Guvernul R. Moldova inca asteapta o reactie "foarte clara" din partea Rusiei la recenta solicitare a regimului separatist de la Tiraspol in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene, a declarat ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, intr-un interviu pentru Radio Free Europe, transmite Mediafax.

Ministrul Natalia Gherman a mai afirmat ca autoritatile de la Chisinau "au luat nota" in legatura cu declaratiile presedintelui Vladimir Putin, care a apreciat, joi, in dialogul televizat cu cetatenii rusi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Sefa diplomatiei de la Chisinau a indemnat, de asemenea, toate partile sa evite declaratiile sau actiunile unilaterale, care ar putea ameninta procesul de negocieri in vederea solutinarii conflictului transnistrean.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat, Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisa, de asemenea, ONU si OSCE.

Premierul Iurie Leanca a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol "o sfidare directa fata de integritatea teritoriala a Republicii Moldova" si a cerut Rusiei sa vina "cu o reactie prompta, in deplina conformitate cu normele si principiile dreptului international".

Puurtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior ca presedintele Vladimir Putin a fost informat in legatura cu solicitarea Tiraspolului privind recunoasterea independentei Transnistriei, insa nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Presedintele Vladimir Putin a declarat, joi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Pe de alta parte, presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, a reconfirmat, joi, intr-o intalnire cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, pozitia Rusiei privind solutionarea conflictului transnistrean in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldovei.

La randul sau, Ministerul ucrainean de Externe s-a declarat ingrijorat in legatura cu demersul regimului de la Tiraspol si a atras atentia ca regiunea transnistreana pune la indoiala procesul pasnic de solutionare a conflictului transnistrean, dar si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

Presedintele Nicolae Timofti vrea modificarea formatului 5+2 privind Transnistria: Actualul format de negocieri este ineficient

Presedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat joi, intr-o intalnire cu o delegatie de senatori americani aflati in vizita la Chisinau, ca actualul format de negocieri privind conflictul transnistrean este ineficient si trebuie modificat, relateaza postul Europa Libera in pagina electronica.

"Formatul actual de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred ca este oportun sa examinam posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele", a afirmat Nicolae Timofti.

Comunitatea internationala incearca de mai multi ani solutionarea conflictului transnistrean in cadrul formatului international de negocieri 5+2 - intre Chisinau si Tiraspol, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori.

Eficienta formatului a fost criticata in mai multe randuri, iar, la un moment dat, s-a pledat pentru un rol sporit al UE si Statele Unite in aceste negocieri.

Presedintele roman Traian Basescu s-a pronuntat, de asemenea, intr-un interviu pentru portalul Unimedia, in favoarea modificarii actualului format de negocieri, afirmand ca acesta ar trebui sa fie "mult mai suplu".

Seful statului roman a declarat ca acesta ar fi trebuit sa fie format din UE, Statele Unite, Rusia si Republica Moldova, adica fara Ucraina, OSCE si Tiraspol. "Il vad mult mai suplu - Rusia, UE, SUA si Chisinaul ca parte afectata. Tiraspolul nu are ce cauta pentru ca nu este o reprezentanta legitima a cuiva", a declarat presedintele Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin s-a pronuntat, joi, in dialogul televizat cu cetatenii rusi, in favoarea "intensificarii dialogului" in formatul 5+2 in vederea solutionarii conflictului transnistrean.