Autoritatile fiscale sunt mai aproape de punctul in care vor avea acces la informatiile privind conturile bancare pe care un contribuabil le detine in afara tarii, spune Adriana Stoian, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Transfer Pricing Services, potrivit HotNews.ro

La inceputul acestei saptamani, Organizația pentru Cooperare i Dezvoltare Economica (OECD) a prezentat Standardul schimbului automat de informații in interes fiscal privind date financiare (precum soldul contului bancar, dobanzi, dividende, vanzari de active financiare - click aici <l > pentru document).

Peste 65 de state, inclusiv Romania, s-au angajat, pana acum, sa susțina schimbul reciproc de informații colectate de la instituțiile financiare privind conturile deținute de persoane fizice i juridice. Numarul statelor semnatare se ateapta sa creasca substanțial pana in octombrie, cand, la Berlin, va avea loc Forumul Global al Transparenței i Schimbului de Informații, cu peste 120 de jurisdicții participante.

"Cu aceasta, dispare practic noțiunea de secret bancar in fața Fiscului. Dar nu mai era niciun secret pentru nimeni ca se va ajunge in acest punct, in condițiile in care, pe toate planurile, sunt "vanate" tranzacțiile transfrontaliere. Autoritațile fiscale devin tot mai suspicioase fața de aceste tranzacții, considerandu-le un potențial mijloc de evaziune fiscala, dar i de evitare a plații taxelor (in engleza - tax avoidance)", arata  Adriana Stoian, director in cadrul firmei de consultanța fiscala Transfer Pricing Services.

Integral pe HotNews.ro