Intrarea unor grupari politice noi in Parlamentul European dupa alegerile din 25 mai va avea consecinte asupra confruntarii dintre Partidul Popular European si Partidul Socialistilor Europeni.

Sursa grafic/imagine: PollWatch 2014

Nou-venitii in Parlamentul European vor avea o influenta deosebita, intrucat decizia lor de a se alatura unui grup sau altul va inclina balanta politica la nivel european.

Franta

In Franta pragul electoral de 5% va favoriza partidele mari precum UMP, formatiunea fostului presedinte Nicolas Sarkozy, si PS, partidul actualului presedinte Francois Hollande. Chiar si asa, cateva organizatii noi ar putea produce surprize. Printre formatiunile noi se numara "Feministes pour une Europe solidaire", condus de un fost membru PS, "Nouvelle Donne", condus de asemenea de un fost socialist, "Europe citoyenne", un partid care promoveaza cetateni obisnuiti, "Debout la Republique", o formatiune de extrema dreapta, dar si un partid regalist, "Alliance Royale".

Germania

Germania, pentru prima oara in istoria alegerilor europene, nu va avea pragul sau electoral obisnuit de 3%. Astfel partidele mici vor avea acum o sansa mai mare de a intra in Parlamentul European. Printre partidele care beneficiaza de aceasta oportunitate gasim "Alternative fur Deutschland", o formatiune cu orientare populista si eurosceptica, "Free Voter party", Partidul Piratilor, Partidul National Democrat, o grupare de extrema dreapta, dar si o formatiune politica satirica "Partidul".

Italia

Italia pregateste o serie de partide noi pentru Strasbourg precum L'Altra Europa con Tsipras', Scelta Europa, si Fratelli d'Italia. Desi aceste partide au sanse foarte mici, nu este exclusa o surpriza,

Miscarea 5 Stele, condusa de Beppe Grillo, va intra cel mai probabil pentru prima oara in Parlamentul European.

Spania

In Spania, majoritatea sondajelor acorda sanse mari partdiului Uniune, Progres si Democratie, o formatiune social liberala care sprijina federalismul.

Belgia

In Belgia, atentia se va indrepta in mod special catre alegerile nationale si regionale, care se vor desfasura in acelasi timp cu alegerile europene.

In ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, sondajele arata ca partidul separatist flamand N-VA va avea 32% din voturi. Cel mai probabil partidul se va alatura Grupului Coservatorilor si Reformistilor Europeni. In partea stanga a spectrului politic, o crestere recenta in sondaje ofera sanse formatiunii de extrema stranga, Partidul Muncitorilor.

Polonia

In Polonia intalnim numeroase formatiuni politice noi. In partea stanga a spectrului politic, putem gasi coalitia Europa Plus a Miscarea Ta, compusa din veterani politici. Ei incearca sa ofere o alternativa social liberala pentru marile partidele conservatoare. In partea stanga a spectrului, putem intalni Congresul Noii Drepte si Polonia Impreuna, ambele cu sanse de a castiga locuri in Parlamentul European.

Republica Ceha

Cehia are doua noi grupuri politice cu sanse importante de castiga locuri in Parlamentul European. Prima formatiune este Rasaritul Democratiei Directe, un partid populist de dreapta condus de antreprenorul Tomio Okamura. Partidul a castigat 14 locuri in parlamentul ceh, si este cotat cu sanse mari de a trece pragul electoral pentru alegerile europene. Cel de-al doilea partid este YES 2011, a doua cea mai puternica formatiune politica din Cehia, condusa de unul dintre cei mai bogati si cei mai influenti de pe piata media oameni de afaceri din Cehia, Andrej Babis.

Romania

Nou veniti: Partidul Miscarii Populare, Forta civica si Partidul Noua Republica. Nu par sa schimbe actuala structura de reprezentare a Romaniei in viitorul PE, intrucat, de fapt, actualii nou-veniti sunt doar pe lista unor partide noi. Cei validati cu sanse au fost membri ai PE (pe filiera PDL), care si-au schimbat, in ultimii ani, afilierea politica.

Sondajele recente arata ca majoritatea fotoliilor din PE va avea urmatoarea repartizare: jumatate din mandate ar reveni PSD (afiliat S&D); dreapta, reprezentata de PNL (afiliat ALDE), PDL, Partidul Miscarea Populara, Partidul Forta civica, PNTCD.

PMP a atras un actual MEP, Cristian Preda, care deschide lista electorala a partidului. Alti candidati din partea PMP sunt Teodor Baconschi, fost Ministru al Afacerilor Externe si Daniel Funeriu, fost Ministru al Educatiei. PMP a adoptat recent o decizie pentru a incepe demersurile pentru afilierea la PMP.

Forta Civica este condusa de fostul prim-ministru, actualmente senator Mihai Razvan Ungureanu, care deschide lista pentru europarlamentare.

Slovacia

Slovacia are sanse sa trimita partide noi in Parlamentul European. Printre acestea gasim Oameni Ordinari si Personalitati Independente, o grupa neconventionala si heterogena care urmareste obiective variate, precum si Most-Hid, o grupare politica inter-etnica.

Bulgaria

In Bulgaria, sondajele recente anunta o serie de noi partide cu sanse de a intra in Parlamentul European. Printre aceste intalnim Bulgaria Fara Cenzura, formatiune condusa de fostul jurnalist Nikolay Barekov. Partidul a incercat fara succes sa se afilieze Partidului Popular European. Un alt partid cu sanse de a intra in Parlamentul European este Alternativa pentru Renasterea Bulgara, condusa de fostul presedinte Georgi Parvanov, care se va alatura Socialistilor si Democratilor in Parlamentul European. Electoratul de centru-dreapta va fi reprezentat de formatiunea afiliata Partidului European Popular, Partidul Reformist.

Grecia

Conform celor mai recente sondaje, trei noi partide sunt asteptate sa intre in Parlamentul European. Primul dintre acestea este Raul, o grupare politica nou stabilita pro-europeana. Partidul anti-european neo-nazist Rasaritul de Aur este cea de-a doua formatiune cotata cu sanse la alegerile europene. Ultimul dintre partidele noi care s-au afirmat in aceasta campanie este formatiunea eurosceptica de dreapta Grecii Independenti.

Articol realizat in reteaua EurActiv. Corespondent Romania pentru EurActiv.com: Andrei Schwartz

Linkuri
Articolul complet pe EurActiv.com: New parties - likely kingmakers in next European parliament

Biroul Electoral Central a admis cererile Curs si Avangarde pentru realizarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne, pe 25 mai

Nou sondaj pre-electoral european: socialistii, in usoara crestere, la egalitate cu popularii