Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, a declarat pentru EurActiv.ro ca data 13 iunie este termenul limita pentru implementarea in toate tarile, inclusiv Romania, a noii Directive pentru protectia consumatorilor. Romania si alte 17 state sunt in intarziere. "Dupa acel moment vom analiza daca Ordonanta (n.r. adoptata miercuri, 4 iunie, in Guvern) transpune integral prevederile sau este nevoie de un proces legislativ complet".

 

TRANSCRIERE Declaratiile Comisarului European pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, pentru EurActiv:

Rep: Cu 5 luni intarziere, Romania adapteaza legislatia la Directiva UE privind protectia consumatorilor - importanta pentru comertul online, printr-o Ordonanta de Urgenta. Aceasta inseamna ca procedura de infringement se inchide sau sunt necesare si alte demersuri pentru ca Romania sa se conformeze reglementarilor?

Neven Mimica: Implementarea Directivei este foarte importanta pentru ca vrem sa avem intreaga legislatie transpusa si in vigoare in fiecare stat membru. As spune ca Romania este intre alte 17 state membre care nu au transpus complet Directiva in legislatia nationala. Nu este o problema specifica doar Romaniei. Deadline-ul este saptamana viitoare si noi acordam atentie speciala acestei transpuneri.

Asadar, dupa data de 13 iunie vom analiza procesul de transpunere in statele membre, inclusiv in Romania, pentru a vedea daca aceasta Ordonanta transpune integral prevederule sau este nevoie de un proces legislativ complet.
Asadar, speram ca nu vom fi nevoiti, in cadrul Comisiei Europene, sa mergem mai departe in procedura de infringement care inseamna actionare la Curtea Europeana de Justitie. Cred ca putem evita acest pas prin cooperarea si proceduri legislative rapide in topate statele membre.

Rep: Campania de constientizare privind drepturile consumatorilor, lansata de Comisia Europeana in luna martie, nu include si Romania. De ce acest lucru?

Neven Mimica: Campania a fost lansata in 8 state membre, acolo unde conditiile pentru consumatori si constientizarea acestora legata de drepturile lor este sub media europeana . Ro nu este intre aceste tari pentru ca am considerat ca in urma campaniei derulate in 2012 au existat rezultate privind informarea si constientizarea consumatorilor. Mai este mult de facut, desigur, dar in cadrul acestei campanii am selectat statele membre care unde au existat mai putin rezultate din anii anteriori.

Nu este totul bine, nici in Romania, dar potentialul de imbunatatire aici este destul de clar. Vom avea cateva actiuni specializate cu actorii interesati; asistenta pentru autoritatea nationala; participarea la actiuni comune.

Rep: Care sunt principalele probleme in Romania in domeniul drepturilor consumatorilor?

Neven Mimica: Exista inca o lipsa de incredere a consumatorilor in activitatea si eficienta autoritatilor nationale in domeniu si in organizatiile de protectia consumatorilor. Ceea ce intentionam sa facem, cum am spus, este sa construim capacitatea organizatiilor si autoritatilor.

Rep: Exista si fonduri europene dedicate acestui domeniu?

Neven Mimica: Nu va exista specific asistenta financiara, noi finantam numai organizatia europeana de protectie a consumatirlor . Pentru autoritatea nationala avem instrumente specifice, portaluri electronice, instruire, participare la programe de twinning.

 

Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica, a vizitat Romania perioada 5-6 iunie si a avut o serie de intalniri cu autoritatile romane si organizatii din domeniu.

Tot atunci a fost lansat un Eurobarometru: mai multe detalii aici.

Citeste si:

Cu 5 luni intarziere, Romania adapteaza legislatia la Directiva UE privind protectia consumatorilor - importanta pentru comertul online

Ioana Morovan