Fragmentarea politica a Parlamentului European creeaza mari dificultati in asigurarea unei majoritati pentru a putea agrea chestiunile majore, incepand cu acordarea votului pentru Presedintia Comisiei Europene. Aceasta majoritate inseamna minimum 376 locuri. Se asteapta ca noii europarlamentari, provenind de la partide neafiliate, in numar de 105, sa incline balanta. VEZI INFOGRAFIC - posibile coalitii. VEZI VIDEO: Reactii ale liderilor politici europeni - EuroparlTV.

EuroparlTV: Reactii imediate la avantul semnificativ pe care l-au luat partidele radicale, victoria partidelor consacrate si o avanpremiera a cursei pentru fotoliul de presedinte al Comisiei Europene.

Strategii din Parlamentul European au inceput sa evalueze cifrele pentru a gasi variantele unei posibile coalitii, in ciuda "cutremurului" politic din tari precum Franta, Marea britanie si Danemarca unde partidele eurosceptice au obtinut primul loc la alegeri, prin urmare, slabind pozitionarea de care se bucurau pana acum gruparile politice majore.

Partidul Popularile Europeni (PPE) si Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) sunt, in continuare, cele mai mari grupari politice in Parlament, cu 213 si, respectiv, 190 de locuri din totalul de 751.

PPE a pierdut, totodata, si cele mai multe locuri comparativ cu legislatura anterioara: 61, comparativ cu numai 6 locuri pierdute de S&D.

Liberalii au obtinut 64 de locuri, partidele "verzi" 53 de locuri si aripa dreapta - Conservatorii si grupul reformistilor, 46 de locuri.

Gruparile de extrema stanga au obtinut un numar suplimentar de locuri - 42, fata de 35 - anterior; in timp ce extrema stanga : 38 de locuri ( cu 7 mai mult decat pana in prezent).

In orice caz, este de asteptat ca balanta sa fie inclinata de cei 105 noi europarlamentari ai partidelor neafiliate.

"Conservatorii si social-democratii vor trebui sa coopereze", a spus Daniel Gros, directorul Centre for European Policy Studies (CEPS), citat de EurActiv.com.

In trecut, s-au format coalitii largi de stanga sau de dreapta pentru a influenta rezultatul votului pentru orice chestiune majora. Gruparea liberalilor (ALDE) si Gruparea verzilor au jucat rolul de factori decisivi in influentarea votului intr-o directie sau alta.

Coalitiile, mai importante decat in trecut

Potrivit lui Stefan Vetter, de la Deutsche Bank Research - Frankfurt, citat de EurActiv.com, construirea unei coalitii va juca un rol mai important decat pana acum. De fapt, o "mare coalitie" intre PPE si S&D nu este chiar asa de mare, abia depasind pragul de 50%.

Cifrele arata ca gruparile vor trebui sa fie mai bine organizate si sa nu permita devieri ale membrilor.

Vetter mai spune ca, din experienta, o colaitie cu doua partide este stabila, una cu trei partide este realizabila insa cu mai mult de trei partide este dificil de gestionat. In chestiunile unde PPE si S&D sunt in dezacord, va fi greu sa formeze o majoritate. Totusi, desi greu de imaginat cu cativa ani in urma s-a intamplat in Germania: cancelarul Angela Merkel acceptand salariul minim si scaderea varstei de pensionare, in cadrul coalitiei de Guvernare.

Care coalitie va avea o majoritate necesara de 376 locuri? Si care variante ofera o coalitie confortabila de 400 de locuri? Iata cateva scenarii:

Citeste articolul integral - in limba engleza - pe EurActiv.com