeniului IT&C si energiei, exista deja convenita cu Muntenegru o actiune bilaterala. Noi vom incerca sa invitam toate firmele medii si mari sa participe la aceasta activitate si sa-si prezinte gama de produse si servicii. Dorim sa atingem si alte zone geogrefice, ne vom concentra pe tarile din Orient dar si din Caucaz.

Intrebare: Pe scurt, cum a decurs derularea proiectelor si cheltuirea fondurilor in perioada actuala, domenii, proiecte reziliate, domenii care nu ar mai trebui sa fie finantate?

  • In general vorbind, incepand cu 2012, lucrurile au avut o dimanica mult superioara anilor 2010-2011.
  • De fapt, s-a observat o crestere de 4 ori a ratei de contractare - numai la IT&C; au fost deblocate o serie de activitati extrem de importante, evaluarile au fost finalizate - pentru un mare de aplicatii care la momentul preluarii mandatului de catre Dan Nica, nici macar nu erau deschise, erau in plicuri.
  • Au fost dinamizate activitatile de contractare a fondurilor, proceduri de achizitii publice sau private, activitati ce tin de implementarea efectiva a proiectelor, realizarea cererilor de rambursare, platile. Acestea au contribuit decisiv la cresterea ratei de absorbtie pe acest domeniu.
  • Au aparut si situatii in care corectiile financiare au fost necesare: avem corectii de 25 milioane de lei; avem contracte care sunt in acest moment in investigatii, n-as putea spune ca sunt fraude, ci mai degraba nereguli. Exista insa un proces firesc de analiza, iar ce este imbucurator este ca procentul de corectii si nereguli este cu mult mai mic fata de alte programe si linii de finantare, ceea ce inca o data demonstreaza ca la nivelul sectorului IT&C exista o capacitate foarte buna de gestionare a acestor proiecte.
  • Pana la urma, cei care lucreaza in acest domeniu sunt obisnuiti cu rigoarea, cu regulile europene, trebuie sa recunosc - exista un nivel foarte inalt de cultura, de educatie, de profesionalism, lucru care se poate observa in analiza sectoriala.

Intrebare: Care va fi rata de absorbtie la finalul anului 2015?

  • In domeniul IT&C, o estimez la peste 85%.

Nota redactiei (background): Fondurile europene pentru domeniul IT&C au fost alocate, in perioada 2007-2013, prin Axa III a Programului Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Alocarea financiara a reprezentat circa 15% din totalul fondurilor alocate POS CCE, respectiv 383 milioane euro din fonduri structurale si 86 milioane euro contributia nationala publica. Pana la finalul anului 2013 au fost contractate aproximativ 1.000 de proiecte pe trei Domenii majore de interventie: Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei, Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice moderne; Dezvoltarea e-economiei.