Potrivit Eurostat, intre 2007 si 2013, somajul in randul tinerilor a inregistrat cele mai mari recorduri de-a lungul intregului continent european, crescand in mod dramatic de la 15.7% la 23.4%. Sefii de stat si de guverne europeni au lansat in februarie 2013 Initiativa privind Ocuparea Fortei de Munca in randul Tinerilor (Youth Employment Initiative - YEI).

Pe langa cele 6 miliarde de euro alocate anul trecut, EU s-a decis sa mai plateasca inca 2 miliarde de euro pentru a lupta impotriva somajului cu care se confrunta tinerii europenei.

Cea mai mare parte din acest buget va reveni unor tari precum Grecia, Spania si Italia, care vor primi 3.4 miliarde de euro din bugetul YEI. Chiar daca aceasta initiativa va stimula economia, ea va fi fara indoiala si o sansa acordata tinerilor in cautarea primului loc de munca.

O schema de garantare tentru tineret, inspirata de modelul Finlandei, va fi adoptata in toate statele UE, in functie de nevoile fiecaruia. Initiativa se va adresa in special tinerilor care nu si-au putut gasi un loc de munca de mai mult de patru luni. Pana in prezent, Franta este singura tara care si-a dat acordul pentru adoptarea acestei scheme, motiv pentru care CE ii va aloca 620 de milioane de euro din programul YEI si din Programul Social European (European Social Fund (ESF).

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca acest lucru trebuie sa se schimbe rapid, ca banii alocati acum un an sa fie cheltuiti cat mai rapid si cat mai rezonabil cu putinta.

Somajul a determinat foarte multi tineri europeni sa indeplineasca un stagiu de internship, favorizand munca ieftina pe care numeroase organizatii o incurajeaza. Chiar presedintele PE, Martin Schulz a adus in discutie, in timpul campaniei electorale, problema internship-ului neplatit, declarand intr-o postare pe una din retelele de socializare ca, din punctul sau de vedere, internship-ul neplatit este o forma de exploatare moderna.

Peter Matjasic, presedintele European Youth Forum, declara la inceputul lunii aprilie a acestui an ca riscul ca tinerii de astazi sa cada prada saraciei este de 30%. Somajul pe termen lung poate slabi lipsa increderii in sine, poate creste depresia sau poate mari rata suicidului in randul acestor tineri. Din acest motiv tarile membre sunt aspru criticate pentru procesul lent in care aleg sa implementeze aceste scheme de garantare, cauzand o lipsa de transparenta a intregului proces.

O alta problema intampinata de tineri consta in asa-numitele contracte de zero ore, care in Marea Britanie stabilesc noi recorduri in special in industria hoteliera, restaurante, dar si in sectorul educational si cel al sanatatii. Aceste contracte leaga tinerii angajati de slujbele pe care le au, fara nicio obligatie din partea angajatorului, care sa garanteze un minimum de ore platite. In acest sens, CE trebuie sa asigure protectia celor care incheie astfel de angajamente. Victimele sigure ale acestor contracte sunt de regula femeile, persoanele varstnice si tinerii.

Timeline:

7-8 februarie 2013: Adoptarea bugetului YUI, pentru 2014 -20120.

Iunie 2014: Franta este prima tara care adopta un program YUI

26-27 iunie 2014: Liderii UE decid sa transforme somajul tinerilor europeni intr-una din prioritatile CE pentru urmatorii ani.

Citeste mai multe aici: https://www.euractiv.com/sections/social-europe-jobs/fighting-youth-unemployment-eu-priority-303196