In data de 1 mai 2004 zece state: Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru si Malta au intrat oficial in Uniunea Europeana - cel mai important val de extindere din istorie. Cu trei saptamani inainte de alegerile europarlamentare 2014, Polonia, Cehia si Slovacia fac radiografia celor zece ani de la apartenenta la UE. O analiza "din interior", cu informatii transmise de partenerii din reteaua EurActiv din cele trei tari. Plus: Mesaj VIDEO Jose Manuel Barroso, la aniversare si BEST OF - evenimente festive din 2004.

Sursa foto: ec.europa.eu

In Polonia, eurodeputatii au un cuvant important de spus; pe cand Cehia se lupta cu euroscepticismul iar Slovacia vrea sa tina pasul cu Europa - o analiza cu informatii transmise de editorii EurActiv.pl, EurActiv.cz si EurActiv.sk.

Aniversarea este semnificativa in mod special dat fiind ca se intampla cu trei saptamani inaintea alegerilor europarlamentare, in care este de asteptat ca partidele anti-europene din multe tari sa aiba o prezenta puternica.

Din Polonia, editorul EurActiv Krzysztof Kokoszczyñski scrie despre activitatea eurodeputatilor polonezi, analizand mai ales daca au reusit sa aiba un impact asupra forului legislativ european:

"Sunt 51 de europarlamentari polonezi", explica acesta, "iar mass-media a fost cu ochii pe ei pe toata durata legislaturii actuale. Cateva nume au fost mai des mentionate in sens pozitiv,  fiind recunoscute meritele muncii depuse in Parlamentul European. Spre exemplu, Danuta Hubner, fost Comisar European; Jacek Saryusz-Wolski, Ró¿a Thun si Jan Olbrycht (EPP), dar si Pawe³ Kowal, Konrad Szymañski (ECR) sau Bogus³aw Liberadzki (S&D).

Activitatea acestora in domeniile de specialitate s-a repercutat asupra dezvoltarii acestor domenii si pe plan national; spre exemplu Danuta Hubner este specialista in dezvoltare regionala si, deloc surprinzator, Polonia a avut performanta in domeniul atragerii fondurilor structurale.

Alte domenii importante - mediul si politica energetica. Spre exemplu, eurodeputatul Konrad Szymañski a fost unul din initiatorii legislatiei mai putin restrictive in domeniu explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In ceea ce priveste alegerile din 25 mai, partidul "Lege si Justitie", din grupul European Centre-Right (ECR) este pozitionat, in sondaje, putin peste Platforma Civica, membra a Partidului Popular European.


Liderii Cehiei vorbesc despre beneficiile aderarii la UE

Editorii EurActiv din Cehia, Anna Kuznická si Denisa Nováková au obtinut declaratii in exclusivitate in contextul aniversarii a zece ani de la aderarea tarii la Uniunea Europeana.

In 2003, la referendumul din Cehia dedicat alipirii la UE, 77% dintre voturi au fost in favoarea aderarii. In 2013, potrivit unui sondaj, 43% dintre repondenti au considerat ca apartenenta la UE este benefica, iar 41% - ca nu este benefica.

Milos Zeman, presedintele Republicii Cehe, un social-democrat, a declarat pentru EurActiv ca 1 mai 2004 este ziua in care aceasta tara s-a reunit cu familia sa: "Intrarea in UE a insemnat mai mult decat includerea in piata unica sau obtinerea de finantari. A fost, de fapt, integrarea intr-o familie. Cand te alaturi unei familii, ii impartasesti regulile, comportamentul si cultura", a spus acesta.

Premierul Bohuslav Sobotka a sublinat, la randul sau, beneficiile integrarii, intre care - respectarea mai stricta a legii si avantaje economice: Cehia, potrivit acestuia, este beneficiar net in relatia cu UE, castigand de 2 ori mai mult decat a cotizat; in plus, infuzia de investitii straine a adus cresterea economica suplimentara de 6%.

Slovacia vrea sa ramana in "nucleul" UE

Zuzana Gabri¾ova, redactor sef la EurActiv Slovacia, transmite ca pozitia oficiala a tarii sale este clara: Slovacia vrea sa ramana in "inima tuturor proceselor de integrare ale Uniunii Europene".

Ministrul de externe al Slovaciei, Miroslav Lajèák, a spus ca tranformarile complexe politice, sociale si economice nu ar fi fost posibile in lipsa apartenentei la Uniunea Europeana. "Datorita aderarii din mai 2004, Slovacia a devenit un adevarat actor global", a spus acesta.

Dupa zece ani, economia Slovaciei a cresscut de la 57% fata de media UE, la 75%.

Totusi, un sondaj Eurobarometru recent arata ca, pentru prima data, numarul cetatenilor slovaci care nu au incredere in UE (49%) este mai mare decat al celor care au incredere (47%)

 VIDEO Mesajul Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

VIDEO Best of - evenimente "Zilele extinderii", in noile state membre (30 aprilie - 1 mai 2004)

 

Citeste articolul integral, plus linkuri suplimentare si informatii de background despre cei zece ani de integrare europeana a celor zece tari, pe EurActiv.com

 

Ioana Morovan