Premierul britanic David Cameron este pregatit sa-i oblige pe colegii sai din Uniunea Europeana (UE) sa se pronunte printr-un vot asupra numelui viitorului presedinte al Comisiei Europene (CE) daca acestia insista sa-l impuna pe Jean-Claude Juncker, a declarat duminica o sursa din anturajul acestuia, citata de presa britanica, potrivit Mediafax.

Cameron, care-l considera pe fostul premier luxemburghez un federalist si un om al trecutului prea putin inclinat sa implementeze reformele pe care el le considera necesare, a promis sa se bata pana la capat pentru a-i bloca drumul.

Potrivit unor surse apropiate Downing Street, citate de presa britanica, David Cameron va cere mai intai, in viitorul summit european prevazut joi si vineri la Bruxelles, o amanare a deciziei asupra viitorului presedinte CE, pana la gasirea altui candidat, care sa se bucure de un consens mai mare.

In cazul in care colegii sai din cadrul Consiliului Eurpean vor refuza, el va cere un vot din partea liderilor celor 28 de state membre UE, o procedura care reprezinta un pas inapoi fata de cea obisnuita a consensului.

In contextul in care Cameron urmeaza sa-l primeasca luni pe presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, aceasta ultima tentativa de blocare a lui Juncker pare o manevra disperata, potrivit mai multor publicatii britanice.

Ea intervine dupa ce noua lideri social-democrati din UE s-au pus de acord sambata, la Paris, sa-l sustina pe Juncker, o sustinere interpretata ca un nou semn de izolare, tot mai mare, a lui Cameron.

Unul dintre apropiatii acestuia a declarat pentru The Sunday Times ca "sansele noastre de a-l opri pe Juncker sunt de-acum egale cu cele de a vedea Anglia castigand Cupa Mondiala", adica nule, avand in vedere ca Anglia a fost deja eliminata de la CM Brazilia.

Jean-Claude Juncker este sustinut, de asemenea, de catre liderii conservatori, in frunte cu cancelarul german Angela Merkel. Duminica, Polonia, prin vocea ministrului sau de Externe, a apreciat ca Juncker este candidatul legitim, fiind capul de lista al Partidului Popular European (PPE), care a obtinut victoria in alegerile europene din mai.

"Asa este democratia", a declarat Radoslaw Sikorski pentru Sky News.

Liderii europeni l-au numit intelegandu-se intre ei, pana in prezent, pe presedintele CE, dar noile reguli le impun sa "tina cont" de rezultatele alegerilor europene.

Opunandu-se acestui proces de desemnare, Cameron este supus unei presiuni puternice in Marrea Britanie, unde este nevoit sa infrunte o opinie publica eurosceptica si o presa tabloida agresiva vizandu-l pe Juncker, zugravit duminica de catre tabloidul The Daily Mail ca "betivanul care bea coniac la micul dejun".

Sustinatorul unei ramaneri intr-o Uniune reformata, premierul britanic s-a angajat sa renegocieze termenii relatiei dintre Marea britanie si UE, dupa care sa organizeze, daca va fi reales in 2015, un referendum, la orizontul lui 2017, asupra unei iesiri a tarii sale din blocul european.

Un sondaj efectuat pentru editia de duminica a publicatiei The Observer arata ca, in situatia actuala, 48% dintre britanici ar vota pentru o iesire din UE, iar 37% impotriva. In schimb, daca Cameron ar reusi sa impuna reforme, doar 36% ar mai vota pentru o parasire a Uniunii, iar 42% impotriva. I.C.