Peste 100 de linii de finantare sunt deschise, in prezent, in cadrul programului Horizon 2020 de cercetare-inovare al Comisiei Europene in 12 domenii diverse precum provocari societale (socio-economic); IT&C, energie, mediu, sanatate, excelenta in domeniul stiintific. Vezi VIDEO-prezentare si detalii despre liniile de finantare.

7,8 miliarde de euro vor fi disponibili in 2014, prin finantari acordate direct de Comisia Europeana, in cadrul programului de cercetare-inovare Horizon 2020. Pe anii 2014-2015 finantarea este destinata stimularii economiei europene bazata pe cunoastere si abordeaza aspecte care vor avea un impact asupra vietii cetatenilor. Aceasta include 12 domenii in care se concentra acțiunile in 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistența medicala personalizata, securitatea digitala i proiectele urbane inteligente.

Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn. "Fac un apel la cercetatori, la universitati, la intreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum si la alte entitati, sa se inscrie in program!”

Click aici: Puteti gasi informatii detaliate despre toate liniile de finantare deschise in prezent.

 

Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezinta un total de 7,8 miliarde euro, finantarea fiind orientata cu precadere catre cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:

  • Excelenta stiintifica: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetarii  pentru cercetatorii de renume si 800 de milioane pentru bursele Marie SkÅodowska-Curie destinate tinerilor cercetatori (a se vedea MEMO/13/1123).
  • Pozitia de lider in sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea pozitiei de lider in sectorul industrial a Europei in domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricatie, robotica, biotehnologiile si spatiul.
  • Provocarile societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor sapte provocari societale din cadrul programului Orizont 2020, in ansamblu: sanatate; agricultura, sectorul maritim si bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materii prime; societati reflexive; securitate.

Horizon 2020 are un buget de 80 de miliarde euro in urmatorii 7 ani.

 

Contextul programului

  • Posibilitatile de finantare in cadrul Orizont 2020 sunt stabilite in programele de lucru publicate pe portalul digital pentru finantarea cercetarii, care a fost reorganizat pentru a permite aplicarea unor proceduri mai rapide si efectuate pe suport electronic.
  • Participantii vor beneficia, de asemenea, de o structura mai simpla a programului si a finantarii, un singur ansamblu de reguli si o reducere a sarcinii legate de controalele financiare si de audituri.
  • Cererile pentru 2014-2015 includ 500 de milioane euro pe o perioada de doi ani destinate intreprinderilor mici si medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri.
  • Se preconizeaza includerea in majoritatea proiectelor a aspectelor legate de gen; de asemenea, exista fonduri pentru stimularea in continuare a dezbaterilor privind rolul stiintei in societate.
  • In plus, exista noi reguli pentru a transforma "accesul liber" intr-o cerinta a programului Orizont 2020, astfel incat rezultatele privind proiectele sa fie accesibile in mod liber publicului larg.

Citeste comunicatul de presa al Comisiei Europene aici

Vezi website-ul dedicat al programului Orizont 2020

Manualul online pentru pregatirea dosarelor de finantare prin Orizont 2020 Lista persoanelor de contact, la nivel national, pe diferite sub-domenii vizate de program