Colectarea si exploatarea datelor este un fenomen in continua crestere. Asadar, ca raspuns la dezvoltarea industriala si in conformitate cu cererile de la nivel local, CE cere guvernelor nationale sa realizeze potentialul asa-numitei revolutii Big Data.

In fiecare minut lumea genereaza 1.7 milioane de miliarde de bytes si date echivalente cu aproximativ 360.000 de DVD-uri. Acest lucru inseamna peste 6 megabytes de date generate de o singura persoana zilnic. Drept urmare, sectorul datelor computerizate creste anual cu 40 de procente iar Big Data deja ne ajuta sa grabim procesul de diagnosticare a traumatismelor craniene, sa evitam aglomeratia din trafic sau sa programam recoltele in tarile aflate in curs de dezvolare. Tehnologia si serviciile globale Big Datavor creste in 2015 cu 16.9 miliarde de dolari, creand sute de mii de locuri de munca in Europa.

Big Data inseamna pe scurt accesul larg la un volum urias de detalii despre absolut orice: afaceri, sisteme industrial, social etc. Absolut orice poate fi digitalizat si transformat in baze de date colosale. Insa cuantificarea aproape integrala a lumii inconjuratoare precum si a vietii noastre este atat provocatoare cat si ingrijoratoare.

Neelie Kroes, vicepresedintele CE, a declarat ca este timpul sa ne concetram pe aspectele pozitive ale acestui fenomen. Big Data pare negativ si infricosator insa in mare parte nu este deloc asa. Guvernele ar trebuie sa imbratiseze fenomenul Big Data.

Principalele probleme identificate in cadrul consultarilor publice referitoare la aceasta revolutie digitala se refera in special la:

- Lipsa de coordonare transfrontaliera,

- Infrastructura si liniile de finantare insuficiente

- Deficitul de experti in date si lipsa unor competente in acest sens

- O baza juridical extreme de fragmentata si complexa.

Neelie Kroes a propus asadar actiuni concrete in vederea rezolvarii acestor probleme:

- Crearea unui mare parteneriat public-privat care sa finanteze ideile inovatoare referitoare la Big Data, in domenii precum medicina si logistica alimentara.

- Crearea unui incubator deschis de date (in cadrul Programului Horizon 2020) care sa ajute intreprinderile mici si mijlocii sa adune datele prin intermediul IoT (Internet of Things).

- Crearea unei harti cu date standard, care sa ajute in identificarea potentialelor probleme.

- Stabilirea unor Centre de Excelenta in domeniul supercalculatoarelor pentru imbunatatirea competentelor lucratorilor in acest domeniu.

- Crearea unor retele de pelucrare a datelor in diferite state membre.

Asadar, Comisia va sustine in continuare: extinderea investitiilor in tehnologia 5G (care deja a obtinut aproximativ 700 milioane de Euro in cadrul unui parteneriat public-privat) prin incheierea unor acorduri internationale asemanatoare celui semnat de CE si Coreea de Sud; organizarea unei mari coalitii privind crearea unor job-uri digitale; ghiduri de bune practici pentru autoritatile publice si open data.

Articolul integral poate fi consultat aici