Decizia noului presedinte ales al Comisiei Europene de a anunta oficial ca niciun nou stat membru nu va adera la UE in urmatorii 5 ani a fost criticata de eurodeputatii romani, care considera ca este "un semnal extrem de prost" pentru evolutia politica a tarilor candidate. Corespondenta din Strasbourg, Ioana Morovan

Noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va prelua mandatul incepand cu data de 1 noiembrie a inclus in draftul de program un paragraf in care spune, pe de o parte, ca negocierile vor fi continuate, cu statele candidate, dar si - in mod clar - ca nu va exista o noua extindere pe perioada mandatului sau.

Theodor Stolojan, seful Delegatiei romane PDL in Parlamentul European a declarat pentru jurnalisti ca "aceasta problema ne deranjeaza enorm, este un semnal extrem de prost pentru situatia statelor canidate. Muntenegru a progresat foarte mult cu negocirile, iar semnalul este extrem de prost; este vorba apoi de Albania si nu in ultimul rand despore Moldova, unde vor exista alegeri in noiembrie si aceasta ", a explicat Stolojan.

Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului PPE din Parlamentul European a explicat, la randul sau, ca decizia lui Juncker ar putea fi speculata in plan intern, constituind un dezavantaj pro-europenilor, in Moldova, unde vor avea loc alegeri in noiembrie. " Este adevarat, valul de euroscepticism este foarte puternic si ca niciunul din statele de acum nu sunt pregatite sa intre, dar poate nu era necesar sa fie anuntata la modul acesta transant".

Adina Valean, vecepresedinte al Parlamentului European a nuantat in mod diferit problema: "In dezbaterea viitorului program al Comisiei Europene, fiecare delegatie politica a propus anumite puncte care sa fie incluse sau, din contra, sa nu se intample in urmatorul mandat. Astfel, a aparut aceasta propunere - sa spunem clar ca nu mai vrem sa vedem nicio extindere. Pe de alta parte, au fost foarte multe voci care au optat pentru a nu se transa in acest mod problema, tocmai pentru a nu crea impresia ca inchidem usa extinderii. Probabil, motivul deciziei a fost legat de sentimentul aparut in anumite state, precum statele nordice, de exemplu care au digerat mai greu aceasta extindere nu atat din punct de vedere economic si financiar, cat al liberei circulatii", a explicat Valean pentru EurActiv.ro

Citeste rezumatul discursului lui Jean-Claude Juncker aici

Citeste prezentarea integrala "Linii directoare pentru viitoarea Comisie Europeana aici

Iata si paragraful "sensibil" legat de extinderea Uniunii, la pagina 15:
"This is why, under my Presidency of the Commission, ongoing negotiations will continue, and notably the Western Balkans will need to keep a European perspective, but no further enlargement will take place over the next five years".