Pe 26-27 iunie, liderii UE s-au reunit in Ypres si la Bruxelles pentru intalnirea Consiliului European. Pe agenda: prioritati strategice pentru Europa in urmatorii cinci ani si cine vor fi membrii CE.

vezi in articol fluxul LIVE



grafic: Pozitia statelor membre in privinta sustinerii lui Juncker

Se va ajunge la vot pentru Juncker Presedinte al Comisiei?

Premierul britanic David Cameron a declarat in nenumarate randuri ca cere liderilor UE sa voteze asupra ceea ce nemtii au numit Spitzenkandidaten. Cameron este un oponent al preluarii de catre Juncker a Presedintiei Comisiei Europene.

Cu doar o zi inaintea summit-ului UE, premierul David Cameron a subliniat (pe 25 iunie) ca este pregatit sa lupte pana la capat impotriva candidaturii lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, cu toate ca prin atitudinea sa devine tot mai izolat din punct de vedere politic.



Martin Schulz: "Comportamentul politic al lui David Cameron nu este normal"

Conducatorul factiunilor socialiste, in cadrul negocierilor privind alegerea noului presedinte al CE, care se desfasoara zilele acestea, a declarat ca o mai mare flexibilitate duce la sporirea numarului locurilor de munca, fiind o chestiune cheie in cadrul discutiilor prezentului summit. Dezbaterile din ultimele zile, i s-au parut acestuia incurajatoare. In ceea ce priveste atitudinea premierului britanic, Schulz a declarat ca "Uniunea Europeana este mai puternica printr-o Mare Britanie puternica si cu drepturi depline insa, Marea Britanie este mai puternica alaturi de Uniunea Europeana. Depinde doar de David Cameron daca alege sa fie marginalizat sau implicat in totalitate in procesul decizional european"



Cercetatorul si analistul think tank-ului Open Europe, Pawel Swidlicki, a declarat ca liderii europeni vor organiza inca un summit, in perioada 17-18 iulie 2014, in scopul gasirii unui succesor pentru actualul presedinte al Consiliului European, Herman van Roumpy precum si pentru presedintele afacerilor externe ale UE, Catherine Ashton.

Agenda discutiilor pentru data de 27 iunie 2014:

 In ceea ce priveste prioritatile Confederatiei Europene a Sindecatelor, pe urmatorii 5 ani, secretarul general Bernadette Segol a declarat pentru EurActiv.com ca exista un consens adoptat de toti, in ceea ce priveste necesitatea unei abordari economice diferite. Suntem din ce in ce mai constienti ca politicile adoptate pana in prezent au esuat (...) asa cum ne-o arata economisti stralucitori precum laureatul premiului Nobel, dl. Pissarides. Acest lucru nu inseamna ca pot fi de acord cu tot ccea ce declara el insa pot intrevede necesitatea unor schimbari a declarat Segol.

Interviul poate fi citit integral: https://www.euractiv.com/sections/social-europe-jobs/trade-union-leader-epp-no-longer-unanimous-austerity-303096

David Cameron a declarat reporterilor joi ca sunt momente cand este important sa ramanem fideli principiilor si convingerilor noastre. Nu este corect ca sefii de guverne din tarile europene sa renunte la dreptul lor de a nominaliza viitorul sef al Comisiei Europene. (Mai ales cand) acesta nu este persoana protrivita.

INTERVIU VIDEO: https://youtu.be/XKORgy3MwJs

Premierul finlandez, Alexander Stubb a declarat ca este necesar sa construim niste punti de legatura intre programul inaintat de Marea Britanie si pozitia celorlalte state membre fata de alegerea lui Juncker la presedintia executivului european. Insa cred ca in Marea Britanie oamenii ar trebui sa se trezeasca cu adevarat si sa simta mirosul de cafea mai intai

INTERVIU VIDEO: https://youtu.be/qZhmFUKx44Y

Mark Rutte, primul ministru olandez, si-a aratat si el sprijinul in fata candidaturii lui Juncker.

INTERVIU VIDEO: https://youtu.be/utgoW8RqxOs

Surse apropiate lui Juncker au afirmat ca un alt oponent al luxemburghezului, Viktor Orban, a fost destul de tacut pe durata summit-ului.

Republica Moldova, Georgia si Ucraina au semnat vineri dimineata, la Bruxelles, acordurile de cooperare politica si liber-schimb cu Uniunea Europeana. UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Principalele momente ale ceremoniei:
11.02 Oficialii UE si liderii celor trei tari au semnat acordurile in cadrul unei ceremonii.

10.52: Petro Porosenko (in limba engleza): Ce zi importanta pentru tara mea. Documentele nu sunt doar politice si economice, sunt un tribut adus celor care si-au dat viata si sanatatea pentru ca acest lucru sa se intample.

13.55: Au fost adoptate concluziile Consiliului European cu privire la situatia din Ucraina. Rusia are la dispozitie trei zile pentru a reduce tensiunile militare din Ucraina, in caz contrar UE va adopta noi sanctiuni impotriva acestei tari. Consiliul European "va examina situatia" la inceputul saptamanii viitoare si "va lua masurile necesare" in caz de nevoie, precizeaza textul dat publicitatii. Este reafirmata de asemenea decizia de a se "reuni la orice moment" pentru a impune noi sanctiuni.
Concluziile Consiliului European pot fi consultate integral aici: https://consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/143419.pdf