Mircea Diaconu devine performer al alegerilor, fiind singurul candidat independent care, potrivit estimarilor de la exit-poll-uri, aduna voturile necesare pentru a intra in Parlamentul European. Votul masiv pentru Mircea Diaconu se explica si prin dezgustul unei mari parti a populatiei fata de partidele politice. Asadar, votul este in mare proportie unul antisistem, un vot de blam pentru clasa politica, dar si pentru un candidat cu carisma, actor celebru in Romania, care a reusit s transmita ideea ca este "primul candidat cu adevarat independent" care va reusi sa-i reprezinte onest pe romani in Parlamentul European.

Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949, Vladesti, Arges) este un actor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale din Bucuresti, directorul Teatrului "Nottara" din Bucuresti (pana in noiembrie 2011, cand a demisionat, in urma actiunii penale a Agentiei Nationale de Integritate cu care a pierdut procesul, fiind declarat ca aflat in "conflict de interese", deoarece cumuleaza doua functii publice), membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pana in 2004 din partea PD, senator din partea PNL incepand cu 2008.

Mircea Diaconu a dorit sa candideze pentru Parlamentul European, dar ANI a hotarat din nou ca actorul este incompatibil. Au urmat o serie de procese. Diaconu a fost de pe lista PNL pentru europarlamentare din cauza problemelor cu agentia de integritate. Acesta a demisionat din PNL si si-a anuntat intentia de a candida ca independent.

Sustinut puternic de postul de televiziune Antena 3, Mircea Diaconu a reusit sa adune cele 100 de mii de semnaturi nececasare inscrierii in cursa electorala. Urmeaza victoria in instanta pentru candidat.

Tribunalul Bucuresti admite contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura. Decizia tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti de Agentia Nationala de Integritate.

In motivarea deciziei de admitere a contestatiei, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au apreciat ca fiind "lipsit de claritate" si "imprecis" textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipuleaza: "Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la data incetarii mandatului".

In opinia Tribunalului Bucuresti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa functia de senator, care, ca functie eligibila, nu este identica cu cea de europarlamentar.

Urmeaza campania in tara in care Diaconu isi construieste o imagine de "victima a sistemului", de "persecutat de Justitie", imagine intarita substantial de catre postul tv Antena 3 care continua sa-i faca campanie pe fata actorului.

Votul masiv pentru Mircea Diaconu se explica si prin dezgustul unei mari parti a populatiei fata de partidele politice. Asadar, votul este in mare proportie unul antisistem, un vot de blam pentru clasa politica, dar si pentru un candidat cu carisma, actor celebru in Romania, care a reusit s transmita ideea ca este "primul candidat cu adevarat independent" care va reusi sa-i reprezinte onest pe romani in Parlamentul European.

Mircea Diaconu devine performer al alegerilor, fiind singurul candidat independent care, potrivit estimarilor de la exit-poll-uri, aduna voturile necesare pentru a intra in Parlamentul European.

Potrivit Exit poll-ului TVR / CURS - Avangarde, (estimari valabile pentru voturile inregistrate la ora 21.00) ircea Diaconu a reusit un scor electoral de 5,36%. Rezultate: PSD -  40,50 %, PNL - 15,1 %, PDL - 11,95 %, PMP - 7,02 %, UDMR - 7 %, Mircea Diaconu - 5,36 %, PP-DD - 3,64 %, PRM - 2,55 %, Forta Civica - 2,17 %.

Potrivit numaratorii paralele a Partidului Democrat Liberal (PDL), Diaconu are un scor si mai mare in jur de 6,8% depasind partide ca PMP, UDMR, PRM sau Forta Civica.

de Ionut Baias