Guvernul a transmis CE ca DNA, ca urmarire penala, ICCJ si celelalte instante, in faza de judecata, au avut rezultate semnificative, rata de confirmare a inculparilor DNA prin hotarari judecatoresti definitive depasind in ultimii sapte ani 90%, iar ANI a avut tot rezultate notabile in ultimii 5 ani, potrivit Mediafax. Toate aceste aprecieri vin insa in conditiile in care actauala putere, in frunte cu premierul Ponta, au atacat foarte des cele doua institutii, procurorii DNA fiind acuzati ca sunt "basisti" si ca "fac politie politica".

  • vezi in text luari de pozitie impotriva ANI

    Aprecierile Guvernului la adresa Directiei Nationala Anticoruptie (DNA), Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au fost introduse in Programul National de Reforma, la capitolul privind progresele inregistrate in combaterea coruptiei.

    Documentul, obtinut de Mediafax, completeaza Programul de convergenta inaintat Comisiei Europene (CE).

    "Referitor la combaterea coruptiei, DNA (la nivel de urmarire penala), ICCJ si celelalte instante (pentru faza de judecata) au inregistrat rezultate semnificative. In ultimii sapte ani, rata de confirmare a inculparilor DNA prin intermediul unor hotarari judecatoresti definitive a atins 90,25%", se arata in document.

    Guvernul lauda la Bruxelles si activitatea ANI, aratand ca institutia a obtinut rezultate notabile in ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor sale privind situatiile de incompatibilitate si a deciziilor administrative in cazurile de conflict de interese depasind 80%, si ca, in urma deciziilor ANI, au fost confiscate averi personale nejustificate in valoare de peste 1 milion euro.

    Cateva referinte

    Ponta despre DNA: Fluiera intr-o singura directie/ Ponta despre procurorul Papici: Marele basist, morarist, macovist care a facut dosare politice

    "Eu am sperat ca DNA-ul, dupa epoca lui Daniel Morar, se va schimba. In sensul ca i-au prins pe aia de la Hidroelectrica. I-am salutat si felicitat. Foarte bine. Din pacate, eu nu vad nici o schimbare la DNA, in sensul ca ce a fost pana in 7 mai 2012 este perfect in Romania. Noi am facut sute de sesizari. Nu o sa vedeti dosare cu unul singur de atunci. Toti raii sunt dupa 7 mai 2012", a declarat Victor Ponta intr-o emisiune la Antena 3.

    Intrebat si daca isi mentine declaratiile referitoare la condamnarea lui Nastase, Ponta a raspuns ca "Am spus clar ca procesele penale impotriva lui au fost incepute de Macovei si Morar, scopul lui Basescu si a clicii lui fiind acela de a ingropa omul politic Adrian Nastase. E o realitate, ce legatura are cu independenta justitiei?".

    "Dar eu am spus-o tot timpul si o spun: eu nu am nicio problema si nu discut despre justitie. Justitia este si trebuie sa fie independenta. Eu discut despre modul in care Traian Basescu si oamenii lui, cozile lui de topor - Macovei, Morar, Papici - au facut dosare politice si au afectat viata a nenumarati oameni", a declarat Ponta.

    Nu doar activitatea DNA, ci si activitatea ANI va fi afectata de noile modificari aduse legii administratiei publice locale, care extind categoria de angajati ai primariei sau consiliului judetean catre care alesii locali isi pot delega atributiile. Prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.

    Presedintele Traian Basescu a promulgat legea in 12  martie 2014 fara sa ridice vreo obiectie, astfel ca modificarile votate de PSD au devenit lege, fiind publicate in Monitorul Oficial. De altfel, in 25 aprilie, presedintele Basescu a afirmat, cu referire la modificarile aduse de Parlament legii administratiei publice locale, ca "am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta". 

    Luari de pozitie impotriva Agentiei Nationale de Integritate (ANI):

    Crin Antonescu, presedintele PNL, 23 mai 2013: "Am discutat lucrul asta si cu partenerii din PSD si domnul Dragnea a spus ca intr-adevar are o anumita initiativa (n.r. de modificare a legii ANI). Ramane sa vedem si sa revedem daca va fi vorba de o OUG sau de un proiect de lege pe care sa il aprobam in Guvern"

    Nicusor Constantinescu, fost Presedinte PSD al Consiliului Judetean Constanta, cercetat de DNA, 3 octombrie 2013: "Daca ma intrebati pe mine, eu pe aia de la DNA i-as da pe toti afara maine, pe toti, pentru ca fac politie politica in loc sa faca anchete profesionale"

    Sorin Rosca Stanescu, in calitate de parlamentar PNL, 16 ianuarie 2013: "ANI, DNA si CNA trebuie desfiintate sau coafate. In USL se poarta discutii in acest sens".

    George Becali, fost parlamentar PNL, executa la ora actuala o sentinta de 3,6 ani de inchisoare pentru infractiuni de coruptie, 11 ianuarie 2013: "O sa propun eu un proiect de lege pentru desfiintarea ei. Agentia asta ANI trebuie desfiintata"

    Mircea Diaconu, fost parlamentar PNL, gasit in incompatibilitate si conflict de interese, 25 octombrie 2012: "Dupa parerea mea, da, trebuie desfiintata ANI."

    de Ionut Baias

    Citeste si: