"Daca ar exista o competitie olimpica pentru cea mai curajoasa tara din lume, cu siguranta medalia de aur i-ar reveni Moldovei", considera editorialistul Nicholas Kristof intr-un articol semnat luna trecuta in New York Times.

Mai mult, precizeaza acesta, "politicienii ezitanti din Europa si America ar trebui sa vina in Moldova pentru un transplant de coloana vertebrala".

"Ganditi-va la Moldova drept viitoarea Ucraina, acest lucru i-ar permite Rusiei sa "muste" avid din acest mic stat, invecinat cu Romania si Ucraina si catalogat, de cele mai multe ori, drept cea mai saraca tara europeana. Necrutatoare, Rusia deja a intimidat Moldova pentru incercarea de aderare la Uniunea Europeana, prin impunerea unor sanctiuni precum blocarea rutelor cruciale de export in ceea ce priveste industria vinului.

Amenintarile ruse au mers chiar mai departe, facand aluzii la posibilitatea taierii rezervelor de gaze naturale de care depinde aceasta tara. , avertizeaza un inalt official rus populatia Moldovei. In ciuda greutatilor insa, guvernul moldovean refuza cu fermitate sa cedeze, fiind determinat sa indeplineasca conditiile de aderare si sa-si creeze legaturi puternice in Occident", mentioneaza Nicholas Kristof in editorialul sau.

De asemenea, acesta face apel la declaratiile primului ministru al Republicii Moldova, Iurie Leanca, care recunoaste deschis ca Moldova nu are alta alternativa decat indeplinirea procesului de integrare europeana, subliniind totodata ca nimeni nu poate contesta faptul ca moldovenii sunt tot europeni. Cu toate acestea, spune Kristof, dragostea pe care Moldova o are fata de Occident ramane neimpartasita, in timp ce Washingtonul abia observa aceasta tara, avand in vedere ca niciun presedinte in functie nu a vizitat-o pana in prezent.

"Vizita vicepresedintelui Joe Biden din Ucraina ar fi fost momentul propice pentru ca americanii sa isi arate spijinul si fata de Moldova insa au omis-o de pe agenda lor. La urma urmei, Republica Moldova are o populatie sub patru milioane de locuitori si nicio semnificatie strategica evidenta (...) Presedintele Obama ar putea recompensa insa taria de caracter a moldovenilor, prin doar cateva gesturi modeste. In schimb, profitand de neglijenta americanilor, presedintele Valdimir Putin ar putea anexa in mod oficial, in urmatoarea perioada, o parte din Republica Moldova, Transnistria", subliniaza Kristof.

"Transnistria este o enclava a limbii ruse din interiorul Moldovei, inarmata de Moscova si protejata de trupe rusesti. Transnistria pretinde ca s-a separat, fiind o regiune independenta, iar guvernul sau (controlat de Moscova) a facut apel, luna trecuta, la Rusia ca sa-l anexeze. Asadar, Rusia ar putea, in curand, sa inghita atat Transnistria cat si o bucata din sudul Ucrainei, insclusiv Odessa, facilitandu-si si mai mult accesul in zona".

"Transnistria ramane un stat politienesc", afirma editorialistul american, "asadar, am trecut granita drept turist, iar zona mi s-a parut asemanatoare fostei Uniuni Sovietice. Intr-adevar, Transnistria ar trebui sa se vanda pe piata drept un mare muzeu in aer liber dedicat statului sovietic (inclusiv cu statuile lui Lenin, cu trupele rusesti de la marginea drumului si cu o agentie speciala de informatii denumita inca KGB).

Departamentul de propaganda este secat de puteri, nenumaratele panouri celebrand si acum patriotismul si triumful trupelor rusesti din trecut (...) o colectie impresionanta de postere si afise celebreaza Rusia si eroismul local, glorificandu-i pe oamenii mareti care au contribui in cadrul culturii transnistrene (...) atmosfera este de o asa maniera incat ma asteptam tot timpul sa ma trezesc fata in fata cu vechiul si ursuzul lider sovietic din 1970, Leonid Brezhnev. O tanara mi-a spus chiar ca pentru oamenii de aici Putin este un erou.

(...) "Republica Moldova, care este vorbitoare de limba romana, este in marea ei majoritate rurala, relaxata si plina de verdeata, insa economia ei s-a prabusit chiar dupa sfarsitul Uniunii Sovietice cand, probabil, un milion de oameni au fugit din tara pentru a-si gasi de lucru. Din acest motiv, in unele sate din Moldova, este aproape imposibil sa gasesti femei tinere pentru ca majoritatea au plecat sa munceasca in strainatate. Potrivit oficialilor Natiunilor Unite, precum si celorlalti actori angajati in lupta pentru drepturile omului, cu siguranta aceste femei au cazut in capcana retelelor de crima organizata, fiind inselate, violate, traficate si obligate sa lucreze in majoritatea bordelurilor din vestul Europei.

In ultimii ani, guvernul a facut eforturi in vederea construirii unei economii de piata pro-occidentala, iar tara este in recul, fiind insa destul de fragila. Din acest motiv multi se tem ca Putin conduce acum un "razboi mascat" (prin persoane infiltrate si provocatori) in urma caruia Republica Moldova va deveni viitoarea Ucraina. Ar putea fi prea tarziu pentru a-i atrage atentia lui Putin de la Moldova insa, indiferent de rezultate, Statele Unite ar trebui sa-si arate sprijinul fata de acest guvern curajos.

Sustinand infrastructura Republicii Moldova, in vederea facilitarii importului de gaze naturale si energie electrica din Romania, Statele Unite ale Americii ar ingreuna in acest sens intentiile lui Putin de a-i supune pe moldoveni. SUA ar putea atentiona si Uniunea Europeana sa imbratiseze dorinta Republicii Moldova de aderare. Iar daca presedintele Obama ar vizita aceasta tara indrazneata pentru cateva ore, oamenii l-ar aclama ca niciodata si va avea un exemplu de indrazneala/fermitate de la care cu totii am putea invata", mentioneaza Kristof in finalul editoralului sau.

Redactor: Mihaela Tidva