Purtatorul de cuvant al urmatorului Presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a facut declaratii, la Bruxelles, pe tema nominalizarii unui numar prea mic de femei pentru noul colegiu al comisarilor, ca "daca nu se gaseste nicio solutie inseamna ca ar putea fi nevoie de mai mult timp pentru formarea Comisiei". Pana in prezent, numai 3 femei se gasesc oficial intre nominalizarile statelor membre, iar in asteptare, cel mult inca 3. Termenul limita impus de Juncker pentru desemnarea candidatilor a expirat ieri, 31 iulie, dar nu toate numele au fost facute publice in mod oficial.

Ioana Morovan

Cehia, Italia, Suedia sunt singurele tari care au nominalizat femei, pana acum, pentru a ocupa un loc in urmatorul Executiv european care isi va incepe mandatul la data de 1 noiembrie. Ale doua femei ar putea fi desemnate de Slovenia, Belgia si Bulgaria.

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Jean-Claude Juncker, Natasha ... a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Comisia Europeana ca formarea colegiului comisarilor ar putea fi intarziata: "Dl. Juncker a mentionat clar, in mai multe ocazii, ca o Comisie cu numai 2 sau 3 femei nu ar fi legitima iar Parlamentul European, de asemenea , ca nu va vota o Comisie cu mai putine femei decat cea actuala, adica aceasta inseamna noua [persoane de sex feminin]. Daca nu se gaseste nicio solutie, inseamna ca ar putea fi nevoie de mai mult timp pentru formarea Comisiei".

Vezi conferinta de presa VIDEO

LISTA ACTUALIZATA A NOMINALIZARILOR:

Austria l-a nominalizat din nou pe actualul comisar pentru politica regionala, Johannes Hahn (din partea OVP, afiliat PPE), iar din declaratiile liderilor nationali reiese dorinta de a pastra portofoliul.

Croatia l-a nominalizat pe actualul comisar pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, reprezentand Partidul Socialistilor Europeni (PES).

Cehia: Ministrul dezvoltarii regionale, Vera Jourova (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE).

Estonia: Andrus Ansip, fost premier al tarii; ales europarlamentar in acest an (ALDE).

Finlanda: Jyrki Katainen, fost premier al tarii, care a preluat postul de comisar pentru afaceri economice pana la sfaritul actualului mandat al Comisiei si va ramane in noul Executiv (PPE). Jyrki Katainen a renuntat la pozitia de premier pentru a-l inlocui la Comisia Europeana pe Olli Rehn, Comisar pentru afaceri economice si monetare, care a castigat un mandat de europarlamentar. Vezi profilul detaliat al lui Jyrki Katainen aici.

Germania: Actualul comisar european pentru energie, Gunther Oettinger (PPE)

Grecia: Coalitia de guvernare l-a desemnat pe actualul ministru al apararii, Dimitris Avramopoulos, pentru postul de comisar in cadrul viitorului Executiv. (transmite EurActiv Grecia - detalii aici) (PPE)

Irlanda: Phil Hogan, actual ministru al mediului (PPE)

Letonia: Valdis Dombrovskis, fost premier al tarii, ales europarlamentar in acest an (PPE).

Lituania: Vytenis Andriukaitis, actual ministru al sanatatii (PES)

Luxemburg: Jean-Claude Juncker, fost premier, votat pentru functia de Presedinte al Comisiei Europene de catre plenul Parlamentului European in data de 16 iulie. (PPE)

Malta: Karmenu Vella, fost ministru al transportului. (PPE)

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost presedinte al Camerei Lorzilor. (Alianta Conservatorilor si Reformistilor Europeni).

Slovacia: Maros Sefcovic, actual comisar european, Vice-Presedinte pentru relatii inter-institutionale si administratie, nominalizat pentru un nou mandat. Acesta a fost si ales europarlamentar, in acest an, dar nu isi va prelua mandatul.

Franta:  Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea in carti.

Italia: Federica Mogherini, pentru care Italia doreste postul de Inalt Reprezentant pentru afaceri externe.

Polonia: Ministrul de externe Radek Sikorski, un concurent pentru Frederica Migherini pentru postul de sef al diplomatiei europene.

Portugalia: Carlos Moedas, secretar de stat, colaborator al Primului Ministru pe probleme economice si Financiare

Romania: Comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Slovenia: A trimis o lista cu trei nume: Alenka Bratusek, Karl Erjavec si Tanja Fajon, urmand ca decizia finala sa fie luata de Juncker.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Ministrul de externe Tibor Navracsics.


Tarile pentru care nu exista informatii oficiale:


Belgia: Nu a fost luata inca o decizie. Comisarul pentru comert, Karel De Gucht, vrea sa ramana, dar este posibil sa nu beneficieze de un sprijin suficient. Astfel s-ar putea face loc pentru eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, este o posibila concurenta pentru portofoliul afacerilor externe, fiind sustinuta de premierul in exercitiu Plamen Oresarski, insa guvernul a demisionat saptamana trecuta, fara a nominaliza un candidat.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtator de cuvant al guvernului, are cele mai mari sanse sa fie nominalizat.

Danemarca: Nu a fost inca anuntat un candidat.

Olanda: Nici un nominalizat inca. Ministrul de finante Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, a fost mentionat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru sefia politicii externe a UE.

Surse: presa internationala, Twitter