Dintr-o analiza realizata de Corina Rebegea pentru contributors.ro aflam ca Washingtonul este din nou interesat de consolidarea democratiei si a statului de drept in Europa de est, asa cum rezulta din cel mai recent raport publicat de think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA).

In ultimii 25 de ani Romania a parcurs un drum lung in ceea ce priveste apararea statului de drept, lupta anticoruptie, buna guvernare si apararea principiilor si valorilor democratice. Totodata, tara noastra s-a dovedit un partener de incredere pentru SUA, inregistand progrese notabile in aceste domenii. Cu toate acestea, raportul subliniaza ca pentru a garanta reusita acestor eforturi, institutii precum DNA-ul au nevoie de o sustinere continua.

Momentan insa, Romania se afla intr-un moment crucial (tipping point). Renasterea interesului pentru buna guvernare si importanta luptei anticoruptie din Europa de est s-a produs tocmai pe fundalul crizei ucrainene, "atentia crescuta fata de problematica bunei guvernari arata ca proiectele si colaborarea militare din regiune nu pot si nu trebuie sa fie decuplate (...) Ne place sau nu, criza ucrainiana a prezentat tarilor central si est europene oglinda a ceea ce ar fi putut sa fie in absenta integrarii Euro-Atlantice", dupa cum afirma Corina Rebegea.

Totodata, ingrijorarile Occidentului fata de coruptia si proasta guvernare a tarilor din estul european au devenit in prezent o problema de securitate mondiala, fiind alimentate de "pericolul pe care il reprezinta Moscova prin varietatea si eficacitatea metodelor prin care actioneaza in diferite state europene. Asa cum scrie Janusz Bugajski Kremlinul incurajeaza coruptia politica in Europa." Grupul de lucru al CEPA a reusit sa ofere o lista de recomandari de politici publice in urmatoarele trei domenii in care Romania trebuie sa continue presiunea, in vederea combaterii coruptiei si consolidarii institutiilor statului:

Statul de drept

-intarirea institutiilor angajate in apararea integritatii in sistemul public: s-ar realiza prin implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie,
-asigurarea unor investigatii independente si impartiale in ceea ce priveste cazurile de coruptie,
-imputernicirea si spijinirea procurorilor DNA
-eficientizarea cooperarii interinstitutionale, in domeniul coruptiei,
-cresterea capacitatii ANI,
-consolidarea managementului judiciar,
-stabilirea unui cod de etica in afaceri, pentru orice companie interesata sa incheie acorduri/contracte cu statul.

Buna guvernare

-sustinerea parteneriatelor public-privat,
-investirea in resursele umane,
-servicii concentrate mai mult pe nevoile cetatenilor,
-implementarea principiilor de guvernare corporatista,
-reformarea continua a intreprinderilor de stat,
-construirea unei strategii pe termen lung privind resursele naturale si energetice etc.

Lidership-ul public

-simplificarea regulilor privind inregistrarea noilor partide politice,
-incurajarea transparentei in ceea ce priveste reprezentarea politica.

Asadar, pentru a-si putea consolida rolul in cadrul politicii regionale, Romania trebuie sa continue reformarea sustenabila in cele trei domenii amintite mai sus. "Felul in care Romania va profita de pe urma acestui nou context strategic va depinde in totalitate de modul in care isi rezolva problemele interne si, pe cale de consecinta, pe cele de credibilitate in plan extern" subliniaza Corina Rebegea.

Mai multe detalii privind raportul CEPA pot fi consultate accesand documentul atasat mai sus precum si analiza Corinei Rebegea de pe contributors.ro (https://www.contributors.ro/analize/washingtonul-isi-redefineste-interesul-pentru-buna-guvernare-in-europa-de-est/)

*** Corina Rebegea este Resident Fellow in cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA) in Washington DC unde cerceteaza teme legate de democratie, buna guvernare si statul de drept si coordoneaza Intiativa SUA-Romania. A absolvit, prin programul de burse Fulbright, studiile de masterat in Administratie Publica la Universitatea din Syracuse, SUA, si de asemenea un Masterat in Drepturile Omului la Universitatea din Manchester, UK.

De Mihaela Tivda

Download fișiere