Fondurile structurale europene privind eficienta energetica si regenerabila au inregistrat o crestere de 40%, fiind estimate la o valoare cuprinsa intre 38-39 miliarde de euro.

Paul Hudson, insarcinat cu politicile europene privind energia eficienta, este de parere ca noua finantare este extreme de incurajatoare si ea poate sa creasca in continuare, dat fiind faptul ca tot mai multe tari membre si-au anuntat intentiile de a contribui cu anumite sume la pusculita alocata acestui domeniu. Acest lucru ar putea usura stabilirea obiectivelor strategiei privind energia curata pentru 2030, in special in ceea ce priveste grijile referitoare la costurile pe care le presupun investitiile in astfel de afaceri in cadrul statele est europene.

La inceputul acestui an se preconizau minimum 23 de miliarde de euro din toalul investitiilor in domeniul energiei eficiente, regenerabile si sustenabile, promise chiar in cadrul Fondului de Coeziune Politica al UE. Insa, datorita sumelor mai mari donate de unele state membre, acesti bani publici vor fi disponibili si vor incuraja investitiile mult mai mari

Mathieu Fichter, ofiterul pentru politici regionale, a declarat pentru EurActiv.com ca UE este constienta ca obiectivele stabilite pentru 2030 trebuie sa include numeroase state membre si de aceea este nevoie de investitii suplimentare semnificative iar ceea ce vom oferi in urmatorii sapte ani le va fi de folos acestor tari, in obtinerea obiectivelor propuse. Fichter a mai adaugat ca majoritatea celor 11 miliarde de euro din fondurile structural alocate in perioada 2007 - 2013, privind energia curata au fost folosite de noii membri UE, din Europa estica.

Masuratorile privind eficienta energetica, in special in ceea ce priveste cladirile si IMM-urile, se vor numara, cel mai probabil, printre prioritatile finantate de UE, accentul fiind pus pe cladirile de locuinte, pe lucrarile de reabilitare termica a cladirilor publice etc. In acest sens este planificat un nou imprumut privind renovarea constructiilor, strans legat de noi actiuni privind dezvoltarea transportului in comun pe baza energiei regenerabile (tramvaie, piste pentru biciclisti).

Programul Horozon 2020 ofera si el numeroase oportunitati de finantare in acest sens, incurajand investitiile de miliarde de euro in domeniul energiei curate.

Articolul integral poate fi consultat pe EurActiv.com