Paisprezece tari au transmis deja oficial nominalizarile pentru posturile de comisari europeni in cadrul noului executiv care isi va incepe activitatea la data de 1 noiembrie, potrivit unui infografic publicat pe Twitter de Europe Decides. Intre acestia, cinci actuali comisari europeni, desemnati pentru un nou mandat. Romania nu a demarat pana la acest moment procedura oficiala de nominalizare a lui Dacian Ciolos, desi candidatul a fost agreat la nivel politic.

Foto: Twitter - Europe Decides  

Ioana Morovan

Potrivit infograficului publicat pe Twitter de Europe Decides, din cele 14 nominalizari, 50% reprezinta Partidul Popularilor Europeni (PPE), iar 93% sunt barbati - practic, o singura femeie.

Austria l-a nominalizat din nou pe actualul comisar pentru politica regionala, Johannes Hahn (din partea OVP, afiliat PPE), iar din declaratiile liderilor nationali reiese dorinta de a pastra portofoliul.

Croatia l-a nominalizat pe actualul comisar pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, reprezentand Partidul Socialistilor Europeni (PES).

Cehia: Ministrul dezvoltarii regionale, Vera Jourova (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE).

Estonia: Andrus Ansip, fost premier al tarii; ales europarlamentar in acest an (ALDE).

Finlanda: Jyrki Katainen, fost premier al tarii, care a preluat postul de comisar pentru afaceri economice pana la sfaritul actualului mandat al Comisiei si va ramane in noul Executiv (PPE). Jyrki Katainen a renuntat la pozitia de premier pentru a-l inlocui la Comisia Europeana pe Olli Rehn, Comisar pentru afaceri economice si monetare, care a castigat un mandat de europarlamentar. Vezi profilul detaliat al lui Jyrki Katainen aici.

Germania: Actualul comisar european pentru energie, Gunther Oettinger (PPE)

Grecia: Coalitia de guvernare l-a desemnat pe actualul ministru al apararii, Dimitris Avramopoulos, pentru postul de comisar in cadrul viitorului Executiv. (transmite EurActiv Grecia - detalii aici) (PPE)

Irlanda: Phil Hogan, actual ministru al mediului (PPE)

Letonia: Valdis Dombrovskis, fost premier al tarii, ales europarlamentar in acest an (PPE).

Lituania: Vytenis Andriukaitis, actual ministru al sanatatii (PES)

Luxemburg: Jean-Claude Juncker, fost premier, votat pentru functia de Presedinte al Comisiei Europene de catre plenul Parlamentului European in data de 16 iulie. (PPE)

Malta: Karmenu Vella, fost ministru al transportului. (PPE)

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost presedinte al Camerei Lorzilor. (Alianta Conservatorilor si Reformistilor Europeni).

Slovacia: Maros Sefcovic, actual comisar european, Vice-Presedinte pentru relatii inter-institutionale si administratie, nominalizat pentru un nou mandat. Acesta a fost si ales europarlamentar, in acest an, dar nu isi va prelua mandatul.

Romania: Candidatul este agreat la nivel politic, insa procedura de nominalizare intarzie

Candidatul din partea Romaniei nu a fost nominalizat oficial, desi a fost exprimata public optiunea pentru nominalizarea lui Dacian Ciolos si pastrarea portofoliului Agriculturii.

Potrivit HotNews.ro, Guvernul a anuntat in data de 18 iulie ca va trimite la Parlament nominalizarea Romaniei pentru functia de comisar european dupa ce presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va transmite statelor membre propunerile sale privind alocarea portofoliilor. "In cursul acestei zile (18 iulie, n.r.), prim-ministrul Victor Ponta a avut o discutie telefonica cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, caruia i-a reiterat faptul ca prima optiune a Guvernului Romaniei pentru ocuparea unei pozitii in viitoarea Comisie Europeana este portofoliul Agriculturii", mentiona atunci Palatul Victoria, intr-un comunicat remis HotNews.ro. 

"Domnul Juncker a luat act de aceasta propunere si l-a informat pe premierul roman ca va discuta cu toti premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenta viitoarei Comisii Europene. Ulterior, domnul Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin in perspectiva viitoarei Comisii", se mai arata in comunicatul Guvernului. 

"Conform legii, dupa acest anunt, Guvernul Romaniei va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului Romaniei", preciza sursa citata. 

Timp de o saptamana dupa acel comunicat, nu s-a mai intamplat nimic in acest sens. Astfel ca vineri, 25 iulie, Presedinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Anca Boagiu (PDL), a transmis un comunicat in care solicita sefilor celor doua Camere ale Parlamentului urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european din partea Romaniei.

Potrivit comunicatului, Boagiu "solicita prin scrisori oficiale" adresate presedintilor Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Senatului, Calin Popescu Tariceanu, "demararea procedurilor parlamentare in contextul nominalizarii unui comisar european din partea Romaniei".

Citeste detalii pe HotNews.ro

Ce nominalizari mai sunt asteptate din partea celorlalte state membre / Numai un singur nume de femeie, pe lista potentialilor candidati

In acest moment, mai sunt alte 13 tari, pe langa Romania, care nu au nominalizat inca un candidat pentru a face parte din viitorul Executiv European. Potrivit unei liste provizorii intocmite la finalul saptamanii trecute de Reuters, citata de Agerpres, numai Bulgaria si Italia ar putea nominaliza femei.

Noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat in mai multe randuri, direct si indirect, dorinta ca femeile sa fie cat mai numeroase in viitorul Executiv European. Iata un extras din prezentarea sustinuta in  Parlamentul European:

"Gender balance is not a luxury but a political must and should be self-evident to all – particularly national leaders when it comes to proposing a candidate for Commissioner. This is in itself a test for the commitment of national governments to a new, more democratic approach in times of change."

Ramane de vazut cum vor decurge negocierile cu statele membre in conditiile in care, pana in prezent, au fost avansate numai numai trei, maxim patru nume de femei pentru a ocupa un loc in viitorul Excutiv.

Iata posibilii candidati pentru Statele Membre care nu au transmis propunerea oficial, pana la acest moment

Belgia: Nu a fost luata inca o decizie. Comisarul pentru comert, Karel De Gucht, vrea sa ramana, dar este posibil sa nu beneficieze de un sprijin suficient. Astfel s-ar putea face loc pentru eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, este o posibila concurenta pentru portofoliul afacerilor externe, fiind sustinuta de premierul in exercitiu Plamen Oresarski, insa guvernul acestui a demisionat miercuri, fara a nominaliza un candidat.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtator de cuvant al guvernului, are cele mai mari sanse sa fie nominalizat.

Danemarca: Nu a fost inca anuntat un candidat.

Franța: Nu a fost luata inca o decizie. Fostul ministru de finante Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea in carti.

Italia: Roma vrea ca ministrul de externe Federica Mogherini sa fie sefa politicii externe a UE. Fostul premier si ministru de externe Massimo D'Alema este de asemenea un posibil candidat.

Olanda: Nici un nominalizat inca. Ministrul de finante Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, a fost mentionat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru sefia politicii externe a UE.

Polonia: Nu a fost luata inca o decizie. Ministrul de externe Radek Sikorski este un concurent pentru postul de sef al diplomatiei europene. Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski ar putea de asemenea fi nominalizat din nou.

Portugalia: Nu a fost luata inca o decizie. Vicepremierul Paulo Portas si eurodeputata Maria Joao Rodrigues se numara printre numele mentionate.

Romania: Comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos, are sanse mari sa fie din nou nominalizat.

Slovenia: Nu a fost luata inca o decizie, in contextul recent incheiatelor alegeri generale.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Nu a fost luata inca o decizie. Guvernul de la Stockholm o va nominaliza cel mai probabil tot pe Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Nu a fost luata inca o decizie. Ministrul de externe Tibor Navracsics este posibilul nominalizat.