In asteptarea Consiliului European din 26-27 iunie, unde liderii politici ai Uniunii vor nominaliza un candidat comun pentru presedintia Comisiei, la nivelul statelor membre au inceput sa fie avansate, oficial sau neoficial, nume pentru viitorii membri ai Executivului european. Romania si-a anuntat oficial sustinerea pentru Dacian Ciolos, pentru un nou mandat pe portofoliul Agricultura, in mod similar - Germania, pentru actualul comisar european in domeniul energiei Gunther Oettinger. Un alt nume prezent in discutiile pentru un portofoliu important, chiar varianta de rezerva pentru Presedintia Comisiei Europene este al fostului premier finalndez, Jyrki Katainen. O analiza EurActiv.ro

Ioana Morovan

Sursa foto: Europe Decides

Jyrki Katainen a renuntat la pozitia de premier cu o saptamana in urma pentru a-l inlocui la Comisia Europeana pe Olli Rehn, Comisar pentru afaceri economice si monetare, care a castigat un mandat de europarlamentar. Vezi profilul detaliat al lui Jyrki Katainen aici.

Viitorul presedinte al Comisiei Europene, a carui nominalizare este asteptata la finalul summitului din 26-27 iunie, la Bruxelles, va trebui sa formeze un Colegiu al Comisarilor format din 28 de membri, desemnati de statele membre si votati ulterior de catre Parlamentul European. Votul ar urma sa aiba loc in sesiunea plenara din perioada 14-17 iulie.

Alte nume deja anuntate pentru a face parte din viitoarea Comisie, potrivit unei analize realizata de "Europe Decides", un proiect independent al agentiei de comunicare Burson-Marsteller Brussels.

Maros Sefcovic (Vice-Presedinte pentru relatii inter-institutionale si administratie, Slovacia) – ales in Parlamentul European, dar nu isi va prelua mandatul
Andrus Ansip (fost prim ministru al Estoniei) – ales europarlamentar
Karmenu Vella (fost ministru al turismului, in Malta)
Neven Mimica (actual Comisar pentru Protectia Consumatorilor, Croatia) – ales europarlamentar in mai, dar nu isi va prelua mandatul
Valdis Dombrovskis (fost prim ministru al Letoniei) –ales europarlamentar

De asemenea, este de asteptat ca Spania sa il sustina pe Miguel Arias Cañete, fost ministru al agriculturii in Spania.
Cu toate acestea, nimic nu este deocamdata sigur; dat fiind ca totul va depinde de nominalizarea presedintelui Comisiei

Europene si negocierile stranse care vor avea loc intre statele membre.

Europe Decides a intocmit o sinteza, pe fiecare stat membru, cu numele probabile pentru a face parte din viitorul Executiv.
Vezi sinteza aici

Balanta coloraturii politice a favoritilor pentru Colegiul Comisarilor Europeni, din statele membre, arata ca PPE ar obtine 13 locuri, Socialistii si democratii - 7 locuri iar liberalii, 8 locuri.

Romania a anuntat oficial, prin vocile Presedintelui Traian Basescu si a Premierului Victor Ponta, ca il sustine pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de Comisar European, pe portofoliul Agricultura.

Surse apropiate Comisiei Europene au explicat pentru EurActiv ca acest obiectiv ar putea fi realizabil, Dacian Ciolos avand o imagine buna pe plan extern. Un impediment ar fi, atat pentru Ciolos cat si pentru Oettinger, o posibila decizie la nivelul partidelor politice europene ca membrii Comisiei sa nu repete portofoliul detinut. Acest lucru s-a intamplat in 2009, de aceea cei 18 membri ai Comisiei Barroso I care au primit un nou mandat in Comisia Barroso II au schimbat portofoliile.

Legat de varianta de "rezerva" mentionata, numai, de Victor Ponta, si anume portofoliul Justitiei, potrivit surselor citate, nu este posibil pentru Romania, dat fiind ca Romania se afla sub mecanismul MCV. Mai exact, Comisarul european pentru Justitie este implicit si coordonatorul acestui mecanism, ceea ce ar putea ridica problema de subiectivism in evaluarea pe acest mecanism. Situatia este valabila si pentru Bulgaria, aflata si ea sub monitorizarea MCV.

Ca alte variante de rezerva, Romania ar putea viza portofolii precum Extindere si parteneriat estic, Energie sau Cercetare; numai daca vor exista si nume de candidati suficient de competenti pentru a conduce aceste domenii.

"La stabilirea unui portofoliu, nu este decisiva performanta tarii respective pe domeniu, ci competenta si credibilitatea candidatului propus", au mai explicat sursele citate.

Alte surse oficiale consultate de EurActiv sustin ca Romania nu are, deocamdata, un "plan B" in cazul in care obtinerea portofoliului de Agricultura nu ar fi posibila.

Valentin Naumescu, doctor in stiinte politice, conferentiar la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai Cluj a declarat pentru EurActiv.ro ca este foarte putin probabil ca Romania sa obtina un portofoliu cel putin la fel de important precum Agricultura in cadrul noii Comisii Europene. Mentinerea Comisarului Dacian Ciolos si al portofoliului Agriculturii se poate realiza numai daca liderii politici nationali isi unesc fortele in acest sens.

Mai exact, "Presedintele Traian Basescu ar trebui sa faca demersuri in cadrul Partidului Popularilor Europeni, care va detine, cel mai probabil si Presedintia Comisiei Europene, iar premierul pe filiera Socialistilor si Democratilor".

Totusi, Naumescu considera ca nu sunt sanse foarte mari de a obtine, din nou, acest portofoliu important, din cauza situatiei politice instabile din tara si schimbarii contextului extern, fata de momentul 2009, cand a fost instalata Comisia Europeana Barroso II.

Valentin Naumescu este fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si fost consul general al Romaniei la Toronto.

Cine NU va mai face parte din viitoarea Comisie Europeana
O parte din actualii Comisari europeni nu au perspectiva de a primi un nou mandat, pentru ca nu doresc sau pentru ca sunt putine sanse sa fie nominalizati -potrivit analizei Europe Decides.

  • Androulla Vassiliou (Education, Culture, Multilingualism and Youth; Cyprus)
  • Connie Hedegaard (Climate Action; Denmark)
  • Olli Rehn (Economic and Monetary Affairs; Finland) – ales europarlamentar in acest an
  • Michel Barnier (Internal Market and Services; France)
    Maria Damanaki (Maritime Affairs and Fisheries, Greece)
    László Andor (Employment, Social Affairs and Inclusion; Hungary)
    Máire Geoghegan Quinn (Research, Innovation and Science; Ireland)
    Antonio Tajani (Vice-President for Industry and Entrepreneurship; Italy) – ales europarlamentar in acest an
    Viviane Reding (Vice-President for Justice, Fundamental Rights and Citizenship; Luxembourg) – ales europarlamentar
    Tonio Borg (Health; Malta)
    Joaquín Almunia (Vice-President for Competition; Spain)
    Catherine Ashton (High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, and Vice-President; United Kingdom)

Polonia - candidatul de top, sustinut oficial  - afectat de un scandal de ultima ora

Situatia in Polonia s-a complicat recent, candidatul de top, Radoslaw Sikorsi, oficial sustinut pentru functia de Inalt reprezentant pentru politica externa a Uniunii si considerat unul dintre cei mai buni diplomati europeni, ar putea fi compromis definitiv de un scandal recent. Este vorba despre interceptari publicate de presa poloneza in care Sikorski face afirmatii "jenante" la adresa relatiei Polonia-SUA precum si despre premierul britanic, David Cameron.

Legat de aceste dezvaluiri, luni, Sikorski a declarat ca Guvernul Poloniei este victima unui atac al unei grupari de crima organizata; fara a oferi alte detalii in sprijinul afirmatiei sale.

Citeste detalii aici si aici