Eurodeputata PSD Corina Cretu (grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor pentru Europa) a fost aleasa vicepresedinte al Parlamentului European pentru legislatura 2014-2019. Ea explica intr-un interviu acordat EurActiv.ro care sunt cele mai sensibile aspecte pe care le implica noua configuratie a Parlamentului si ce initiative si domenii va sustine cu prioritate.

Sursa foto: Corina Cretu -pagina de Facebook

de Ioana Morovan, Andrei Schwartz/ Corespondenta din Strasbourg

EurActiv.ro: Ati prezidat pentru prima oara o sedinta a Parlamentului European, in cea mai recenta sesiune plenara. Care este semnificatia, pentru Romania?
Corina Cretu: Faptul ca, alaturi de colega mea de la PNL Adina Valean, am obtinut aceste 2 functii de vicepresedinte al Parlamentului European este un mare castig pentru tara. Am obtinut 406 voturi, pentru care le multumesc colegilor din toate grupurile politice, este in mod real o onoare.

EurActiv.ro: Am remarcat in aceasta sesiune plenara interventii inedite, indisciplinate, din partea europarlamentarilor neafiliati, in special din zona euroscepticilor. Spre exemplu, Konstantinos Papadakis, de la Partidul Comunist din Grecia, a fost rugat de catre Presedintele Martin Schulz sa paraseasca plenul, pentru ca a intrerupt discursurile in mod agresiv; in ziua urmatoare, un altul a fost sanctionat cu cu intreruperea microfonului pentru utilizarea unor termeni rasisti. Aceste evenimente erau rare in legislatura anterioara, acum exista sansa sa se inmulteasca, din cauza cresterii numarului eurodeputatilor eurosceptici. Cum veti reusi sa gestionati aceste probleme?

Corina Cretu: Acesti europarlamentari din "noile curente" au crescut ca numar si au capatat mai mult curaj, din pacate. Dar, totusi, trebuie asigurata demnitatea acestei institutii, Parlamentul European. In schimb, daca as prezida o astfel de dezbatere nu as avea dreptul sa intervin pe fondul discutiilor, esti obligat sa asiguri buna desfasurare din punct de vedere al regulamentului. Regulile sunt foarte stricte, Comisiile isi stabilesc vorbitorii, exista un timp alocat pentru fiecare. Eu cred ca la inceputul secolului 21 etichetarile in functie de nationalitati sunt absolut inacceptabile. Ma bucur ca marile grupuri politice s-au solidarizat pentru izolarea celor extremiste. Este vorba despre viitorul nostru european si national. Trebuie sa nu riscam ca acest viitor sa fie naruit si, practic, tot ce s-a construit in 50 de ani de pace si democratie.

EurActiv.ro:  Care este impactul in Romania a curentelor eurosceptice din alte tari?
Corina Cretu: Marele nostru avantaj, ca societate, este ca nu avem aceasta tendinta de negare a Uniunii Europene. Acest lucru este un test de maturitate pentru socitatea romaneasca; cetatenii au inteles care sunt avantajele apartenentei la UE. Noi, daca reprosam ceva Comisiei Europene, este pentru ca incercam sa imbunatatim lucrurile din experienta anterioara. Sunt foarte ingrijorata de acest curent eurosceptic si populist european. Efectele pentru Romania au fost legate mai ales de libera circulatie a lucratorilor. Cred ca demnitatea acestor lucratori trebuie aparata. Partidele eurosceptice nu au nimic de oferit cetatenilor, numai aceasta blamare a strainilor si acest discurs care incita la ura. Ceea ce ma bucura este ca, practic, toate institutiile europene vor sa blocheze aceste pozitii extremiste.

EurActiv.ro:  Ce domenii veti acoperi, ca vicepresedinte al Parlamentului?
Corina Cretu: Am fost vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare, asadar ma voi axa pe problematica drepturilor omului si cea a democratiei in lume, inclusiv ma voi ocupa de stabilirea echipelor care vor participa la misiuni de observare electorala in Balcanii de Vest: Serbia, Albania, mai ales avand in vedere si statutul acestora de tari candidate.

EurActiv.ro: Pentru ca vorbim de tarile candidate, cum comentati decizia lui Jean-Claude Juncker de a include in programul sau mentiunea ca nu va avea loc o noua extindere a UE pana la finalul actualului mandat?
Corina Cretu: In primul rand, apreciez in mod deosebit programul prezentat de dl. Juncker. Am fost surprinsa sa regases cateva pozitii social-democrate, as putea sa spun ca este cel mai de stanga politician din randul popularilor. Spre exemplu, prioritatile legate de libertatea de miscare si dreptul la munca in tarile europene. In schimb, m-a suprins acest paragraf despre extindere. Cred ca este o greseala. Asa cum si Romaniei si altor tari li s-a dat sansa de a deveni membre ale Uniunii cred ca si altor tari trebuie sa li se ofere aceasta sansa. Este clar ca sunt tari care sunt deranjate de prezenta noastra; vechile state membre au devenit mai egoiste, insa extinderea trebuie sa continue. Albania a primit deja statutul, Georgia si Moldova au semnat Acordul de Asociere. Sper ca nici presiunile Rusiei si nici alegerile de anul acesta sa nu devieze traiectoria Moldovei. Totusi, nu este vorba despre o suspendare ci doar despre o "pauza".

EurActiv.ro: Care sunt cele mai relevante subiecte discutate in prezent in Parlament, cu impact semnificativ pentru cetateni?
Corina Cretu: Pe primul loc ca importanta a dezbaterilor in acest moment este subiectul concediului maternal, mai exact propunerea care urmeaza sa oblige statele membre sa extinda acest concediu la minimum 20 de saptamani platite cu 100% din salariu si sa fie asigurata inclusiv posibilitatea de a reveni la locul de munca. In trecut, cand a mai existat o astfel de propunere la nivel european, Romania s-a opus in Consiliu acestei prevederi, alaturi de alte state, astfel ca nu a putut fi adoptata. Motivul a fost ca aplicarea sa ar insemna cheltuieli bugetare prea mari. De aceasta data, am discutat cu Ministrul Muncii, Rovana Plumb, pentru a ma asigura ca Romania isi va schimba pozitia, cand se va ajunge la votul in Consiliu. [Nota redactiei: Directiva europeana dateaza din 2010 dar este blocata de 4 ani in Consiliul UE; deputatii europeni au solicitat, in ultima sesiune plenara, Consiliului de Ministri, sa reia acest subiect].

Nu in ultimul rand, programul "Garantia pentru tineri", care este foarte important pentru generatia de pana la 25 de ani. Programul abia a fost adoptat anul trecut; dupa ce a devenit obligatoriu vad ca si popularii imbratiseaza aceasta propunere. In Spania practic jumatate din populatia sub 25 de ani este somera. Cred ca la nivel national vor aparea initiative, voi tine legatura cu doamna Ministru Rovana Plumb si pe acest subiect.

Linkuri:

Corina Cretu, interventie in plenul Parlamentului European pe tema reducerii somajului in randul tinerilor. "Reducerea somajului in randul tinerilor, combaterea saraciei, sa devina prioritatea zero atat a institutiilot europene cat si a Guvernelor nationale. Fac un apel catre toate Statele membre sa promoveze cu prioritate masuri menite a combate somajul in randul tinerilor [...] Solicit Comisiei si Consiliului ca reducerea somajului in randul tinerilor sa devina un obiectiv specific in cadrul semestrului european si sa propuna un set de masuri obligatorii care sa fie incluse in recomandarile de tara si in Programele Nationale de Reforma". Urmareste interventia VIDEO :

 

Vezi mai multe detalii despre ce s-a intamplat in plenul Parlamentului European, in saptamana 14-18 iulie

Vezi aici profilul oficial al Corinei Cretu, eurodeputat PSD