UPDATE Informatii preliminare: pozitionarea liderilor europeni fata de candidatii la sefia Comisiei / Liderii politici din statele membre UE au discutat in cadrul unui summit informal" la Bruxelles, in seara de 27 mai, despre rezultatul alegerilor europarlamentare precum si modalitatea prin care va fi desemnat presedintele Comisiei Europene. De asemenea, este de asteptat sa se discute evolutia situatiei din Ucraina. Propunerea care prinde tot mai clar contur la sefia Comisiei Europene este cea a candidatului PPE Jean-Claude Juncker.Prezentare VIDEO in avanpremiera. Romania va fi reprezentata de Presedintele Traian Basescu.

UPDATE -dupa finalizarea discutiilor

Asa cum aratam mai sus,  Jean-Claude Juncker este favoritul majoritatii liderilor europeni prezenti la Bruxelles. Merkel si-a declarat sustinerea pentru Junker si s-a aratat deranjata de intrebarile unor jurnalisti care insistau asupra oportunitatii sistemului "candidatilor desemnati.

Van Rompuy a precizat ca s-a intalnit cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru dreapta care a iesit pe primul loc la alegerile europene.

"PPE a castigat alegerile", a spus presedintele francez Francois Hollande, adaugand ca Van Rompuy trebuie sa analizeze daca exista posibilitatea unei majoritati in Consiliu si in Parlament.

Juncker "ar putea obtine sustinerea" socialistilor "cu conditia sa prezinte un program ale carui prioritati sa fie crearea de locuri de munca si investitii pentru crestere, o politica europeana de imigrare globala si o lupta eficienta impotriva evaziunii fiscale", a declarat presedintele grupului, Hannes Swoboda.

Dar mai multi lideri europeni de dreapta refuza sa-l sustina: conservatorul britanic David Cameron si liberalul olandez Mark Rutte, dar si sefi de guvern PPE precum ungurul Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt si finlandezul Jyrki Katainen, potrivit mai multor surse europene.

In final, "nu este exclus ca Juncker sa nu fie cel care va fi desemnat", a sublinat o sursa europeana.

UPDATE - inainte de finalizarea discutiilor

O serie de declaratii ale liderilor politici la sosirea la Summit, precum si sursele consultate de EurActiv.com contureaza pozitionarea pro sau contra candidatilor desemnati de gruparile din Parlamentul European, in special fata de candidatului PPE Jean-Claude Juncker (grupare care a castigat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare):

- Doi lideri s-au pronuntat deschis care a precedat Consiliul European, impotriva sistemului "candidatilor desemnati", cu alte cuvinte - impotriva lui Jean-Claude Juncker; acestia sunt Viktor Orban, premierul Ungariei si Frederik Reinfeldt, cel al Suediei ; acestia par sa se alature grupului anti-Juncker condus de premierul britanic David Cameron.

- Premierul Suediei a mai declarat ca nu sustine sistemul "candidatilor desemnati" fiindca ii impiedica pe altii sa candideze" si ca nu se asteapta la o nominalizare in aceasta seara.

- In sens contrar, Taoiseach Enda Kenny (Irlanda) il sustine pe Juncker, aceasta a spus ca "este un candidat puternic si decizia nu ar trebui sa dureze prea mult"

- Elio Di Rupo, premierul Belgiei, a declarat la sosirea la Summit ca Juncker este candidatul PPE, iar PPE a castigat alegerile

Tot astazi, in cursul zilei, presa austriaca a scris ca Werner Fayman, Cancelarul Austriei, social-democrat, il va sustine pe Jean-Claude Juncker pentru sefia viitoarei Comisii Europene.

De asemenea, presa a scris ca si cancelarul Germaniei Angela Merkel il sustine pe Juncker.

Declaratii la deschiderea discutiilor

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a transmis o serie de declaratii la deschiderea discutiilor in cadrul dineului informal. Vezi declaratiile (in limba engleza) aici.

In acelasi timp, Conferinta Presedintilor din Parlamentul European, care s-a reunit in cursul zilei, a transmis: "Candidatul celui mai important grup, domnul Jean Claude Juncker va fi cel dintai care va incerca sa formeze majoritatea necesara. In acest context, invitam Consiliul European sa inceapa consultarile inter-instituționale in conformitate cu Declarația nr. 11. a Tratatului privind Uniunea Europeana."

Citeste integral declaratia Conferintei Presedintilor aici

Vezi mai mult informatiile detaliate in transmisia LIVE a Summitului UE ( EurActiv.com) :

 
 
 
 
 

 Video - Avanpremiera, inainte de Summitul UE:

 

 

Desi este probabil prea devreme pentru a discuta numele candidatilor la sefia Comisiei Europene, sefii de stat si de guvern trebuie sa convina asupra procesului care va conduce la o nominalizare, asa cum este prevazut in Tratatul de la Lisabona. Tratatul solicita Consiliului sa ia in considerare rezultatul votului cetatenilor europeni.

Candidatul nominalizat va trebui sa fie aprobat de o majoritate in cadrul Parlamentului European.

Intr-o scrisoare adresata liderilor politici, prin care ii invita la dineul de lucru, Presedintele Consiliului European Herman von Rompuy le solicita sa reflecteze asupra provocarilor care urmeaza, atunci cand vor face alegerea.

Liderii politici au sosit reuniunea informala a Consiliului European in jurul orei 19.00 (ora Romaniei) si au inceput discutiile in jurul orei 20.00(RO), fiind anuntata o conferinta de presa la finalul intalnirii.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu inainte de plecarea la Bruxelles (transmise LIVE TEXT de HotNews.ro):

  • Voi participa la un Consiliu European informal.
  • Subiectele pe ordinea de zi sunt: in primul rand, o analiza situatiei din Ucraina in urma alegerilor prezidentiale.
  • Se va face o planificare legislativa pentru perioada 2014-2019.
  • Punctul nostru de vedere va fi ca legislatia trebuie sa se axeze prioritar pe solutii pentru cresterea numarului locurilor de munca, cresterea investitiilor si cresterea economica.
  • Al treilea punct - analiza rezultatului alegerilor pentru PE.
  • Din acest punct de vedere as face un comentariu simplu: rezultatul arata ca PPE a castigat alegerile fara a avea majoritate absoluta.
  • Este previzibil ca in procesul de formare a noilor institutii, acest lucru sa cantareasca foarte greu in desemnarea presedintelui Comisiei Europene.
  • Astazi nu se va face nicio desemnare, incepe un proces de reflectie cu privire la desemnarea presedintelui CE.
  • E un proces care va dura probabil pana la sfarsitul lunii iunie.
  • Prima sansa o are un reprezentant PPE si noi vom sustine acest lucru fara rezerve.
  • Vad ca este o agitatie extraordinara cu comisari, cu... Nu este momentul.
  • Nu inseamna ca nu este momentul diplomatic pentru discutii presedinte-guvern pentru pozitionarea in vederea obtinerii unui portofoliu important.
  • Sigur ca pozitionarea noastra este sa il mentinem pe Dacian Ciolos la Agricultura, dar nu suntem singuri.

Vezi pe site-ul Administratiei Prezidentiale anuntul referitor la participarea Presedintelui Traian Basescu la dineul de lucru de la Bruxelles.

 Ioana Morovan